[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


HDZ pokrenula inicijativu za ukidanje Federacije BiH

Kantonizacija Bosne

Zajednica bi u prvo vreme imala deset kantona i Republiku Srpsku, a kasnije 20 kantona po ugledu na Švajcarsku

SARAJEVO (Tanjug/Srna) - Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) pokrenula je inicijativu, u formi predloga zakona, kojim bi se za četiri godine ukinula Federacija BiH, a njena ovlašćenja prenela na državni i kantonalni nivo, izvestila je sarajevska štampa.

Tim predlogom Republika Srpska (RS) bi ostala entitet koji bi sa budućom zajednicom 10 kantona dotadašnje Federacije BiH činio državu Bosnu i Hercegovinu.
Predlog nove organizacije Federacije BiH, a time i čitave BiH, dostavljen je, prema navodima štampe, najvišim institucijama vlasti - Predsedništvu BiH, predsedniku i potpredsedniku FBiH, Vladi FBiH i Ustavnom sudu FBiH, koji bi trebao da daju ocenu ustavnosti tog akta.

Novi izbori

Predsednik Federacije BiH Niko Lozančić najavio je mogućnost raspuštanja Skupštine i raspisivanje vanrednih izbora ukoliko se budžet tog entiteta za ovu godinu ne usvoji do 1. aprila, kao što Ustav predviđa. SDA optužuje HDZ da ucenama namerava da izazove krizu vlade, kako bi se ovlašćenja sa nivoa FBiH prenela na kantone, koji bi se, kako je rekao, kasnije ujedinili na nacionalnoj osnovi i tako uspostavili treći hrvatski entitet, odnosno kako bi oživela bivša Herceg-Bosna.

HDZ model ima dozu tolerancije prema srpskom entitetu, koji bi sam odlučio da li bi se uklopio u kantonizaciju. Ukoliko bi i taj entitet prihvatio "švajcarski model kantonizacije", BiH bi imala 20 kantona.

Do pristanka Republike Srpske na takvu novu organizaciju BiH, FBiH bi do 2006. postepeno bila ukinuta, a 10 kantona bi imalo veća ovlašćenja, posebno nad finansijama.

Mediji tumače inicijativu kao još jedan pritisak HDZ BiH na partnera u vlasti - SDA, koji je poslednjih mesec dana kulminirao otvorenim sukobima, čiji je rezultat bojkot hrvatskih ministara sednica Vlade FBiH, zbog, kako navode, "nacionalnog nadglasavanja".


vesti po rubrikama

^balkan

16:14h

HDZ pokrenula inicijativu za ukidanje Federacije BiH

   


     


FastCounter by LinkExchange