[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 13. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS ISTRAŽUJE

Kada će se i kako birati nova Skupština Vojvodine

Do izbora jedan putić

Male su šanse da Vojvodina svoj novi parlament dobije pre jeseni

Svakog čuda za tri dana. Tako i uspeli izbor zastave Vojvodine i neuspeli pokušaj da pokrajina dobije himnu polako padaju u zaborav. Glavna tema u političkom životu Vojvodine sada su predstojeći izbori za pokrajinski parlament i sistem po kojem će biti birani novi poslanici.

Prema važećem Statutu APV, izbore za Skupštinu Vojvodine raspisuje njen predsednik. Statut pokrajine ne definiše uslove pod kojim bi predsednik bio dužan da izbore raspiše pre vremena, niti se, kao što je slučaj u republičkom zakonodavstvu, pominje nekakav obrazloženi predlog vlade. Političke partije koje traže hitno raspisivanje izbora zato pokušavaju da iskoriste mogućnosti date Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi, pa da raspravu o prevremenim izborima nametnu u vidu inicijative koju svojim potpisima podržava više od 7.000 birača. Lane je propao jedan takav pokušaj, a nešto slično sada radi i Srpska radikalna stranka.

"Skupština Vojvodine je dužna da raspravlja o ovoj inicijativi i mi ćemo tekst inicijative i potpise građana brzo dostaviti njenim stručnim službama. Parlament nije obavezan da naš zahtev i prihvati, ali bi sadašnji poslanici, ukoliko su odgovorni i ozbiljni ljudi, trebalo to da urade. Aktuelni sastav pokrajinskog parlamenta ne odražava volju birača u pokrajini i sadašnja skupštinska većina bi morala da uvaži tu činjenicu", kaže predsednik novosadskog ogranka SRS-a Igor Mirović.

Prva krađa

Sednica Skupštine Vojvodine iz 1996, na kojoj su menjana izborna pravila, bila je inače i prvo iskustvo novinara "Glasa" sa krađom u jednom parlamentu. Premda je u sali Skupštine bilo manje od 50 poslanika, predsedavajući je mirno "konstatovao" kako sednici prisustvuju 63 člana parlamenta (za kvorum potrebno 61). Prisutni novinari nisu bili ni sklopili u čudu otvorena usta, a nova izborna pravila su već bila izglasana.

U Skupštini APV, međutim, tvrde da će svaka narodna inicijativa biti odbačena ukoliko prethodno nije verifikovana od strane stručnih skupštinskih službi, a taj uslov u slučaju SRS-a nije ispunjen. Sekretar skupštine Marija Žekić kaže da radikali svoj zahtev mogu podneti kao ovlašćeni predlagač, koji je to ovlašćenje stekao na osnovu potpisa dobijenih od građana, ali da predmet predloga ne mogu biti vanredni izbori. "Izbore raspisuje samo predsednik Skupštine i niko, pa čak ni sama skupština, ne može tu odluku doneti umesto njega. Političke organizacije ili građani od skupštine mogu tražiti samo da izmeni neku postojeću ili donese novu odluku iz delokruga svojih nadležnosti, a nikako i vanredne izbore", tvrdi Žekićeva.

Opozicione stranke se, međutim, pozivaju i na političke razloge za što skoriji izlazak na birališta. Predsednik novosadskog DSS-a Dejan Mikavica smatra da je sadašnja Skupština nelegitimna i da nema opravdanih razloga da se za izborima čeka septembar, kada sadašnjem sazivu ističe mandat.

"Decembarski izbori su pokazali da oni koji sada čine većinu u Skupštini Vojvodine nemaju podršku birača, pa tako ni politika koju vode nema uporište u volji građana. Osim toga, u maju će se najverovatnije održati lokalni i predsednički izbori, pa bi bilo racionalno da o istom trošku izaberemo i pokrajinski parlament. U ovom slučaju, nažalost, vojvođanske pare arče upravo oni koji za to histerično optužuju Beograd. Kao u onoj igri drž'te lopova", ocenjuje Mikavica.

