[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 27. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Ljiljana Čolić, ministarka prosvete

Izjave čelnika Ministarstva prosvete zbunile javnost poslednjih dana

Želja da se uspore
ishitrene reforme

Za sada ne žele da otkrivaju poteze da ih prethodnici ne bi "minirali"

BEOGRAD - Nove prosvetne vlasti ne odustaju od reforme osnovnog i srednjeg obrazovanja, ali ne žele da nastave ono što su započeli prethodnici, već hoće da podvuku crtu i naprave svoj model promena, bolji, efikasniji i prilagođeniji našim društvenim i prosvetnim prilikama od ponuđenog. Takav zaključak bi mogao da se izvede "čitanjem između redova" izjava nove ministarke Ljiljane Čolić i njenog pomoćnika Ljubomira Protića u poslednja tri dana, u kojima su najavljivali drugačiji prosvetni kurs u Srbiji.

Sudeći po njihovim izjavama, reforme će se najpre usporiti jer su bile ishitrene, u nekom momentu čak i zaustaviti (Protić), biće (verovatno) vraćanja na staro dok se ne vidi šta i kako dalje, odnosno dok se ne utvrdi nova koncepcija.

I ministarka i njen pomoćnik ponavljaju da će zadržati sve što je dobro. Ali, sudeći po njihovim komentarima, ispada da su prethodne prosvetne vlasti malo toga uradile kako treba, organizovali su seminare ponižavajuće za nastavnike, u promene su krenuli prebrzo i nedovoljno promišljeno, koristili su isuviše strane donacije i dozvolili prevelik uticaj nevladinog sektora... Zato oni u Ministarstvu već pripremaju izmene "krovnog" zakona bez kojih neće moći da menjaju ono što su prethodnici započeli.

U svemu je neobično da predstavnici DSS u Prosvetnom odboru Skupštine Srbije prošle godine nisu imali većih primedbi na koncepciju zakona, a tu su sedeli viđeniji članovi ove stranke Bojana Aleksić, Nenad Lemajić, tada ministar prosvete u senci, Milan Radulović, sadašnji ministar vera. Žalili su se samo na brzinu kojom se želi u radikalne promene.

Od skandala pa do ravnog Srema

- U školi niko ništa ne zna, trenutno sređujemo haos koji je
nastao otkazivanjem seminara. U našoj školi očekujemo da nova ministarka održi konferenciju za novinare pa da nam razjasni neke stvari. Na primer, 1. aprila počinje upis prvaka, a mi ne znamo ko spada u kategoriju obavezno upisanih, znamo godinu, ali ne i mesec - priča profesorka jedne beogradske osnovne škole. U drugoj školi takođe kažu da uopšte nemaju nikakve informacije jer je Ministarstvo totalno zatvoreno, nema čak ni "curenja " informacija i svi željno čekaju zvanične stavove.
Jedan gimnazijski profesor ovako komentariše atmosferu u svom kolektivu: " Neki misle da je skandal što se reforma zaustavlja, drugi da treba to da se uradi i krene iz početka, a treći su ravnodušni, jer im je svega preko glave".

Novi ministarski tim planira da osnovna škola traje devet godina, da se u školu polazi sa šest godina i da prvi razred bude priprema za školu. Za sada je sto odsto sigurno samo da reformisanog programa u sedmom razredu neće biti, za prvake i učenike drugog razreda se još ne zna, seminari za obuku nastavnika i učitelja se ukidaju do daljnjeg, a za upis u srednju školu postoje dve informacije. Ministarka kaže da se intenzivno radi na preispitivanju polaganja načina prijemnog ispita i da će se, koliko do kraja marta, preciznije znati način testiranja. Protić je odlučnije izjavio da će se upis u srednje škole i ove godine organizovati skoro na isti način - samo što đaci koji budu želeli da se upišu u škole za talente neće morati da polažu duple prijemne.

Čolićeva je u "Blicu" ocenila da je najveća greška prethodnog ministarskog tima bio ishitren pristup i to je argumentovala tvrdnjom da je u reformisanom prvom razredu uveden strani jezik kao obavezan predmet, iako je nastavnika bilo samo za 28 odsto učenika. Iako ona to ne kaže otvoreno, to znači da od naredne godine prvaci neće učiti strani jezik. Njen pomoćnik je u "Politici" najavio i ukidanje građanskog vaspitanja, odnosno rekao da će naredne godine najverovatnije svi učiti po starom, i prvaci i učenici drugog i sedmog razreda, koji su po planovima bivše prosvetne vlasti najavljeni za jesen.

Na pitanje kako će učiti učenici prvog i drugog razreda, Čolićeva je rekla nešto slično, ali malo drugačije.
- Moramo videti šta ćemo. Imamo vrlo jaku opoziciju od strane prethodnog ministarstva i u izvesnim nevladinim organizacijama, zato ne smemo da otkrivamo poteze, a želimo da uradimo ono što je najbolje za decu, to uopšte nije sporno.

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:11h

Izjave čelnika Ministarstva prosvete zbunile javnost poslednjih dana

16:19h

U Crvenom krstu Bujanovca "zarobljeno" 120 tona humanitarne pomoći

16:25h

Agencija za privatizaciju o prodaji HI "Župa"

16:33h

Stevan Santo, direktor subotičkog "Pionira": Mora se iskoreniti lopovluk prema državi

16:40h

Ministar za dijasporu o izmenama zakona o državljanstvu

16:48h

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije najavilo izdavanje novih ličnih isprava

16:55h

Matična komisija VANU: Konkurs za vojvođanske akademike

17:03h

Bor: Sindikat metalaca o stanju u toj oblasti

23:30h

Smena u SUP Niš

23:35h

Razgovori Stojković - Masari

23:40h

Zaplena knjiga u Helsinškom odboru

 


     


FastCounter by LinkExchange