[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 19. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Političari i stranke u Srbiji najoštrije osudili napade Albanaca

Zaustaviti ubijanje Srba

i uništavanje svetinja

BEOGRAD (FoNet) - Ministar odrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić izjavio je da je situacija na Kosovu i Metohiji izuzetno teška. Ocenio je da bi ulazak snaga bezbednosti SCG na Kosovo i Metohiju imao suprotan i loš efekat, jer bi snage Kfora, u tom slučaju, prestale da brane srpski živalj i ušle bi u sukob sa snagama SCG.

Dragan Šutanovac, zamenik predsednika Odbora za bezbednost Skupštine Srbije, rekao je da na Kosmet moraju biti poslate ozbiljnije policijske ili vojne snage i da se na ozbiljniji način mora pristupiti bezbednosti svih građana.

Rasim Ljajić, ministar Srbije i Crne Gore za ljudska i manjinska prava, izjavio je da su događaji na Kosovu i Metohiji jasan dokaz neuspeha međunarodne misije i da se pokazalo da Albanci žele ne samo nezavisno, već i etnički čisto Kosovo i da međunarodna zajednica mora da promeni svoju dosadašnju politiku i svoj politički cilj kada je u pitanju status Kosova.

Liberali Srbije osudili su progon Srba na Kosovu i Metohiji i zatražili povratak vojnih i policijskih snaga Srbije i Crne Gore u tu pokrajinu.
G17 plus zatražila da se obezbedi sigurnost srpskog stanovništva i drugog nealbanskog življa, uz poštovanje Rezolucije UN 1244 i Kumanovskog sporazuma".

Goran Svilanović, ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore, zatražio je od ambasadora zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti i članica Kontakt-grupe odlučnu akciju međunarodne zajednice za smirivanje nemira i tenzija na Kosovu i Metohiji, koja bi garantovala bezbednost Srba i svih stanovnika pokrajine.

Osude iz sveta

Kristina Galjak, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost, izjavila je da su za "događanja na Kosovu odgovorni, pre svega, lokalni lideri", te da je "neumesno da se NATO ili administracija UN proglašavaju nesposobnim da na Kosovu održe mir".
SAD su oštro osudile nasilje na Kosmetu i pozvale stanovnike ove pokrajine da svoje stavove izražavaju mirnim putem, saopšteno je iz Stejt dipartmenta.
"Eskalacija nasilja mora prestati, jer ugrožava proces demokratizacije i pomirenja", navodi se u saopštenju.
Rusko Ministarstvo inostranih poslova odlučno je osudilo nasilje na Kosovu i zatražilo da se "ono zaustavi bez odlaganja, jer može da dovede do eksplozije u pokrajini i regionu", izjavio je predstavnik ministarstva Aleksandar Jakovenko.
I zvanični Beč osudio je najnovije nasilje na Kosovu.
Generalni sekretar Saveta Evrope Valter Švimer je izrazio žaljenje zbog gubitaka ljudskih života u jučerašnjim neredima i naglasio da "nasilje nikada nije rešenje".
Nasilje koje je izbilo na Kosovu, "znak je za uzbunu" koji pokazuje da sukob između kosovskih Srba i Albanaca još nije ugašen, izjavila je danas u Ženevi glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte. Stalni savet Oebsa je zatražio uzdržavanje od sile.


vesti po rubrikama

^Kosovo

16:10h

Teroristi na Kosmetu spalili i uništili najmanje 13 manastira i crkava

16:25h

Dan posle sramotnog napada na beogradsku džamiju

16:40h

Dramatične ocene da Srbiji i Beogradu preti prelivanje nasilja sa Kosova

16:55h

Analitičari upozoravaju: Srbiji neophodno jedinstvo političkih snaga i saradnja sa svetom

17:20h

Već dva dana na Kosovu ne prestaje nasilje, Kfor pojačan sa 1.000 vojnika

17:35h

Premijer Koštunica poručio: Nema nas bez Kosova

17:45h

Komandant Kfora za "Glas": Kfor dobio dozvolu da puca

18:00h

Političari i stranke u Srbiji najoštrije osudili napade Albanaca

18:15h

Predrag Marković: Osuda huligana

18:25h

Rugova traži nezavisnost

18:35h

Čović organizuje odbranu

18:45h

SRS: Nismo u ratu s muslimanima

01:15h

Savet bezbednosti UN jednoglasan: Stop nasilju

01:30h

Tadić: Za sada bez vojnika SCG na Kosmetu

   


     


FastCounter by LinkExchange