Aktuelna većina u parlamentu svoj legitimitet drugačije procenjuje. Potpredsednik Skupštine Vojvodine Aleksandar Kravić navodi da raspisivanje prevremenih izbora ima smisla samo u slučaju da skupština ne funkcioniše, a kako je za sada, prema njegovoj oceni, u pokrajinskim organima vlasti sve u najboljem redu, nema potrebe ni za izborima. "Rezultati decembarskih izbora za Skupštinu Srbije su pokazali kakva je volja birača bila u tom momentu, a kada bismo sada ponovo izašli na iste izbore, siguran sam da bi rezultati bili drugačiji. Osim toga, u decembru smo imali izbore koji se po svojoj suštini i formi razlikuju od predstojećih izbora za lokalnu samoupravu i pokrajinski parlament, tako da priča o našoj legitimnosti nema tako snažno pokriće", smatra Kravić.

Niko kao mi

Poznavaoci izbornog zakonodavstva tvrde da važeća većinska pravila u Vojvodini, prema kojim u drugom krugu učestvuju tri kandidata, ne postoje nigde u svetu. Odluku o endemičnom izbornom sistemu doneo je uoči izbora 1996. godine tadašnji saziv pokrajinske skupštine, u kojem je tada dominirao SPS. Zahvaljujući tom triku i podeljenosti tadašnje opozicije, SPS je tada ponovo osvojio većinu u pokrajinskom parlamentu, mada je na istovremeno održanim lokalnim izborima izgubio vlast u gotovo svim većim gradovima u Vojvodini. Kazna je stigla već na izborima iz 2000. godine, kada je stranka Slobodana Miloševića sa oko 30 odsto glasova u Vojvodini dobila samo dva poslanika u pokrajinskom parlamentu.

U jednom se vojvođanska pozicija i opozicija ipak slažu: postojeći izborni sistem u pokrajini treba menjati. Saglasnosti, međutim, nema kada se postavi pitanje kako bi taj novi izborni sistem trebalo da izgleda.

"Ukoliko želimo da na verodostojan način predstavimo izbornu volju građana Vojvodine, onda moramo pribeći nekom sistemu u kojem bi deo poslanika bio biran po većinskom, a deo po proporcionalnom sistemu. Na taj način bismo mogli da ispoštujemo i sadašnju statutarnu obavezu da svaka lokalna samouprava bude zastupljena s najmanje jednim predstavnikom u pokrajinskom parlamentu. Modalitete tog izbornog sistema tek treba da dogovorimo s našim koalicionim partnerima, za šta ima dovoljno vremena. Izbori će biti tek u septembru, a nama će, kada postignemo dogovor, trebati pet minuta da to usvojimo u parlamentu", kaže za naš list potpredsednik DS-a i predsednik pokrajinskog odbora te stranke Bojan Pajtić.

"Reč je o pokušaju da aktuelna vlast pronađe model po kojem će oni sa to malo glasova svojih birača dobiti što više mesta u parlamentu. Što se nas tiče, nama svaki izborni sistem u ovom trenutku odgovara, jer smo toliko jaki da ćemo svakako pobediti. Ipak, smatramo da je najpošteniji i najrealniji čist proporcionalni sistem sa nevelikim cenzusom, kako bi i predstavnici nacionalnih manjina dobili svoja mesta. Taj sistem će odgovarati i sadašnjoj vlasti kada uskoro pređe u opoziciju. Sve kalkulacije i trikovi u izbornom zakonodavstvu mogu nekom doneti samo trenutnu korist, ali će mu kad-tad doći glave. Tako se i socijalisti poigravali, pa ih danas nigde nema", odgovara Mirović.

Ukoliko se, dakle, ništa dramatično ne dogodi, male su šanse da Vojvodina svoj novi parlament dobije pre jeseni, jer tako hoće oni oni koji o tome odlučuju. Kakvi su motivi za takav stav i šta oni dobijaju time što će svoj četvorogodišnji mandat iskoristiti do poslednje sekunde, pitanja su za posebnu temu.

Radomir Kukobat


vesti po rubrikama

^tema

16:20h

Glas istražuje: Kada će se i kako birati nova Skupština Vojvodine

16:45h

Nova vlada Rusije: Jača orijentacija Rusije za Evropu

   


     


FastCounter by LinkExchange