GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


S U M NJ I Č A V O S T

Isterivači poštenja

Te jedni su reformisti, te drugi su legalisti, treći su pošteni, a gde je narod

Pripadnost poslanika za Skupštinskom govornicom prepoznaje se prema početku njegove besede: "Mi reformisti...", "Mi legalisti...", "Mi pošteni..." ili već koji drugi.

Poneke se od tih osobina jasno prepoznaju tek kada "Mi..." dospevaju na vlast jer se tek onda moraju skinuti sve maske. Tako su "reformisti" pokazali svoje pravo lice dok su bili na vlasti. "Legalisti" će sada,hteli, ne hteli, morati da pokažu sve svoje, i dobre i loše strane.

Poštenje bi se moglo sagledati iako "pošteni" nisu na vlasti ali se pojavljuje problem: gde su granice poštenja?
Izumirući pripadnici zastarelih shvatanja, smatraju da je pošten samo onaj ko nije uradio bilo šta loše. Ova škola veruje da je poštenje u čoveku i njegovoj savesti pa je on sam sebi i tužilac i sudija za svako nedelo.

Kako se sve u svetu i univerzumu osavremenjuje, pojavilo se i novo tumačenje: "Pošten je onaj za koga drugi ne znaju šta je sve uradio!" Savest je odbačena kao nepotrebna.
Da bi se ovakvo "poštenje" što bolje zaštitilo svi se podaci o "poštenjaku" proglašavaju državnom ili kakvom drugom tajnom da bi "poštenjaci" novih shvatanja sami sebe mogli isticati kao primer za ugled!

Novokomponovani "poštenjaci" smatraju da onoga ko u prodavnici uzme kutiju cigareta vrednosti 50 do 100 dinara, a ne plati, treba strogo kazniti jer se vidi da je kradljivac - znači nepošten. Ko uzme električnu energiju u vrednosti, recimo, 72.292 dinara (ova mi je brojka sasvim slučajno pala na pamet!) a ne plati, niti ima nameru da plati, taj je pošten i treba mu dati orden za poštenje.

Nedavno je u okolini Smedereva napadnut električar koji je pošao da isključi dužnika za neplaćenu struju. Kao beznačajan i svakodnevni događaj jedva da je zabeležen u lokalnoj štampi. Pa sasvim je i normalno da dužnici napadaju poverioce! "Dug nije vrljika pa da istruli."

Ispostavilo se da je dužnik funkcioner stranke čiji poslanici počinju govor sa: "Mi pošteni..." U skladu sa novim shvatanjima poštenja, odmah se preko lokalne TV oglasio još viši funkcioner te stranke (narodni poslanik!) i žestoko napao direktora elektrodistribucije opštro postavivši pitanje: "Da li EPS uopšte ima pravo da isključuje dužnike?" (Gospodin poslanik ni jednom rečju nije pomenuo niti osudio napad, niti je postavio pitanje da li iko ima pravo da napada čoveka!).

Dugogodišnje iskustvo me je naučilo da to pitanje postavljaju samo dužnici koji nemaju nameru da plate svoj dug. Po žestini napada verujem da g. poslanik duguje bar dvostruko više nego njegov partijski drug koji svoja uverenja dokazuje silom. (Čak i u samom EPS-u neki smatraju da podaci o dugovima ne treba da budu dostupni javnosti!?)

U svemu je ovome TV poslanica g. poslanika ostala nepotpuna jer nije jasno odgovorio na neka pitanja:
- Da li struju uopšte, treba ili ne treba plaćati?
- Ako je odgovor: "Ne treba", da li se to odnosi na sve građane, samo na članove "Mi pošteni..." stranke ili samo na njene funkcionere?
- Da li je primena sile dozvoljena svim građanima ili selektirano kao u prethodnom pitanju?

Da bih stvar do kraja isterao "na čistac" napisao sam Centrali stranke "Mi pošteni..." pismo i opisao sva ova događanja. Očekivao sam da će se Stranka ograditi i osuditi primenu sile. Iako sam ih dva puta podsetio na to pismo nisam dobio bilo kakav odgovor.
Znači da se Stranka slaže sa ovakvim "poštenjem" svojih članova.
Bravo!

Toma Pejov
Smederevo


Č U Đ E NJ E

Bez pomena đeneralu Nediću

Tužno i žalosno u našoj crnosramotnoj bruci da ove godine nije održan pomen pok. Milanu Nediću i T. Maksimoviću - spasiocima i čuvarima našeg naroda u crnom dobu fašističke okupacije.

- Prota Pera Lukić iz Saborne crkve mi je objasnio da se pomeni pokojnicima održavaju na zahteve i traženja građana - vernika, pa se pitam gde su danas preživeli građani iz toga doba, jesu li živi sa svojim srodnicima i potomcima da molitvama u crkvi i svećama u ruci zahvale pokojnicima za ljubav i brigu u borbi za naš opstanak, izraženu u hrišćanstvu i humanom, dobročinstvu - Bože dragi, spasi nas!

