[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 27. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Florans Artman objašnjava zbog čega Haško tužilaštvo ne istražuje najnovije nasilje na Kosovu

Saosećamo ali nismo nadležni

Manevarski prostor tužilaštva ograničen je Statutom o kome ne odlučuje Sud, već Savet bezbednosti

Tužilaštvo Haškog tribunala nije u mogućnosti da pokrene istragu, niti podigne optužnicu protiv organizatora i počinioca zločina sprovedenih nad Srbima tokom nekoliko prošlonedeljnih dana na Kosovu, jer za to nema mandat. Da li je, ipak, moguć i drugačiji rasplet? O tome za "Glas" govori portparol glavnog tužioca Haškog tribunala Florans Artman.

- Već sam objasnila da tužilaštvo Haškog tribunala nije nadležno da istražuje i krivično goni odgovorne za zločine koji su proteklih dana počinjeni na Kosovu. Svi zločini, izuzev genocida, uslovljeni su postojanjem oružanog sukoba. Prvo je bitno utvrditi da li je bilo, ili nije, oružanih sukoba, pa tek onda prozivati Tribunal. Nije Sud taj koji utvrđuje da li je bilo oružanih sukoba, ili nije. Mi se samo pridržavamo Statuta.

Šta je trebalo da se dogodi da bi se događaji nazvali oružanim sukobom?
- Postoji jasna definicija oružanog sukoba koja isključuje situacije internog karaktera. To je pravna stvar i podsetila bih da i prijatelji Suda u slučaju Milošević u svom podnesku navode da na Kosovu nije bilo sukoba pre 23. marta 1999. godine.

Znači li to da će Haški tribunal jednostavno zanemariti najnovije nasilje nad Srbima?
- Nije istina da se Hag ne bavi Kosovom, da nemamo osećaj za ono što se tamo događa. Ali, nismo nadležni. Naš manevarski prostor ograničen je Statutom o kome ne odlučuje Sud, već Savet bezbednosti. Ukoliko SB donese odluku, tužilaštvo će odmah pokrenuti istragu.

Očekujete li "zeleno svetlo" od SB za istragu?
- Na ovo pitanje ne mogu odgovoriti. Podsetila bih samo da je tužiteljka Karla del Ponte oktobra 2000. godine tražila od SB proširenje mandata, kako bi istraživala zločine nastale posle juna 1999.

Kako je dobila "zeleno svetlo" za Makedoniju?
- U tom slučaju ni SB, niti iko, nije imao nikakvu dilemu. Tamo je bilo jasno da su se sukobile dve organizovane grupe - kaže Florans Artman.

Istrage u toku

Artmanova je odbila da odgovori na pitanje o istragama protiv kosovskih Albanaca, jer o tome tužilaštvo ne govori. Ona je potvrdila da je u toku nekoliko istraga protiv bivših vođa OVK i ukazala na problem s kojim se suočavaju istražitelji.
- Svedoci se boje da svedoče - kazala je Artmanova i podsetila da su već podignute četiri optužnice protiv Albanaca, a da se dvojica nalaze u Ševeningenu.

Ljiljana Staletović


vesti po rubrikama

^Kosovo

17:00h

Premijer Srbije u Skupštini optužio za nasilje poimence političke i vojne organizacije

17:10h

Florans Artman objašnjava zbog čega Haško tužilaštvo ne istražuje najnovije nasilje na Kosovu

   


     


FastCounter by LinkExchange