[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 15. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stanovnici Bratunca i okoline imaju poverenja u svoju policiju

Mogu da ga u'vate

Reporter "Glasa" u bosanskom Podrinju, dan posle najnovijeg "lova na Karadžića"

U šumi Sutjeska, visoko iznad Fakovića, baš na mestu koje su prekjuče pretraživali i opkoljavali sforovci i specijalni policajci RS i na kome je, po proverenim dojavama, trebalo da bude ni manje ni više nego glavni haški optuženik, juče u podne drvoseča Borivoje Ristić na miru je, sam samcit, sekao bukovinu. - A, Karadžić vas zanima. Nema njega ovde, da se vuda vrzmo davno bi ga uvatili. On vam je, more biti, u Čikagu. Znate one američke garancije - odmah nam je otovrio dušu.

Čitavog prethodnog dana, kaže, odozgo iz šume, iza bukava, gledao je kako, makadamom koji vodi ka Fakovićima i dalje ka Skelanima, špartaju borna kola i džipovi.
- Ajde ovo juče, u redu, nego dosadiše helikopteri. Malo, malo, pa eto ih… Nadleću, obleću, nešta ozgo ispituju, ko da će ga sa neba ugledati… A ovi naši komšije iz Radijevića, dogovore se, pa jedne noći u po sela svijetla gore, u drugoj polovini ugašena, a naredne noći obrnuto. Sutradan, ko bog, eto ti patrola, da odma ispitaju šta je bilo - pričao nam je Borivoje juče, sred šume Sutjeske.

Foto

Američka baza kod Bratunca

Malo se ko ljutnuo, kad smo ga posle priupitali vole li Srbi oko Drine Radovana, hoće li se naći neko da ga izda?
- Ja jedno znam: da nije bilo njega i Mladića, ovde srpskog uveta ne bi ostalo. Znaš li ti da je 107 grobova ovde iskopano kad nam je u selo upao Naser Orić iz Srebrenice, kad su kasapili žene i kad se nejač spasavala čamcima preko Drine, a evo ovde, na ovoj kosi iznad nas, bio je muslimanski mitraljez i kosio dolje sve po vodi…

Na putevima oko Bratunca, ka Srebrenici i Konjevića polju, ka Fakovićima i dalje ka Skelanima, do mosta na Drini, juče ujutru nije bilo ni jedne jedine patrole, niti kontrolnog punkta Sfora ili policije RS. Sa puteva i okolnih brda nestali su prethodne večeri. Dan su proveli na putevima, pretresajući vozila, kontrolišući Drinu, odnosno granicu sa Srbijom, sve do Skelana kuda je Karadžić, po dojavi, trebalo da prebegne u Srbiju.

- Mi smo tu juče više od pola dana proveli u uverenju da vataju nekog bivšeg lokalnog glavešinu, da ga posle vode u Hag i da tamo odgovara po komandnoj odgovornosti. Retko ti je kome ovde palo na pamet da je Karadžić u pitanju. Bila su ovde troja, četvora kola u centru grada, maskirana policija, a kontrolni punktovi su, koliko znam, bili tamo ka Konjevića polju, prema Fakovićima. A patrola je bilo i po gradu i po okolini - ispričao nam je juče rano ujutru, u gotovo pustom Bratuncu, meštanin Branislav.

Pusta je juče ujutru bila i raskrsnica kod robne kuće u samom centru Bratunca, na kojoj u svim ozbiljnijim situacijama redovno stoji transporter Sfora sa sve mitraljezom i Amerikancem sa prstom na obaraču…
- Ovo je, koliko smo mi ovde ukapirali, bila predstava za narod. Verovatno iz UN nagnali ove naše iz policije da nešto učine, pa oni, kao, rešili da vataju Karadžića i to baš u Bratuncu. Da nije narodu muka došla do oka od nemaštine i besparice, smejali bi se. Čuj, vataju Karadžića u Bratuncu - kaže Branislav.