Svetozar D. Kondić, penzioner
Beograd


P O G L E D

Greške na startu

Još mandatar za novu Vladu Srbije nije u potpunosti odredio svoj tim, a već se na samom početku pojavljuju nedopustive greške, koje nikako nisu smele da se dopuste, jer vređaju i ponižavaju građane.
Dok se štrajkovi obespravljenih građana nastavljaju Srbijom, kao što je to bilo u doba onog "zloslutnog apsolutiste", u vreme pre 5. oktobra, desile su se sledeće stvari:

-Ogromnoj volji naroda u Srbiji oduzeto je (oteto) najsvetije pravo. Radi se dakle o brojki od 1.200.000 glasača, odnosno građana iz srpske Radikalne stranke, sa obrazloženjem da to svet ne prihvata. Takvo tumačenje pred javnošću je nedopustivo i predstavlja haos u oblasti ljudskih prava i sloboda građana.
- Smanjen je cenzus za izbor predsednika Srbije, a data "Nadprirodna ovlašćenja i nadležnosti, kao u Srednjem veku.

Poslanici su sami sebi povećali plate, da ne bi izgubili ni jedan jedini dan, bez obzira na ostalih 9 miliona građana. Da je to u skladu sa rezultatima rada, bilo bi manje čudno. Međutim, to se dešava u momentu kada su rezultati nikakvi, a više od polovine građana na ivici egzistencije.

-Koalicije se prave i sa onima, koji su deset godina harali Srbijom i zbog kojih je srpski narod doživeo najveće stradanje i poniženje posle Kosovskog boja.

Plate bi mogle da se povećavaju onda i samo onda kada se budu sanirale nepodnošljive socijalne prilike u Srbiji i građanima obezbedilo ono što svaka država mora da im obezbedi.

Ali i bez obzira na sve, vrlo je simptomatično što se predsednik najmasovnijeg Sindikata, Milenko Smiljanić ućutao, dok je doskora pretio i nekom sindikalnom "vojskom". Takođe ćute i neke organizacije za zaštitu ljudskih sloboda i prava, koja su haotična i nemaju, ama baš ni malo veze sa demokratijom. Gde se nalazi neka gospođa, Biljana Kovačević - Vučo i gospodin Vojin Dimitrijević da javno podignu glas o ljudskim pravima i slobodama, koja su praktično haotična i nedopustiva.

Dragan Lilić
Pirot


U P O Z O R E NJ E

Ko koga prevlači preko vode

Povodom poziva koncesionara "Renoa" i šta je istina

Već skoro mesec dana pod oznakom renomiranog Renaulta Koncesionar objavljuje oglas pod naslovom "Novo proleće u voznom parku" sa istim logotipom kao i prošle godine; nudeći potencijalnim kupcima 1.000 evra za njihov automobil stariji od deset godina, ako kupe nov "reno". Istina je malo dalje od oglasa. Ove godine sam lično otišao da se raspitam za uslove kod Koncesionara u Ul. 27. marta.

Neosporno, vrlo ljubazno osoblje ponudilo mi je umanjene cene za 1.000 evra, kao kupim njihovo novo vozilo, kao fabrički popust za vozila proizvodnje 2003. koje imaju na lageru, ali ne i da preuzmu moje vozilo prema oglasu, sa obrazloženjem: bolje ćete ga prodati sami! Šta u tom slučaju nudi "Reno-Srbija", ništa po oglasu, jer ako vam ne prihvati staro vozilo u voznom stanju, a fabrički popust i onako postoji, onda tu neko nekog, ipak, prevlači preko vode. Bilo bi fer reći šta je popust firme, a šta, pa makar to bilo i vrlo simbolično, nadoknada za preuzeto vozilo.

Bilo bi ružno pomisliti da i Vaš list učestvuje svesno u ovakvoj raboti zbog oglasa.

Danilo Jovanović,
Beograd


D O P U N A

Čegar bez masonskih oznaka

Misteriozni znaci na spomeniku u Čegru ("Glas javnosti" 17. 1. 2004. godine)

Ovo je zakasnela reakcija na tekst objavljen u rubrici "Glas čitalaca", koji i nije bio prvi o spomeniku Čegarskim junacima. Sve što je rečeno vrlo je zanimljivo, ali ne zahteva nekakav poseban komentar osim jedne rečenice penzionisanog profesora istorije B. Stankovića koja glasi: "Osveštanju spomenika prisustvovao je i kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, koji je inače bio mason, ali ničim nije uticao na gradnju spomenika".

S tim u vezi, bilo bi vrlo korisno da je istoričar B. Stanković objasnio gde je otkrio da je kralj Aleksandar Prvi bio mason. Ono što je poznato, jeste da brojni istraživači nisu uspeli da to utvrde. U našoj postojećoj literaturi o masoneriji, autori obično konstatuju da nisu pronašli dokaze o članstvu Aleksandra Prvog u masonskoj organizaciji.

Zanimljivo je da nijedan naš istoričar nije istraživao da li je Josip Broz bio mason i kojoj je loži pripadao. Izgleda da je to još tabu tema. Nije jasno koji bi razlog tome mogao biti, jer je opšte poznato da su komunisti, u principu, sasvim miroljubivo gledali na masoneriju. Verovatno zato što su uočili sličnost organizacijske šeme, načina rada, pa i svrhe postojanja.

Živojin Džilić
Beograd