[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 15. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mršave šanse za zajedničkog demokratskog kandidata stranaka iz Vlade i bloka oko DS

DSS ni da čuje za Tadića

Bakarec (DSS): Podjednako smo udaljeni i od SRS i od DS. Mogućnosti da se okupimo oko jednog kandidata u sferi minimalnog. Lutovac: Birači možda i ne poslušaju lidere. Velimir Ilić (NS) ne isključuje prostor za dogovor sa DS

BEOGRAD - Sve dosadašnje svađe i teške reči izgovorene na relaciji DS - DSS onemogućavaju pronalaženje zajedničkog demokratskog kandidata koji bi se na predsedničkim izborima uspešno suprotstavio kandidatu radikala.
- DSS ne zanima ko će biti kandidat Demokratske stranke, da li će to biti "gromade" iz DC, GSS ili neko drugi iz DS. Mislim da su mogućnosti da se okupimo oko jednog kandidata u sferi minimalnog. To bi i biračima bilo krajnje neprirodno - rekao je za Glas Nebojša Bakarec, visoki funkcioner DSS, nakon što su iz Demokratske stranke krenule ponude za zajedničkog demokratskog kandidata.

Bakarec je istakao da je njegova stranka u parlamentu otvorena za saradnju sa svima, ali da je stanje znatno drugačije kad su u pitanju izbori za predsednika Srbije.
- DSS je podjednako udaljena i od radikala i od DS, lično tu ne vidim veliku razliku u postupcima - naglasio je Bakarec i zapitao zašto bi DSS podržavao kandidata DS ako predstavnici te partije nisu hteli da podrže izbor Dragana Maršićanina za predsednika Skupštine, zašto im je bio miliji kandidat radikala za mesto potpredsednika parlamenta…?

Predstavnici DSS i Nove Srbije ocenili su da zasad postoje male šanse da se sve stranke demokratskog bloka dogovore o zajedničkom kandidatu za predsednika Republike.

Obrt

- Bez obzira na sve priče oko navodnog zajedničkog kandidata, mislim da bi trebalo da se dogodi neki veliki obrt, da bi DS u ovom trenutku podržao Koštunicu, ili DSS Tadića. Kako god bilo, svog kandidata još niko od te dve stranke nije istakao, a sve moguće kombinacije biće moguće tek posle ozvaničavanje kanditature, ističe Lutovac.

Dragan Jovanović, generalni sekretar NS, izjavio je juče da očekuje da će blok koji čini Vladu Srbije na predstojećim predsedničkim izborima imati svog kandidata. S druge strane, ministar za kapitalne investicije u Vladi Srbije Velimir Ilić, najavio je da će DSS, koalicija SPO-NS i stranka G17 plus pokušati da uz pomoć Demokratske stranke pronađu zajedničkog kandidata za predstojeće predsedničke izbore u Srbiji.
- Sastanak na kome će se razgovarati o ovoj temi očekujem za nekoliko dana i na njemu treba da budu i predstavnici Demokratske stranke, rekao je Ilić za beogradske "Vesti".

Dragan Jovanović iz NS složio se da je "vrlo malo verovatno" da će stranke koje su formirale Vladu moći da se dogovore sa DS o jedinstvenom predsedničkom kandidatu, posebno posle svih izjava koje su stizale iz te partije.
- Mislim da će DSS, G17 i koalicija SPO-NS imati zajedničkog kandidata, ali očekujem i da će DS istaći svog predstavnika - rekao je Jovanović i ocenio da bi bilo teško građanima Srbije objasniti "zajednički nastup" sa DS posle svih teških reči o vraćanju socijalista na vlast…
- Pretpostavljam da bi to izazvalo kontraefekat kod birača - kazao je generalni sekretar NS i dodao da očekuje podršku nacionalnih manjina kandidatu "vladinog bloka".

Nesvesni propasti

Ana Bovan misli da DS i DSS još uvek stoje na različitim polovima demokratske osovine i kalkulišu, međutim, ne za ove izbore. Suviše su sveže rane od sukoba tako da se bilo kakav zajednički kandidat može očekivati tek u daljoj budućnosti. Srđan Bogosavljević smatra da su mogući razni stranački dogovori, pa tako i koalicija DS i DSS, ali teško će ubediti glasače DS da glasaju za DSS i obrnuto. Voja Žanetić kaže da će teško doći do koalicije ove dve stranke.
-"DS i DSS se udružuju kada im preti propast, a u ovom trenutku nisu svesni koliko je ta propast blizu"objašnjava Žanetić.

On je istakao da između DSS, G17 plus i SPO - NS još nije postignut dogovor ko bi mogao da bude kandidat, ali je ocenio da bi Tomislavu Nikoliću mogli da se suprotstave Koštunica ili Velimir Ilić, lider NS, ne isključujući pri tom mogućnost da u prvi plan "izbije" i neko treći.
- U ovom trenutku, imajući u vidu sve dosadašnje nesuglasice, mislim da je veoma teško da "demokratski blok", mislim na stranke u Vladi i one oko DS, izađu sa jednim kandidatom na megdan Tomislavu Nikoliću u trci za predsedničku funkciju, smatra politikolog Zoran Lutovac.

Naglašavajući da su sve najave oko kandidata još u domenu spekulacija, Lutovac se ipak ne slaže da je ispravna slika navodno stvorena u javnosti da bi jedino Vojislav Koštunica mogao uz podršku celog bloka da pobedi Nikolića.
- Ne mislim da je najbolje da se aktuelni premijer kandiduje za predsednika, mislim da bi za njega najbolje bilo da ostane na mestu na kojem je, ističe Lutovac.

On se slaže sa tvrdnjama da je jedina "dobitna kombinacija" zajednički kandidat "bloka" u sudaru sa Nikolićem, ali i da to vodi u opasnost da birači ne poslušaju svoje lidere i da se dogodi ili da apstiniraju, ili da svoje glasove (DSS), u znak revolta prepuste radikalima.
- Nije teško pretpostaviti kakvu bi reakciju kod birača izazvao poziv Tadića da birači Demokratske stranke daju glas Koštunici, ili obrnuto i upravo tu postoji mogućnost da "njihov" kandidat ostane uskraćen za određeni broj glasova, ističe Lutovac.

R.N. -M.M.

 


vesti po rubrikama

^politika

17:05h

Mršave šanse za zajedničkog demokratskog kandidata stranaka iz Vlade i bloka oko DS

17:15h

Velike i male tajne političkog marketinga na delu u prestrojavanjima pred izbore

17:30h

Predrag Marković najavio: Počinje rad na novom ustavu Srbije

17:40h

Sednica parlamenta SCG za desetak dana

17:50h

Dragan Kojadinović traži: Liste nepodobnih za oslobađanje medija

17:55h

Vukčević: Dijaspora nema ništa od tapšanja po ramenu

   


     


FastCounter by LinkExchange