Njegov komšija Dragan Jarić kleo se juče ujutru da, iako je čitavog dana bio u gradu, niti je šta čuo, niti šta video.
- Zorom sam se napio, ko da sam nešto predosetio. Ponesem posle 20 jaja u stan, sapletem se na stepenicama i sve porazbijam… Kad uveče, gledo ja sa ženom televizor, daje neki izjavu, veli - akcija uspela, Karadžić nije uvaćen… Šta mu to znači, bog te pita - kaže Dragan.

- Pa nije baš da akcija nije uspela, uvatili su, čuo ja sinoć, dvojicu švercera. Našli da ganjaju telad preko Drine baš kad vataju Radovana - ispravlja ga komšija.

Tek veliki naslov na prvoj strani sarajevskog "Dnevnog avaza" - "Policija RS "hapsila" Karadžića" juče ujutru u centru grada bio je dokaz da je samo dvadesetak sati ranije, gradom prolazila sila vojske, policije i posmatrača u nameri da uhapse Radovana.
- Mogu da rade šta oće, da vataju koga oće, davno sam ja na to oguglala. Sad da me uvate i kažu: "Ajde u Hag" - ja bi išla! Dosta nam je više i Sfora i Haga i akcija i patrola - promalja glavu prodavačica iz jednog od kioska u centru grada.

Ispred tezge sa novinama ređale su se varijante dešavanja od prethodnog dana.
- Ne bi ti ja ni znala šta je bilo, nego, dobijem poruku na telefon iz Nemačke, pitaju šta je to tamo kod vas…
- Čula sam ja da je Radovan u stvari bio u Sasama, da im je zamalo pobjego...
- De, ne pričaj, šta će u Sasama u onoj rupetini…

Pola sata kasnije, u Sasama, na sedam- osam kilometara od Bratunca, tamo gde bi, po dojavama, trebalo da se krije Radovan, našli smo samo pustu ulicu i pusta dvorišta. Nigde žive duše da promakne. Tek na izlazu, dalje ka Drini, na kraju dugog polja, videli su se neki ljudi. Iskoračio sam iz kola da skoknem do njih, da ih priupitam za Radovanovo kretanje, ali, samo što sam koračio, dade mi bog da pogledam na parče žute prašnjeve trake zakačene na trn tik uz drum. Mine, pisalo je na traci, pa sam se ekspresno vratio u kola.

Srećom, par kilometara dalje naletesmo na Dobrosava Prodanovića iz Sasa. Nakrivio šajkaču i krenuo nekud nizbrdo. Upitasmo ga za akciju policije i za Karadžića.
- Juče sam cio dan radio, uveče kad sam došao kući, nikog ništa nisam pito, tako da vam ja o tom ne znam ništa…

Još govorljiviji bio je njegov komšija Mlađen Nedeljković iz susednog sela.
- Da sam šta vidio i da šta znam, reko bi vam sigurno.
U Tegaru, sledećem selu na putu ka Skelanima, nađosmo trojicu pored druma.
- Prolazili su juče, išli da uvate legendu našu - rekao nam je prvi od njih, a na oči samo što mu nisu udarile suze.
- Ja bi njih obojicu, i Karadžića i Mladića, stavio na leđa i prenio preko Drine ako bi zatrebalo - kleo se drugi.

- A i ova naša policija, verovatno ih nagnalo da idu da ga traže. Šta će oni ljudi, ko da ig neko nešta pita, ima za platu da ideš tamo đe ti kažu - rezonovao je treći.
- Juče smo ti mi ovde cio dan dernečili, pili rakiju i gledali kako ovi prolaze. Uvatiće oni njega, ali za… - naiđe malo niže niz put i četvrti njihov komšija pod šajkačom, prvo gadno opsova, a zatim se ljubazno pozdravi sa nama:
- Ajte vi đeco kući, nije on ovde.

Tekst i foto: Zoran Šaponjić


vesti po rubrikama

^tema

16:15h

Stanovnici Bratunca i okoline imaju poverenja u svoju policiju

   


     


FastCounter by LinkExchange