[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Optužbe na račun Udruženja za pomoć Srbima s Kosova

Plati članarinu pa

čekaj na pomoć

NIŠ - Dragiša Petković, raseljen sa Kosova, optužuje Pokret za zaštitu prava prognanih i povratak na Kosovo da pod prividom humanitarnog rada zarađuje na muci prognanih.

- Čuo sam da ovo udruženje pruža humanitarnu pomoć raseljenim licima, pa sam odlučio da im se obratim, jer sam nezaposlen a imam troje dece. U kancelariji udruženja zatekao sam ženu za koju samo znam da se zove Smilja, ali je poznajem još iz Uroševca, gde smo živeli do pre pet godina kada smo proterani sa Kosova. Ona mi je saopštila da moram najpre da se učlanim u udruženje kako bih ostvario pravo na pomoć. Platio sam za sebe i ženu po sto dinara. Znam da to nije neka suma, ali nama je sada svaki dinar dragocen. Posle nekoliko dana dobio sam paket iznošene odeće. Nisam očekivao modernu garderobu, ali ono što sam dobio bilo je za otpad, kaže Petković.

Ništa ni od "Devet Jugovića"

Petković kaže da je slično iskustvo imao i sa udruženjem "Devet Jugovića" koje okuplja roditelje sa troje i više dece, kojima je takođe platio članarinu, ali obećanu pomoć nije dobio.

Borivoje Ugrinović, koji rukovodi ovim udruženjem, odbacuje optužbe za zloupotrebe i ističe da je učlanjenje dobrovoljno i nije uslov za humanitarnu pomoć.
- Pozivam te ljude koji su, navodno, prisiljeni da daju novac kako bi dobili pomoć da dođu i kažu mi kome su dali pare. Naše udruženje je otvoreno, članstvo je dobrovoljno i nikakvih zloupotreba ovde nema. Obezbedili smo pomoć u garderobi i higijenskim sredstvima za raseljene u Nišu, Beloj Palanci, Medveđi, Pirotu i drugim mestima. Organizovali smo lekarski tim koji obilazi raseljene i pruža im besplatnu medicinsku pomoć.

U saradnji sa Skupštinom grada u toku je priprema kulturne manifestacije čiji će prihod biti namenjen našim sunarodnicima na Kosovu, kaže Ugrinović.

Dodaje da je moguće da ima zloupotreba pojedinih ljudi koji se predstavljaju kao zastupnici nekih udruženja za zaštitu prava Srba sa Kosova, te da ima opravdanih protesta, ali da to nije slučaj kada je u pitanju Pokret za zaštitu prava prognanih.

D. K.


vesti po rubrikama

^Srbija

15:13h

IO GO GSS Niša bez kvoruma

15:20h

Niš: Izborna skupštine Gradskog odbora GSS bez kvoruma

15:27h

Niš: Krov nad glavom za stotinak pripadnika Vojske SCG

15:34h

Počinje obuka za javno zastupništvo u Nišu

15:40h

Bor: Kako su deljeni kadrovski stanovi (solidarnosti)

15:45h

Demokrate isključile iz stranke predsednika SO Zaječar

15:52h

Kruševac: Bivši radnici "Jastrepca" traže smenu upravnika i sudije

15:59h

Novi Sad: Nastavlja se gradnja na lokaciji Jugovićevo

16:06h

Leskovac: Protest Udruženja pijačnih prodavaca, vlasnika radnji

16:14h

Kragujevac: Izložba tinejdžera

16:21h

Zaječar: Konačno prodato Poljoprivredno dobro "Salaš"

   
 


     


FastCounter by LinkExchange