[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 27. 3. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Admiral Jokić svedočio u Hagu

JNA gađala Dubrovnik

To je bio "samovoljan napad kapetana Kovačevića koji je bio podržan od načelnika štaba Trebinjske brigade majora Komara", izjavio Jokić

HAG (Beta) - Admiral bivše JNA Miodrag Jokić posvedočio je juče, u nastavku suđenja generalu Pavlu Strugaru pred Haškim tribunalom, da su snage JNA pod Strugarovom i njegovom komandom u novembru 1991. granatirale zaštićeno gradsko jezgro Dubrovnika. Tadašnji zapovednik Vojnopomorskog sektora Boka, Jokić je rekao da je Stari grad napadnut sa položaja Trećeg bataljona Trebinjske brigade kojim je komandovao kapetan Vladimir Kovačević, zvani Rambo, tokom operacije zauzimanja visova iznad Dubrovnika od 10. do 12. novembra.

Na pitanje tužioca Suzan Somers da li je on naredio granatiranje Starog grada, Jokić je odgovorio odrično, objašnjavajući da je to bio "samovoljan napad kapetana Kovačevića koji je bio podržan od načelnika štaba Trebinjske brigade majora Komara".

Admiral Jokić je naglasio da je kada je saznao za napad sproveo istragu i zatražio od nadređenog generala Strugara, komandanta Druge operativne grupe JNA, da smeni majora Komara i komandanta Trebinjske brigade, ali da to nije bilo učinjeno.

Upitan šta je preduzeo protiv kapetana Kovačevića, Jokić je odgovorio da tada nije preduzeo ništa zato što nije bio siguran da je Kovačević bio glavni krivac za neovlašćeni napad - što je kasnije utvrdio - ali i zbog podrške generala Strugara koju je kapetan uživao.

Na pitanje da li su hrvatske snage iz dubrovačkog istorijskog jezgra tada otvarale vatru na položaje JNA, svedok je odgovorio da mu je kapetan Kovačević govorio da je "pod stalnom minobacačkom vatrom s oboda ili iz Starog grada".

"To je mogla biti samo provokativna vatra nekog topa od 20 milimetara, a ne neka vatra koja bi nam nanela štetu", dodao je Jokić. On je, međutim, precizirao da su trupe JNA pretrpele znatne gubitke tokom operacije zauzimanja starih utvrđenja nad Dubrovnikom.

Svedok je potvrdio da je granatiranje Starog grada bilo zabranjeno posebnim naređenjima komandi JNA, a tužioci su te dokumente uveli u dokazni materijal.

Admiral Jokić osuđen je prošle nedelje pred Haškim tribunalom na sedam godina zatvora, pošto je ranije priznao da je kriv za artiljerijski napad na Stari grad 6. decembra 1991. Za isti napad sudi se i generalu Strugaru. Trećeoptuženi kapetan Kovačević je u pritvoru Haškog tribunala, ali mu verovatno neće biti suđeno zato što je mentalno oboleo.

Iskaz admirala Jokića na suđenju generalu Strugaru, optuženom za kršenje zakona i običaja ratovanja, nastavlja se.


vesti po rubrikama

^hronika

18:05h

Admiral Jokić svedočio u Hagu: JNA gađala Dubrovnik

18:12h

Na kućnom pragu ranjen Radan Adamović (29)

18:20h

Optužen Radovan Matović (28) za pokušaj ubistva policajca

18:27h

Ubica iz Kamenova osuđen na pet godina zatvora

18:35h

Nikola Strugar otkazao punomoćje advokatima

18:42h

Potvrđena odluka Vlade Srbije: Pukovnik Milošević pomoćnik ministra

18:50h

Milovan Ristić optužen za pokušaj trostrukog ubistva

23:50h

Saobraćajna nesreća

 


     


FastCounter by LinkExchange