GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Zapušten grob Slobodana Jovanovića na groblju u Londonu

Verovatno nije iznenađen

U jednom skrivenom kutku londonskog groblja Kensel Grin, zarastao u korov - oronuo od nebrige, nakrivljen, stoji skroman spomenik podignut posmrtnim ostacima Slobodana Jovanovića.

S visoke kamene ploče odvaljen reljef - možda nasilno, vandalski. Slova iz drugačkog epitafa prosuta po zaraslom postamentu. Sa naporom se može pročitati: "Profesor Univerziteta u Beogradu, doktor nauka, član i predsednik SANU, pravnik, istoričar, književnik, publicista - tvorac mnogih dela, rasprava i studija, predsednik Vlade u emirgaciji, vojni ministar…".

Uvek kad smo u prilici, svratimo na groblje Kensel Grin. Moja Milica zastane i položi veću ružu na otvorenu knjigu velikog učitelja.
Životno delo Slobodana Jovanovića svrstavamo u sami vrh srpskog stvaralaštva. Štampani su tomovi knjiga, školovane generacije studenata na verodostojnim istorijskim zapisima od neprocenjive vrednosti.

Slušao sam pre nekoliko godina sa velikom nadom našeg obrazovnog mladog guvernera, kako pun entuzijazma, nasmejan, zadovoljan monetarnim tokovima pokazuje javnosti novu novčanicu sa likom Slobodana Jovanovića.

Gledao sam često, naše vrsne verbaliste kako se u međusobnim prepucavanjima pozivaju na zapise i istorijske činjenice iz knjiga i publikacija Slobodana Jovanovića.
Da li znaju mudri savetodavci gde leži Slobodan i u kakvom je stanju njegova večna kuća? Krunski savet ćuti i SANU ćuti.

Hercegovci se veličanstveno odužiše pesniku nad pesnicima. Srbija u raspeću miruje i boluje. Niko da pokrne klatno, da počnemo vraćati naše velike stvaraoce što rasuti skončaše živote u tuđini odbačeni godinama voljom nepismenih posesivnih tirana.

Kakav smo to samozvani nebeski narod?
Povedimo akciju!
Skinimo sramotu!
Vratimo mošti Slobodana Jovanovića u otadžbinu. Položimo kovčeg na mesto koje mu pripada. Okrenimo se tradiciji i korenima. Videćete - biće bolje. Krenuće nam.

Blagoje Slijepčević
Beograd


"Bojkotujmo olimpijadu", ("Glas", 23. mart)

Bojkotuj ti Olimpijadu

Molim vas, ljudi, uz svo poštovanje, ideja vašeg čitaoca o bojkotu olimpijade je neverovatna... Pa, hajde da, umesto one koja mi je stvarno na pameti, napišem reč koju ćete objaviti - nepromišljena. Pa jedino u sportu smo malko vidljivi, i to u vreme velikih takmičenja, i to ako su nam sportisti raspoloženi i spremni. Jedine osobe koje Amerika uopšte sluša su Divac i Stojaković! Da neko, možda, ne misli da se reč Koštunice, ili bilo kojeg našeg političara, u Americi uopšte prenosi u medijima? Ma hajte, molim vas!

I sad to jedino što imamo od nekog slabačkog glasića, mi treba da ukinemo, kako bismo skrenuli pažnju na svoje probleme? Pa to je kao da izvadiš glasne žice utopljeniku koji zove upomoć!

Umesto da ovi što ne razumeju košarku počnu da razmišljaju na temu: zašto se i ja malo ne uputim u sport u kojem smo prvaci sveta, umesto da buljim u fudbal koji, i kad je vrhunski, ostaje dosadan više od pola utakmice, jer je spor i ima loša pravila, oni zabranjuju Vladi Divcu da ide u Atinu da igra sa Drim timom! Ovde treba košarka u škole da se uvede! A fudbal, leglo kriminala i nemorala, sa svojom istorijom zamajavanja naroda za velike (narodne) pare, da se ukine ustavom.

Uopšte, ako nam je stanovništvo raslojeno, mislim da je pre svega raslojeno na sloj koji može da prati košarku i onaj drugi, za koji je ona prebrza.
A ovi što bi da bojkotuju Olimpijadu... Znate, neka u najvažnijem momentu najvažnije utakmice - promene program. Bojkot. Molim lepo.
Ako sam malo preterao, izvinjavam se, ali molim lepo, bio sam iznerviran.

Stevan Šubarević
Beograd