[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Gašo Knežević

Najava obustavljanja reformi u prosveti izazvala zaprepašćenje stručnjaka

"Jovo nanovo" ili

samo malo drukčije

Nova vlast će praktično "otežati" deci ono što je prethodna "olakšala", kaže pomoćnik ministra

BEOGRAD - Izjava pomoćnika ministra prosvete i sporta Ljubomira Protića da nove prosvetne vlasti razmišljaju da stopiraju reformu osnovnog i srednjeg obrazovanja koju je započeo prethodni ministarski tim izazvala je, najblaže rečeno, zaprepašćenje u prosvetnim krugovima. Uprkos tome, juče je malo ko želeo bilo šta javno da kaže, jer su zaposleni u školama, a naročito učitelji, želeli malo da razmisle o porukama koje su stigle iz Ministarstva, tri nedelje posle preuzimanja dužnosti.

U intervjuu "Politici" dr Protić je rekao da se može očekivati da će se do daljnjeg učiti po starom - tamo gde su uvedeni novi programi vratiće se stari, mada to ne znači da reforme neće biti i da će se dovesti u pitanje i ideja o devetogodišnjem obrazovanju.

Od reforme se, međutim, ne odustaje - neće je samo biti odmah i ne onako kako je to proklamovao i zamislio prethodni sastav Ministarstva prosvete, poručuje Protić. Ukoliko se to obistini to znači da će sledeće godine prvaci učiti po starim programima, odnosno da novih programa neće biti ni u drugom ni u sedmom osnovne...

Milioni

"Za prve tri godine je za razvoj obrazovanja utrošeno negde između 15 i 20 miliona evra. Da li smo mi zaista bogata zemlja da posle tri godine možemo da kažemo, e sad sve rušimo, a da istovremeno nemamo plan. Tako ispada po priznanju samog ministarstva. Gospodo moja, to ne samo da je neozbiljno, nego je to veoma čudno ponašanje!" Tako komentariše Gašo Knežević, bivši ministar prosvete.

- Mi nećemo stopirati reformu, ali ona neće biti identična ovoj koji su naši prethodnici započeli, decidirano je izjavio dr Protić, uz opasku da će oni sada "otežati" deci ono što su prethodnici "olakšali", odnosno, umesto 10 predmeta i 22 časa sedmično, koliko sada imaju prvaci u reformisanom prvom razredu - od jeseni bi trebalo da imaju šest predmeta i 18 časova nedeljno.

U izjavi za "Glas" dr Protić je rekao da postoji i druga mogućnost - da se nastavi sa promenama koje je inicirao tim Gaša Kneževića, ukoliko poslanici ne prihvate izmene i dopune "krovnog" zakona.

Foto

Ljubomir Protić

- Ukoliko ne promenimo zakon, sve će ostati kao što je bilo u prethodnom konceptu, dakle, upisaćemo i prvi i drugi i sedmi razred bez ikakvih priprema. Jasno vam je koliki će to haos biti, ali za taj haos nećemo mi biti odgovorni, predočio je dr Protić.

Bivši ministar prosvete i sporta Gašo Knežević je prosto zatečen, a izjave dr Protića ocenjuje kao "po malo neodgovorne".
- Kada smo mi uvodili novine, ne samo da smo pripremali prosvetnu i širu javnost na to, nego nijedna važna vest nije izašla, a da cela ekipa nije bila pred novinarima. Sada ispada da su prvo ukinuli seminare, pa da su obustavili kompletnu reformu, a možda će sutra da izađe negde i da nisu obustavili kompletnu reformu. Teško je prosuđivati sa ovog aspekta, jer postoji nesinhronizacija i neorganizovanost samog ministarstva. Sa druge strane, moram da kažem da to što se desilo i sama izjava kakva je data, kako je čitam, znači veliku štetu - komentariše dr Knežević.

Šteta je, po njemu, dvostruka. Prva je ona koja je naneta generacijama dece, koja su naša budućnost.
- Ta deca i te duše mi odgajamo i to je nevolja koja će se odraziti ozbiljno na generacije koje dolaze, na sam prosvetni sistem i prosvetne radnike, jer će ih dovesti u nemoguću poziciju. Ali, osim ove štete koja je moralna i koja je na metafizičkom nivou postoji i jako velika ekonomska šteta - upozorava Knežević.

Na pitanje da li se iz onoga što je pomoćnik Protić rekao može shvatiti da nove prosvetne vlasti imaju neku alternativu - Knežević odgovara odrečno.
- Ne, pomoćnik Protić je rekao da oni ne znaju kako će da izgleda njihova reforma. Samo je rekao da hoće svoju reformu. Da budem potpuno iskren, mene baš briga kako se reforma zove, da li je reforma vlade Zorana Đinđića ili je to reforma DSS. Meni je to svejedno, samo da bude na boljitak dece.

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:03h

Mogu li Srbi stradali na Kosmetu da traže naknadu štete pred Evropskim sudom

16:11h

Savet za borbu protiv korupcije: Ostavka Zage Golubović

16:20h

Penzionerima "povišica" od 12,28 odsto, najavljuju u Fondu PIO

16:28h

Kreće druga faza ispitivanja učestalosti plućnih bolesti kod nas

16:36h

Najava obustavljanja reformi u prosveti izazvala zaprepašćenje stručnjaka

16:44h

Izveštaj organizacije "Transparentnost Srbija"

16:52h

Opštine i gradovi nezadovoljni budžetom

17:01h

Vlada Srbije razrešila čelnike javnih preduzeća

17:10h

Godišnjica NUNS

17:18h

Saradnja Fakulteta političkih nauka sa Fransuzima

   


     


FastCounter by LinkExchange