[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 22. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Privatizacija Hemijske industrije "Župa" ipak na reviziji

Častili kupca sa 200.000 evra

U kasi bilo četiri miliona evra, a kupljeni za 3,8 miliona evra

BEOGRAD - Na sednici Odbora za privatizaciju zaključeno je da bi trebalo da usledi revizija postupka privatizacije HI "Župa" u Kruševcu. Violeta Josifova, vlasnik "Župe", zatražila je raskid kupoprodajnog ugovora sa Agencijom za privatizaciju.

- Hemijska industrija "Župa" u Kruševcu prodata je na tenderu 13. januara 2004. godine za 3,8 miliona evra, iako je prilikom primopredaje preduzeća novom vlasniku utvrđeno da je samo u kasi zatečeno četiri miliona evra. To znači da je novom vlasniku u startu poklonjeno 200.000 evra i još mnogo više od toga - izjavio je za "Glas" Milovan Anđelković, predsednik Samostalnog sindikata HI "Župa".

Zbog toga smo, kaže Anđelković, kao Konzorcijum radnika HI "Župa" podneli tužbu Trgovinskom sudu u Beogradu i tražili reviziju. On je napomenuo da je efekat obavljene privatizacije već vidljiv i da su radnici koji su u proseku primali plate od 12.500 dinara i to redovno, sada dovedeni na rub egzistencije, a da od plata i socijalnog programa nema ništa.

- Privatizacija je počela pre četiri godine, a tender je dva puta raspisivan. Prema Zakonu o privatizaciji, član 16, ukoliko se pojavi strateški partner može se raspisati tender. Agencija za privatizaciju je po tom osnovu tako i uradila, a na prvom tenderu pojavio se samo jedan zainteresovani kupac koji je kupio tendersku dokumentaciju. Ali, ni on se nije pojavio na tenderu. Toliko o osnovu da se uopšte krene sa tenderom, jer strateškog partnera očigledno nije ni bilo - rekao je Anđelković.

Imovina HI "Župa"

Na pitanje šta HI "Župa" ima od imovine Milovan Anđelković, predsednik Samostalnog sindikata napomenuo je da su to četiri fabrike kao četiri posebna objekta, 15 trafo-stanica instalirane snage 15 megavata, predstavništva u Novom Sadu, BiH, Makedoniji, odmaralište na Kopaoniku, vredno 3 miliona evra, odmaralište u Ohridu, vredno milion evra, klanica pilića u Varvarinu, veliki računski centar.
- "Župa" ima 1.400 zaposlenih, a naš industrijski kompleks nalazi se na 40 hektara zemljišta. Sve je to novi vlasnik dobio za pomenutih 3,8 miliona evra - rekao je Anđelković.

Time je, tvrdi on, Agencija praktično priznala da nema strateškog partnera, ali je postupak prodaje i pored toga otpočeo.
- Sindikat je primetio da su postojala pisma namere za kupovinu, ali samo pojedinih delova preduzeća. Zainteresovane su bile poznate firme "Sumitomo" iz Japana i Sajtik iz SAD. HI "Župa" ima četiri odvojene fabrike s različitim delatnostima, a držala je 40 odsto tržišta pesticida u Srbiji i bila izvoznik. Osim proizvodnje plavog kamena, koja je počela još 1934. godine, mi smo radili i kalijumovu hemiju, flotaciju, odnosno proizvodnju materija za izdvajanje rude od jalovine i druga hemijska sredstva. Iako je rok produžavan, kupac tenderske dokumentacije nije dao ponudu. Radilo se o trgovinskoj firmi "Vektra M" sa 5 zaposlenih - rekao je Anđelković.

Trinaestog maja 2003. godine održan je sastanak u Agenciji kome su prisustvovali direktor Agencije, rukovodilac projekta, načelnik regiona kao predstavnik lokalne samouprave, generalni i finansijski direktor HI "Župa" i predstavnici oba sindikata, Samostalnog i "Nezavisnosti".

- Izašlo se sa predlogom da se "Župa" restrukturira. Ideja je bila da se "Župa" rasparča na delove i onda da se ti delovi aukcijski prodaju, jer navodno nema interesovanja i neće se pojaviti strateški partner. Na naš zahtev raspisan je drugi tender. I ne da se nije javio niko, već je čak pet zainteresovanih firmi kupilo dokumentaciju, a stigle su četiri ponude, što govori da je za "Župu" bilo interesovanja. "Vektra M" je dala ponudu od 3.800.000 evra, "Midl resors" (rusko-britanski koncern) bio je na drugom mestu, javio se i "Tomis" iz Nemačke i konzorcijum radnika HI "Župa". Nekoliko puta rok je produžavan, da bi 13. januara 2004. godine bio potpisan ugovor između kupca i Agencije. Skupština nije dala pravo Agenciji da potpiše ugovor na sednici od 29.12.2003. godine - rekao je Anđelković. Ali, kako navodi, iz Agencije je stigao dopis u kojem se preti da ćemo snositi odgovornost ako se odluka ne donese.

- Uz to stigla je i procena koju je dao "Ces mekon" prema kojoj je HI "Župa" procenjena na 13,5 miliona evra. Ali, cena je sigurno mnogo veća. Međutim, predsednik Skupštine je 12. januara stavio odluku na glasanje i ona je doneta pod pritiskom. Takođe, upravo je načelnik okruga koji je prisustvovao onom sastanku u agenciji prilikom drugog tendera bio predsednik tenderske komisije.

Članovi tenderske komisije iz "Župe" nisu potpisali zapisnik jer, po našem mišljenju, stvar nije rađena po Zakonu. Inače, zapisnik je deo tenderske dokumentacije - ističe Anđelković.

Mi smo bili ugledna firma, rekao je on, i imali izvoz. Inače, "Vektra M" je izašla sa sasvim drugim programom od onog koji ima "Župa", a on podrazumeva proizvodnju kućne hemije, i neke druge delatnosti kao što je prodaja kobasica. - rekao je Anđelković, naglasivši da "Župa" i sva njena imovina vredi oko 50 miliona evra, a da je u ruke novog vlasnika prešla za samo 3,8 miliona.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^ekonomija

15:38h

Privatizacija Hemijske industrije "Župa" ipak na reviziji

15:46h

Direktor Prokredit banke: Udruženi lakše do kredita

15:53h

Leskovački farmaceutski gigant godinu dana od privatizacije

16:01h

U SCG se povećava prodaja računarske opreme

   


     


FastCounter by LinkExchange