[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 15. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Srpski ministar Dragan Kojadinović traži da se napravi spisak novinara - policijskih doušnika

Liste nepodobnih za

oslobađanje medija

Niko ne može da očekuje da u arhivi tajne policije postoji uredno složen spisak novinara saradnika, a ako oni i dalje postoje sigurno je da nisu na spisku, kaže Nino Brajović, predsednik Udruženja novinara Srbije

BEOGRAD - Ministar za kulturu i informisanje u Vladi Srbije Dragan Kojadinović izjavio je juče da bi objavljivanje imena novinara koji su radili za tajnu policiju bila dobra osnova za oslobađanje i demokratizaciju medija. Novinarska udruženja, međutim, strahuju od zloupotrebe takve akcije.
- Nisam za pogrom i pravljenje lista, ali se mora znati ko je gde bio i kome je novinarstvo bilo pod A, a kome pod B. Nije mi to najvažnija stvar, niti u prvom planu, ali bi istina dobrodošla za oslobađanje medija, rekao je Kojadinović podgoričkom dnevniku "Dan".

Ovakva ministarska akcija krije u sebi mnoge zamke, upozoravaju novinari, a Nino Brajović, predsednik Udruženja novinara Srbije kaže za "Glas" da najviše strahuje od velikih zloupotreba i situacije koja bi mogla da liči na "lov na veštice".
- Hipotetički bi bilo dobro kada bi taj posao mogao da se obavi, ali bojim se da bi se pravljenjem takvog spiska samo uletelo u neželjene zamke, ako se prethodno ne donese zakon o otvaranju tajnih policijskih dosijea. Niko ne može da očekuje da u arhivi tajne policije postoji uredno složen spisak novinara- saradnika, a ako oni i dalje postoje sigurno je da nisu na spisku. Bar ne na onom, koji bi bio dostupan nekoj nezavisnoj proveri, kaže Brajović.

Predsednik UNS smatra da bi samo otvaranjem dosijea tajne policije mogli da budu otkriveni novinari koji su radili za policiju, i da bi tek tada među novinarima prestala međusobna sumnjičenja oko toga ko radi za policiju.
- Taj posao će moći da bude obavljen tek kada se uspostavi parlamentarna kontrola nad tajnim službama, smatra Brajović.

Ministar Kojadinović, koji tvrdi da u poslednje tri i po godine nije mnogo urađeno na demokratizaciji medija u Srbiji, odnosno da još nema slobode i da ima još mnogo političkih pritisaka na medije, naglašava da bi objavljivanje imena novinara koji rade za policiju moglo da preokrene tako turobnu situaciju.

- Lako je ustanoviti da je u nekim medijima informacije plasirala gradska ili republička policija. Političkim i policijskim uplivima mora doći kraj, i mediji moraju postati prava sredstva javnog informisanja, insistira Kojadinović.

T.S.


vesti po rubrikama

^politika

17:05h

Mršave šanse za zajedničkog demokratskog kandidata stranaka iz Vlade i bloka oko DS

17:15h

Velike i male tajne političkog marketinga na delu u prestrojavanjima pred izbore

17:30h

Predrag Marković najavio: Počinje rad na novom ustavu Srbije

17:40h

Sednica parlamenta SCG za desetak dana

17:50h

Dragan Kojadinović traži: Liste nepodobnih za oslobađanje medija

17:55h

Vukčević: Dijaspora nema ništa od tapšanja po ramenu

   


     


FastCounter by LinkExchange