[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 13. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zahtev suda da NBS prebaci pare Astra banke na račun u Komercijalnoj

Zaboravili da banka

nema dozvolu za rad

Likvidaciono veće Trgovinskog suda donelo više nezakonitih odluka o prebacivanju 390 miliona dinara

BEOGRAD - Priča o Astra banci, u čijem istorijatu je više sudskih poništavanja i ponavljanja rešenja Narodne banke posle oduzimanja dozvole za rad ovoj banci, nastavlja se i ovih dana. NBS je, naime, uputila pismo Trgovinskom sudu u Beogradu i Višem trgovinskom sudu, u kojem ukazuje na više odluka likvidacionog veća Trgovinskog suda, suprotnih zakonima i drugim propisima, počev od toga da sud, pošto je dobio takvo rešenje centralne banke, nije otvorio ni postupak likvidacije nad Astra bankom.

Likvidaciono veće pomenutog suda je najpre 1. marta ove godine odobrilo otvaranje računa i deponovanje slobodnik sredstava dužnika, odnosno Astra banke, koja se nalaze na računu NBS, na račun dužnika otvoren kod Komercijalne banke, na period od mesec dana i sa mogućnošću produženja tog roka uz saglasnost istog likvidacionog veća.

Iz Komercijalne banke
Sredstva bi dobro plasirali

BEOGRAD - Normalno je da je u interesu svake banke da poveća svoj depozit. Ta sredstva bi nam dobro došla, a budite sigurni da će biti plasirana na najsigurniji mogući način, kao što su i sva ostala sredstva kojima raspolažemo, rekao je Goran Milićević član Uprave "Komercijalne banke" povodom poslednje odluke Trgovinskog suda da se likvidaciona sredstva "Astra banke" u iznosu od 300 miliona dinara, sa računa Narodne banke Srbije prebace u "Komercijalnu banku".
Na pitanje, da li je tačno da je Ljubomir Mihajlović, direktor "Komercijalne banke", veoma afektivno reagovao kada je čuo da ovu odluku Trgovinskog suda NBS pravno osporava, Milićević odgovara: "Za tu najnoviju odluku lično ne znam, ali nisam primetio da je Mihajlović ovih dana "bio iznerviran".

Z. M.

Ovakvo nezakonito rešenje omogućilo je banci kojoj je oduzeta dozvola za rad i koja ne obavlja delatnost da otvori račun kod druge banke, što pravno nije moguće. Pri tom je zaobiđen likvidacioni upravnik, koji takvu banku zastupa, odnosno Agencija za osiguranje depozita, sanaciju i stečaj banaka, što istovremeno znači da je pravno bilo moguće samo otvaranje računa u likvidaciji.

Naredni korak, napravljen već 4. marta ove godine, bio je sudsko rešenje kojim je Astra banci odobreno da, kao deponent, zaključi ugovor sa Komercijalnom bankom o oročenom depozitu na iznos nešto veći od 290,6 miliona dinara, koje je trebalo preneti na tekući račun koji je Astra banka otvorila kod Komercijalne banke. I sledećeg dana, dakle 5. marta, stiže novo rešenje likvidacionog veća Trgovinskog suda kojim se nalaže NBS da bez odlaganja "deponovana sredstva Astra banke" u likvidaciji , u iznosu od 290.671.438 dinara, prenese sa depozitnog računa NBS na tekući račun Astra banke u Komercijalnoj banci" .

U pismu NBS doslovce stoji da je ona pokušala da izvrši to rešenje jer poštuje odluku suda, koja je obavezuje iako je nezakonita, ali je utvrdila da Astra banka u likvidaciji nema otvoren depozitni račun kod NBS. A nema ga jednostavno zato, što sud nije otvorio postupak likvidacije nad Astra bankom, pa takav račun nije ni otvoren kod centralne banke. Drugim rečima, prema Zakonu o sanaciji, stečaju i likvidaciji banaka, ostaje na snazi ono što se desilo danom donošenja rešenja o likvidaciji Astra banke - NBS blokira sve račune takve banke i zabranjuje joj raspolaganje svim novčanim sredstvima.

Postoji, međutim, i nastavak koji nije sadržan u ovom pismu koje je potpisao guverner NBS Radovan Jelašić, a koje je upućeno i premijeru Vojislavu Koštunici, potpredsedniku vlade Miroljubu Labusu, ministru finansija Mlađanu Dinkiću, ministru pravde Zoranu Stojkoviću i predsednici Vrhovnog suda Srbije Sonji Brkić. Svi oni su upozoreni i da je sud onemogućio NBS da u postupku osporava zakonitost ovakvih odluka. U međuvremenu, stigao je novi zahtev da se pomenuti novac prenese na račun u Komercijalnoj banci, ali se Astra banka sada ne pominje više kao banka u likvidaciji. Kao nastavak španske serije...

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:23h

Zahtev suda da NBS prebaci pare Astra banke na račun u Komercijalnoj

17:31h

Otvoren prvi međunarodni sajam bankarstva

17:40h

"Filip Moris" otkazao ugovor Duvanskoj industriji Bujanovac

17:48h

BiH nalazi nove razloge za odlaganje sporazuma o slobodnoj trgovini

17:57h

Ekonomisti o manama i izazovima privatizacije

   


     


FastCounter by LinkExchange