[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 22. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Žiru i Brada novi strip tandem

Slikarska intriga

"Trijumf Svetog Valdemara" tek je prvi u serijalu, pa će manjkavosti moći da se isprave

Specijalno za "Glas"

PARIZ - Pre nego što je postao jedan od najuglednijih francuskih scenarista, Frank Žiru je bio profesor istorije. Iz starog zanimanja zadržao je metodičan pristup temi, a potom je izgradio pripovedački stil koji se oslanja na atmosferu. Njegove pripovesti obično se zasnivaju ili na davno prošlim vremenima, ili na savremenim zbivanjima, a novi serijal "Ekspert" (Glena) upravo sadrži u sebi oba elementa. Posle uspešne saradnje sa slovenačkim majstorom Tomažom Lavričem, poznati scenarista se opredelio za beogradskog strip crtača Miroljuba Milutinovića Bradu.

Prvi album serijala, "Trijumf Svetog Valdemara", postavlja intrigu oko platna flamanskog slikara Hansa Reglina, naslikanog 1477. godine, dok se prikazana scena dogodila tek dve godine kasnije. Takođe, platno najavljuje opasnosti, jer u kratkom roku bivaju ubijena dva potomka protagonista prikazanih na slici. Adam Robak, vlasnik platna i ekspert za srednjevekovno slikarstvo, kao treća žrtva preživljava atentat i pokreće sopstvenu istragu za tajanstvenim ubicom sa samostrelom. Pripovest se odvija istovremeno u 15. veku (uzrok) i današnjici (posledice), vodeći avanturu kroz istoriju, umetnost, religiju i misteriju.

Pišući scenario, Žiru se za srednjevekovna dešavanja malo više nadahnuo "Prokletim kraljevima", poznatom knjigom Morisa Driona, da bi je potom odveo u klasičnu istorijsku avanturu. Presecanje prošlosti i sadašnjosti urađeno je solidno, mada ponekad nedovoljno efikasno. Bradin grafizam takođe je podređen paralelnoj naraciji - jednostavniji i čistiji za dešavanja u sadašnosti, dok je srednji vek dat kroz stilizovaniji i masniji crtež.

Izražajnost Bradine stilizacije u "srednjevekovnim" zbivanjima nadmašuje prvi grafički prilaz, međutim, njegov dobar osećaj za figurativnu naraciju ponekad je narušen neujednačenim kvalitetom u pokretima, stavovima i mimikama protagonista. Kolorisanje, povereno Polu (?), potpuni je promašaj zbog loše odabrane i bezizražajne palete, vrlo često u neskladu sa naracijom. Album "Trijumf Svetog Valdemara" tek je prvi u serijalu, te će i Žiru i Brada imati prilike da usklade svoj rad, nađu novog koloristu, i povedu Adama u potragu za ubicom sa samostrelom.

Aleksandar Manić


vesti po rubrikama

^kultura

16:16h

Žiru i Brada novi strip tandem

16:23h

Skulpture Konstantina Brankuzija: Savršenstvo jajeta

16:31h

Kompanija "Volt Dizni" najavila: Aladin na DVD

16:39h

Sa godišnje skupštine KOV-a: U svakom prozoru knjiga

16:47h

Arafat pohvalio "Muke Hristove"

   


     


FastCounter by LinkExchange