[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 27. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Carine i dalje glavna prepreka za SCG

Država na testu

Paunović (G17 plus): Srbija i Crna Gora postaće nezavisne

BEOGRAD - Uz svo razumevanje da sada ima prečeg posla na Kosovu, Evropska unija nije propustila da Koštunicu podseti da harmonizacija državne zajednice mora da se završi. Premijer Srbije Vojislav Koštunica, po povratku iz Brisela, najavio je da je sada vreme za drugi beogradski sporazum.

Niko za sada ne zna na šta je premijer tačno mislio, ali u Crnoj Gori kažu da nema mnogo razumevanja za pisanje nastavka. Predrag Sekulić, portparol DSP, tvrdi da je apsurdno ići ka drugom sporazumu, sem onom koji predviđa razlaz po češko-slovačkom modelu.

- Državna zajednica, sem Saveta ministara, ne funkcioniše. Glavni krivac za takvo stanje su velike razlike u ekonomskim sistemima Srbije i Crne Gore - pojašnjava Sekulić.

Sa ocenom da državna zajednica ne funkcioniše kako treba, slaže se i Goran Paunović, predsednik Izvršnog odbora G17 plus.
- Sve je dosta traljavo. Razumni smo i sačekaćemo da istekne rok od tri godine, a onda će i Srbija i Crna Gora postati nezavisne. Srpska privreda bila bi u kolapsu ukoliko bi uskladila carine u interesu Crne Gore ili obratno. Harmonizacija, ipak, nije nemoguća uz obostranu volju, ali ne treba zaboraviti da su srpska i crnogorska ekonomija neuporedive - napominje Paunović.

Tomislav Nikolić, lidera SRS, kaže da odnosi Srbije i Crne Gore podsećaju na "loš brak, gde stalno jedan od supružnika preti napuštanjem bračne zajednice, a nikad ne odlazi, što samo produžava agoniju". On je izjavio da se zalaže za očuvanje državne zajednice, ali je pozvao vlasti u Podgorici da odmah raspišu referendum o crnogorskoj nezavisnosti ako ne žele zajednicu, "jer ne možemo više da trpimo stalne pretnje nadobudnih crnogorskih kadrova".

Zoran Žižić, potpredsednik SNP, krivce za odugovlačenje u usklađivanju carinskih sistema vidi u crnogorskoj vladajućoj strukturi.
- Razlog zbog čega Crna Gora odbija to da uradi jeste pritisak uvoznog lobija, koji želi da zadrži monopol na uvoz, pre svega prehrambenih proizvoda u Crnoj Gori, a koji su u Srbiji i jeftiniji i znatno boljeg kvaliteta - kaže Žižić.

Zoran Šami, predsednik Skupštine SCG, navodi da je moglo mnogo više da se uradi na nivou državne zajednice: "Ako hoćemo u Evropu, moramo da igramo prema evropskim pravilima igre, ali pre toga, Srbija i Crna Gora moraju se međusobno usaglasiti, a ne da važe neka druga pravila".

D. Gavrilović


vesti po rubrikama

^politika

17:20h

Parlament SCG o Kosovu i Savetu ministara sledeće nedelje

17:35h

Carine i dalje glavna prepreka za SCG

17:45h

Pajtić obećao da će "počišćeni" moći da se vrate na posao

17:55h

Šef diplomatije Goran Svilanović iznenadio sve: Nediplomatski, ali u pravom trenutku

18:05h

Poslanici Skupštine Srbije juče aklamacijom podržali Rezoluciju o Kosovu i Metohiji

18:15h

Lideri EU najoštrije osudili etničko nasilje na Kosmetu

18:25h

Rezolucija o Kosovu i Metohiji

18:35h

Budući ambasador SAD osudio albansko nasilje

 


     


FastCounter by LinkExchange