[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 13. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dogovorili se naši i grčki stručnjaci za zaštitu spomenika kulture

Počinje obnova Hilandara

Raščišćavanje kao prilikom arheoloških istraživanja. Neće se zidati potpuno novi konaci, već će se obnoviti stari

BEOGRAD/SOLUN - Ekipe naših i grčkih stručnjaka za zaštitu spomenika kulture dogovorile su se juče u Solunu o strategiji raščišćavanja uništenog kompleksa manastira Hilandara - izjavio je za "Glas javnosti" Dušan T. Bataković, ambasador naše zemlje u Grčkoj.

- Prvo je neophodno ukloniti i odložiti sve one delove koji bi mogli pasti na preostale objekte u manastiru i kasnije ih vratiti. Zato je potrebno dovođenje dva krana - jedan uvesti u manastirsku portu, a drugi sa spoljne strane. S obzirom na značaj Hilandara i njegovu arhitektonsku vrednost, dogovoreno je da se rekonstrukciji pristupi na stručan način, kao prilikom arheoloških iskopavanja, kako bi se arhitektonska celina u potpunosti rekonstruisala sa što više starih elemenata.

Osnovna ideja je da se ne prave novi konaci, već da se obnove stari, odnosno da se u nove građevine uzida što više sada urušenih elemenata. To će svakako biti dug, pipav i složen posao, ali će biti moguće jer su sačuvani svi planovi i fotografije spoljnih fasada konaka", prenosi Bataković.

Grci pomažu

Na molbu našeg ambasadora, prvu pomoć manastiru Hilandaru uputile su i dve velike grčke firme koje imaju investicije u našoj zemlji - EUROBANK i OTE. Ove institucije uplatile su po 6,5 hiljada evra za nabavku monaških riza (odeće) i drugih potreba. Najavljeno je da će u Grčkoj početi šira akcija za pomoć srpskoj Svetoj carskoj Lavri, a zaposleni u ambasadi SCG izdvojili su jednodnevnu zaradu kao interventnu pomoć.

Trpezarija priotitet

Prioritet će biti zaštita severne strane trpezarije kralja Milutina iz 13. veka, sa izuzetno vrednim freskama Georgija Mitrofanovića slikanim vek kasnije. "Sledeće nedelje ekipa naših stručnjaka proceniće kako treba da se pristupi zaštiti", kaže Bataković.

Pored stručnjaka koji se bave Svetom gorom, u obnovu manastira uključiće se i vodeći grčki stručnjaci različitih specijalnosti za zaštitu vizantijske i postvizantijske baštine.

- Grčki stručnjaci za zaštitu spomenika kulture imaju posebna iskustva sa požarima i zemljotresima i znaju strategiju raščišćavanja, jer je u oba slučaja slična tehnika uklanjanja ruševina" - objašnjava ambasador Bataković.

Deset dana od velike nesreće koja je zadesila Hilandar, u manastiru se stanje postepeno normalizuje. Bogosluženja su pojačana, poslušanja (obaveze) usklađuju se sa novonastalom situacijom, a protivpožarna dežurstva i dalje su danonoćna. Veći deo preostalog manastirskog kompleksa dobio je struju i grejanje, a očekuje se da će uskoro proraditi i telefonska linija.

Intenzivne aktivnosti za obnovu Hilandara preduzimaju se i u našoj zemlji i rasejanju.
U Patrijaršiji SPC podsećaju da je Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle proteklih dana održao veliki broj sastanaka i konsultacija sa članovima Svetog arhijerejskog Sinoda i Sabora SPC, premijerom Vlade Srbije Vojislavom Koštunicom, prestolonaslednikom Aleksandrom Karađorđevićem, ministrom vera Milanom Radulovićem kao i stručnjacima za zaštitu spomenika kulture koji su posvećeni organizaciji prikupljanja i dostavljanja pomoći za stvaranje uslova za život monaha kao i pripremama za početak radova za sanaciji posledica požara.

SPC posebno ističe da je neizmerna ljubav koju srpski narod gaji prema Crkvi i njenim svetinjama ponovo probudila duh zadužbinarstva, koja je jedna od osnovnih komponenti srpskog duhovnog identiteta. Od katastrofalnog požara koji je 4. marta teško oštetio manastirski kompleks, na hiljade pojedinaca i institucija javilo se u želji da pomogne novčanim prilogom, ličnim radom ili na neki drugi način. SPC je obavestila da na račune koje je otvorila kod Privredne banke već pristižu prilozi.

P. PAŠIĆ


vesti po rubrikama

^društvo

15:40h

Porodica uglednih ugostitelja Gajića iz Orešca kod Smedereva

15:48h

Ukoliko bude prihvaćena odluka: Gimnazijalci sa 13 godina?

15:56h

Mreža za restituciju uputila apel narodnim poslanicima

16:03h

Nagrada za diplomski rad na Salonu arhitekture

16:11h

Akademija lepih umetnosti: Sto indeksa besplatno

16:19h

Počinje obnova Hilandara

16:27h

Posle četiri dana generalnog štrajka u valjevskom "Krušiku"

16:35h

Norveški savet za izbeglice: Pomoć za gradnju kuća

16:43h

Predlog Društva Srbije za borbu protiv raka

   


     


FastCounter by LinkExchange