[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 15. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Novi list o zločinima nad srpskim civilnim stanovništvom posle Oluje

Karla Del Ponte je u pravu

Drago Pilsel: Oluja je imala dva cilja - oslobađanje okupirane teritorije, ali i nestanak brojne i neželjene srpske manjine

ZAGREB (Srna) - U Hrvatskoj se 1995. godine palilo, ubijalo, pljačkalo planirano i sa ciljem trajnog nestanka neželjene srpske manjine, piše kolumnist Novog lista Drago Pilsel, navodeći da samo ponavlja ono što je video i o čemu je u istim novinama pisao još 1995. godine, kada je bio član Hrvatskog helsinškog odbora (HHO).

Zbog toga, konstatuje Pilsel, ne treba licemerno naricati nad sudbinom Hrvatske, nad navodno povređenom istinom o domovinskom ratu i dostojanstvu njegovih "heroja". On podseća da je kao član HHO bio na terenu odmah posle Oluje i tom prilikom, među ostalima, sreo i generala Mladena Markača i poznatog hrvatskog političara Dražena Budišu, koje je odmah upozorio da se događaju strašni zločini protiv civila. Na to je upozorio i predstavnike crkve, ali svi su samo odmahivali rukom.

Sanader u Jasenovcu

Predsednik Vlade Hrvatske Ivo Sanader posetiće 16. marta Spomen područje Jasenovac povodom završetka obnove spomenika, saopšteno je iz premijerovog kabineta. U ustaškom koncentracionom logoru za vreme Drugog svetskog rata pobijeno je, prema srpskim istoričarima, najmanje 700.000 ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma. Prema podacima Centra Simona Vizentala, u tom logoru je stradalo 600.000 Srba i 30.000 Jevreja, dok hrvatski istoričari govore o 70 do 80 hiljada ubijenih Židova, Srba, Roma i Hrvata antifašista.

Polazeći od onoga što je video, Pilsel konstatuje da je Oluja imala dva cilja - oslobađanje okupirane teritorije, ali i nestanak brojne i neželjene srpske manjine, kao što to tvrdi i glavni haški tužilac Karla del Ponte. Pilsel podseća da je general Ivan Čermak na sastanku sa članovima Helsinške federacije 19. avgusta u Kninu rekao da u brdima postoji 200-300 tela sa rupom od metka u glavi.

Hrvatsko Ministarstvo odbrane već je 10. septembra objavilo da je Vlada počela istragu o tim zločinima i da će počinitelji biti kažnjeni, ali nisu nikada, podseća list, zaključujući da se, ako je Republika Hrvatska ozbiljna pravna država a ne neka pravna rupetina, odmah mora prestati s opravdavanjem zločina i nasilja. Autor teksta kaže da je spreman da svedoči u Hagu o svemu što je nakon Oluje video na terenu.

Hrvatski mediji javljaju da će i druga oslobađajuća presuda u procesu protiv bivšeg pripadnika specijalnih snaga hrvatske policije Mihajla Hrastova, kojem je suđeno za ubistvo 13 nenaoružanih rezervista JNA na Koranskom mostu 1991. godine verovatno biti poništena odlukom Vrhovnog suda Hrvatske. Hrastovu je u Karlovačkom sudu dva puta suđeno za navedeni zločin i oba puta je donesena oslobađajuća presuda, s obrazloženjem da je pucao u samoodbrani. Tužilaštvo je oba puta uložilo žalbu na oslobađajuću presudu, tvrdeći da je tragikomično tvrditi da su nenaoružani rezervisti ubijeni u samoodbrani.


vesti po rubrikama

^balkan

17:02h

Novi list o zločinima nad srpskim civilnim stanovništvom posle Oluje

   


     


FastCounter by LinkExchange