[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 16. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nepotrebna panika u javnim preduzećima zbog najave smenjivanja rukovodstava, smatra ministar Velja Ilić

Metla sistem za

loše direktore

Za dve nedelje znaće se ko je kako radio, a onda na scenu stupaju upravni odbori

BEOGRAD - Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić izjavio je juče za "Glas" da neće smenjivati generalne direktore i rukovodstva javnih preduzeća, koja su u nadležnosti ovog ministarstva, već će to, po proceduri i ukoliko za to postoje valjani razlozi, učiniti budući upravni odbori ovih preduzeća.

- Komisija koja je formirana pri Ministarstvu za kapitalne investicije Vlade Srbije trenutno analizira rad ovih javnih preduzeća. Ispituje se šta koje preduzeće duguje, kakve ima kreditne linije, kakvi su planovi i projekti započeti, koji su ugovori u toku. Kada izveštaj o preseku stanja njihovog rada bude gotov, a to se očekuje najkasnije za dve nedelje, predočićemo ga novim upravnim odborima, koja će utvrditi odgovornost menadžmenta. Raspisaće se konkursi, a UO će birati generalne direktore. To ne mora da znači da će svi generalni direktori biti smenjeni, negde će se imenovati stari, negde novi - obrazložio je Ilić.

Inače, među zaposlenima, ali i rukovodiocima, u javnim preduzećima poput JP PTT saobraćaja "Srbija", "Telekoma Srbija", NIS-a, EPS-a, ŽTP "Beograd", "Jat ervejza" vlada neizvesnost i kruže različite, često kuloarske priče o "potpuno izvesnim smenama" poslovodstava.

U ŽTP-u zaposleni očekuju smenu svih koji su po partijskoj liniji došli na vodeće pozicije, i tu posebno prednjači generalni direktor Slobodan Rosić, inače član DS-a, koji je u javnosti više puta prozivan zbog neadekvatnog rukovođenja i

brojnih incidenata na železnici, u kojima je stradalo više ljudi. Uz njega, očekuje se i odlazak zamenika generalnog direktora Srđana Stepanovića, takođe kadra Demokratske stranke. Međutim, niko u ovom preduzeću ne može da sa sigurnošću kaže ko će ih zameniti. "Ni jednoj vlasti ne treba pametan čovek, nego onaj ko ne misli svojom glavom", kažu u ovom preduzeću.

Čekaju Anketni odbor

Elektroprivredom Srbije, koja je potpala pod nadležnost DSS-a, trenutno upravlja v.d. generalnog direktora Dragojlo Bažalac, koji je zamenio Ljubomira Gerića. Ne zna se da li će novi generalni direktor biti iz EPS-a, ima više zainteresovanih kandidata, ali se pretpostavlja da će imenovanje novog poslovodstva sačekati kraj rada Anketnog odbora.

Kad je reč o "Jat ervejzu", iako se poslednjih dana digla velika hajka na generalnog direktora Predraga Vujovića, mnogima u ovom preduzeću nije jasno zbog čega bi on morao da ode, kad kompanija sve više zarađuje. Prošle godine ostvaren je ukupan prihod od 220 miliona dolara. "Takve stvari nisu za igru", kažu u "Jat ervejzu".

U PTT-u smatraju da bi "neki anonimus van ovog veoma složenog sistema" usporio i unazadio rad preduzeća. "Metla sistem" nije rešenje, ali će verovatno kompletno rukovodstvo biti promenjeno, jer je trenutno na čelu v.d. generalnog direktora Jovanka Knežević. Međutim, smena rukovodstva u ovoj kompaniji nije bitna, smatraju zaposleni, već je bitnije rešavanje statusa PTT-a sa "Telekomom", odnosno regulisanje dugovanja koje PTT ima, zbog kupovine "Telekoma", zbog čega je podignut kredit od 120 miliona evra, a hipoteka postavljena na objekte i zgrade PTT-a.

Međutim, Sindikat PTT-a upozorava da, iako se trenutno poslovodstvo grčevito bori da zadrži svoje direktorske pozicije, bivši generalni direktor Srđan Blagojević obilazi stranke, nudeći se kao rešenje za spas PTT-a. "Zamenik generalnog direktora Zoran Marković, pomoćnici Vladeta Petrović, Mihajlo Marković, direktor marketinga Milan Brujić, svi oni koji su učestvovali u politici raspada PTT-a, nameću se kao dobro rešenje za glavnu direktorsku poziciju", smatra Rajko Kovačević, predsednik Komisije za ispitivanje zloupotreba Sindikata PTT-a.

U "Telekomu" kažu da ne očekuju smenu generalnog direktora Draška Petrovića.

A. Matić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:24h

Nepotrebna panika u javnim preduzećima zbog najave smenjivanja rukovodstava, smatra ministar Velja Ilić

17:32h

Zamenik direktora Hipo-Alpe-Adria banke: Pašće kamate na stambene kredite

17:40h

Đelić će biće angažovan kao savetnik niškog Garancijskog fonda

17:48h

Anketni odbor Skupštine Srbije: Nije bilo štete po EPS

17:56h

Predloženo produženje roka za bescarinski uvoz pšenice do 30. aprila

 


     


FastCounter by LinkExchange