[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 22. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Premijer Turske o pregovorima o ujedinjenju Kipra

Bojkot nije rešenje

ANKARA (Srna-AFP, Tanjug) - Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan ponovo je pozvao lidera kiparskih Turaka Raufa Denktaša da ne bojkotuje pregovore za ujedinjenje Kipra pod okriljem Ujedinjenih nacija, koji bi trebalo da se održe naredne subote u Švajcarskoj. - Povući se iz pregovora ne može biti rešenje uz nedostatak volje kiparskih Grka. Ako ne bude dobre volje koju očekujemo u poslednjim etapama mirovnog procesa, donećemo odluku zajedno i napraviti korak unazad ako bude potrebno. Ja ću ovo pitanje ponovo razmotriti sa Denktašom, rekao je Erdogan za televiziju NTV.

GARANCIJE

- Turska želi garancije EU da će budući sporazum o rešenju pitanja podeljenog Kipra biti ispoštovan, izjavio je šef turske diplomatije Abdulah Gul. - Ukoliko to bude dovedeno u sumnju, rešenje koje bismo postigli posle toliko napora bilo bi besmisleno jer bi značilo da bi (sporazum) u budućnosti mogao da bude izmenjen.

Denktaš je izazvao bes Turske objavivši ove sedmice da će bojkotovati pregovore u Švajcarskoj, ocenjujući da nikakav napredak nije postignut zbog beskompromisnog stava kiparskih Grka. Denktaš i njegov grčki kolega Tasos Papadopulos nisu uspeli da postignu sporazum na razgovorima u Nikoziji prošlog meseca. UN žele da se sporazum u ujedinjenju ostrva postigne pre 1. maja kada bi Republika Kipar - sa ili bez severnog, turskog dela, trebalo da pristupiti Evropskoj uniji.

Očekuje se da će razgovori u Švajcarskoj početi 23. marta i oni su druga faza mirovnog procesa u kome posreduje UN i kojima će se pridružiti i zemlje matice dve kiparske zajednice, Grčka i Turska. Ako ne uspeju, generalni sekretar UN Kofi Anan biće arbitar plana ujedinjenja o kojem će se 20. aprila glasati na referendumu kako u Republici Kipru, tako i u međunarodno nepriznatom turskom delu ostrva.


vesti po rubrikama

^balkan

15:32h

Premijer Turske o pregovorima o ujedinjenju Kipra

15:40h

Hrvati u Federaciji BiH zabrinuti: Strah od asimilacije

15:48h

Adnan Terzić smatra da se kosovska kriza neće proširiti na Balkan

   


     


FastCounter by LinkExchange