[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 16. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pesniku Vojislavu Karanoviću uručena nagrada "Meša Selimović"

Zakasnela nežnost

Ono što Ahmed Nurudin nije ostvario kao književni lik, postigao je Selimović kao umetnik. Izabrao je život a ne njegovu definiciju

Nagrada "Meša Selimović" uručena je juče pesniku Vojislavu Karanoviću za zbirku poezije "Svetlost u naletu". Na svečanosti u Skupštini grada, o Karanovićevoj poeziji govorili su Tanja Kragujević i Saša Radojčić, dok je pesme čitao glumac Miodrag Krivokapić. Nagradu, reljef sa likom velikog pisca, povelju i novčani iznos od 150 hiljada dinara, pesniku su uručili Manojlo Vukotić i Živadin Mitrović. Besedu je na kraju održao i Vojislav Karanović.

- Retki su pisci koji se hrabro i dosledno, širom otvorenih očiju, suočavaju sa sobom i sa svetom oko sebe. I pri tom ni sebe ni svet ne tumače, ne zatvaraju u uske kalupe pojmova i definicija, nego se sami otvaraju prema životu. Moglo bi se reći i ovako: ono što Ahmed Nurudin nije ostvario kao književni lik, uspeo je da postigne Selimović kao umetnik.

Izabrao je život, a ne njegovu definiciju, opredelio se za ličnu, a ne opštu istinu, prihvatio strah od nepoznatog kao poziv na stvaralačku avanturu, a ne kao alibi za beg od života, shvatio da poezija nije proizvoljnost i iskrivljenje, nego je, naprotiv, život lišen poezije iskrivljen i obezličen. Derviševa nesreća počela je kada se uplašio života, kada je počeo da se zatvara u sopstvenoj muci.

"Derviš i smrt" u BDP

Povodom dodele nagrade "Meša Selimović" na Velikoj sceni BDP-a, večeras u 19.30 sati gostuje Kruševačko pozorište s predstavom "Derviš i smrt". Reditelj je Nebojša Bradić, a uloge tumače: Milija Vuković, Vojin Ćetković, Vlastimir Đuza Stojiljković, Branislav Trifunović i drugi.

M.J.

On je to shvatio u svom predsmrtnom času. Tada je uspeo da čuje "obični nepoznati ljudski glas" i pesmu koju on peva. Taj ga je glas uzbudio i uzbunio. I, kako sam Nurudin kaže: "Možda zato što se javio u tišini s onoga svijeta, možda zato što se nije plašio, ili što se plašio, ili zato što se oglasio meni, saučesno i ohrabrujuće. "Tada se u dervišu javila "zakašnjela nježnost".

Taj glas je Nurudinu govorio da je ljudski bojati se, ali da čoveka čini i nastojanje da nadvlada svoje strahove - rekao je Vojislav Karanović posle primanja nagrade i dodao da se ozarenost tog trenutka ticala verovatno spoznaje da poezija i ljubav nisu proizvoljnosti i iskrivljenje.

- Sve je toliko stvarno da mora biti u meni, reći će pesnik u svojoj šestoj zbirci. Jer, nasuptilnija pesnička opažajnost - jezik - utemeljena je u dvosmislu njegove prohodnosti: najveća tačnost govora u isti mah je i najveća ranjenost subjekta, zajedno oni tvore otvorenost oka duše i duše oka, podjednako važnu i vrednu predaju i potporu, koja u stihu nove pesnikove knjige glasi: "Slab sam. Zato i govorim" - rekla je, između ostalog, o Karanovićevoj poeziji Tanja Kragujević.

T. Čanak
Foto: A.Stevanović


vesti po rubrikama

^kultura

16:11h

Pesniku Vojislavu Karanoviću uručena nagrada "Meša Selimović"

16:20h

Internacionalni debi "Publikumovih" kalendara u Majami Biču

16:29h

Premijera na sceni "Peti sprat" Narodnog pozorišta

16:37h

Premijera užičkog Narodnog pozorišta

16:45h

Pozorišni festival "Slavija 2004"

16:52h

Izložba El Grekovih slika u londonskoj Nacionalnoj galeriji

17:01h

Zašto dobitnik "Nušićeve nagrade" nije pozvan na proslavu godišnjice niškog pozorišta

17:13h

Barbra Strejsend posle osam godina na filmu

17:21h

Nikol Kidman i Dženifer Lopez zajedno u filmu

17:40h

Nevenov festival dece pesnika od 14. do 16. maja

 


     


FastCounter by LinkExchange