[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 15. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Velike i male tajne političkog marketinga na delu u prestrojavanjima pred izbore

Reklama pokriva političare

Bogosavljević: Kampanja kandidata je kao za neki proizvod - može da proda prvih 100 proizvoda, a posle ništa. Vukadinović: Posle loše prognoze izbora marketinške agencije postale ozloglašene

BEOGRAD - "Sledeći izbori trebalo bi da stimulišu sve stranke koje artikulišu realne interese građana. Tu bi se dobro kotirale i neke ukrupnjene snage kao Socijaldemokratska partija, Demokratska alternativa i Sandžačka demokratska partija. Stranke koje imaju kompromitovane lidere, nestručne pojedince koje su forsirali na uticajna mesta, nemaju mnogo izgleda dok se ne reformišu. Realna opasnost od pobede radikala je veliki domaći zadatak za političku i državničku zrelost naših ključnih odlučilaca" kaže Ana Bovan, direktor marketinške agencije "Bovan komunikacije".

Političke stranke u Srbije ulažu dosta vremena i novca u marketinške kampanje. Zakupljuju termine na televizijama, angažuju poznate ličnosti da predstavljaju partiju, organizuju velike tribine sa mnogo glamura i kiča.

Srđan Bogosavljević, direktor marketinške agencije "Strateški marketing" misli da marketinška kampanja ima veliki uticaj na konačne rezultate izbora, ali ne i presudan. Nikad marketinška kampanja na može da napravi čudo, ali ako partija nema marketinšku kampanju onda će doći do katastrofe. Kampanja partije za izbore je kao kampanja za neki proizvod- može da proda prvih 100 proizvoda, a posle ništa. Bez nje ni jedna stranka ne može da se legitimiše, kampanja treba da kaže: "Evo, tu sam" ", kaže Bogosavljević

Voja Žanetić, direktor marketingške agencije Mozaik, kaže da u normalnim uslovima marketinške agencije i kampanje utiču mnogo na rejting stranke na izborima.

Prijatelji

Srđan Bogosavljević smatra da trenutno na našoj političkoj sceni teško može da se nađe ličnost koju će podržavati dve stranke. "Podrška lidera neke stranke više ne znači puno. Glasači se neće lako opredeliti za neke koalicije jer se još uvek sećaju stranačkih svađa. Jasno je da samo demokratski blok može pobediti Tomislava Nikolića, ali ne odaje se utisak da sada imamo udruženi demokratski blok. Nikolić može da se pobedi možda u drugom krugu, da se ide na njegove negativne osobine i tako privuku birači" objašnjava Bogosavljević i dodaje da je na političkoj sceni Srbije sve moguće, pa i da neko bude i prijatelj i protivnik.

"Međutim, kod nas u situaciji kad rat među strankama besni godinama, već su oformljene grupacije koje će da glasaju za određene stranke. Marketinške kampanje treba da utiču na neopredeljene kandidate, ali one nisu presudne za konačan izborni rezultat. Sve više su to kandidati i okolnosti u kojima se nalazimo", objašnjava Žanetić.

Đorđe Vukadinović, urednik "Nove srpske političke misli" smatra da su posle neuspeha prognoze predsedničkih izbora u novembru prošle godine marketinške agencije postale "ozloglašene" i dosta oprezne. "NJihova istraživanja ne treba potcenjivati, ali ona često znaju da zbune glasače", kaže Vukadinović i dodaje da sve dok ne budu raspisani izbori biće kalkulacija i pokušaja da se u neizvesnosti politički ušićari. "Osnovna dilema je da li će se za predsednika kandidovati premijer Vojislav Koštunica i hoće li demokratski blok imati kandidata.

Ukoliko ne budu u opticaju ove dve varijante, onda neće biti neizvesnosti, ali će se zato stvoriti šansa da neki političar pokaže da je politički živ i eventualno dobije poene u javnosti" objašnjava Vukadinović i dodaje da ako se Koštunica ne kandiduje, izbori će biti veoma atraktivni i za takozvane male lidere. "Batić ne bi imao nikakve šanse, dok bi Čović mogao da ima izvesnu političku težinu, pod uslovom da ga podrži većina stranaka, pre svega one okupljene oko Vlade Srbije. U suprotnom, kao samostalni kandidat, ne bi imao nikakve šanse", kaže Vukadinović.

M. J. - P. P.


vesti po rubrikama

^politika

17:05h

Mršave šanse za zajedničkog demokratskog kandidata stranaka iz Vlade i bloka oko DS

17:15h

Velike i male tajne političkog marketinga na delu u prestrojavanjima pred izbore

17:30h

Predrag Marković najavio: Počinje rad na novom ustavu Srbije

17:40h

Sednica parlamenta SCG za desetak dana

17:50h

Dragan Kojadinović traži: Liste nepodobnih za oslobađanje medija

17:55h

Vukčević: Dijaspora nema ništa od tapšanja po ramenu

   


     


FastCounter by LinkExchange