[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 27. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Hrvatska vlada do kraja juna vratiće 500 kuća Srbima

Postignut dogovor

Svakog meseca biće ispražnjeno oko 100 kuća srpskih vlasnika

ZAGREB (FoNet) - Hrvatska vlada će do kraja aprila pripremiti sva rešenja o obnovi kuća čiji su vlasnici Srbi, a do kraja juna planira se vraćanje 500 srpskih kuća.

Ovo je epilog krize u odnosima između vlade premijera Ive Sanadera i srpskih zastupnika u Saboru, koja je počela ove nedelje kada je potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izneo niz problema u sprovođenju programa povratka srpskih izbeglica i zatražio smenu šefa Agencije za prodaju nekretnina Lovre Pejkovića.

Sanader je tim povodom sazvao hitan sastanak, posle kojeg je priznao da u sprovođenju vladinog programa ima problema na terenu, ali je najavio da će se obećanja ispuniti u zadatim rokovima.

Svakog meseca isprazniće se oko 100 kuća srpskih vlasnika, kako bi se proces završio do leta. Ocenjuje se da takvih kuća ima oko 500. Sanader je imenovao posebnu komisiju koja će na licu mesta rešavati probleme.

Kao znak dobre volje Pupovac je najavio mogućnost da veće kuće privremeno dele vlasnik i privremeni stanar dok mu vlada ne osigura novi smeštaj. To se najviše odnosi na bosanske Hrvate koji ne žele da se vrate u domovinu, pa će im vlada naći novi smeštaj kako bi ispraznili srpske kuće koje su zauzeli ili su im dodelile lokalne vlasti.

Sanader je najavio i obnovu oštećenih kuća, za koju je u budžetu obezbeđeno oko milijardu i po kuna, odnosno oko 190 miliona evra, pa će biti popravljeno ili obnovljeno oko sedam hiljada kuća čiji su vlasnici Srbi.

Sanader i Pupovac nisu rešili problem Srba koji su pre rata imali stanarska prava. Ne zna se koliko je takvih slučajeva, jer hrvatske vlasti procenjuju da se radi o pet do šest hiljada stanova, dok izbeglice govore da je reč o 10 do 15 hiljada stanova.


vesti po rubrikama

^balkan

15:13h

Hrvatska vlada do kraja juna vratiće 500 kuća Srbima

15:20h

Okončana kriza u Vladi Federacije BiH

15:27h

Crvenkovski i Kadev najozbiljniji kandidati

   


     


FastCounter by LinkExchange