[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 13. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ukoliko bude prihvaćena odluka bivšeg ministra prosvete

Gimnazijalci sa 13 godina?

Posebno daroviti đaci mogli bi u Matematičku gimnaziju ranije nego uobičajeno

BEOGRAD - Pre nego što je otišao iz Ministarstva prosvete i sporta Gašo Knežević je prihvatio predlog iz Matematičke gimnazije da od naredne školske godine pored nove generacije srednjoškolaca upišu i dva razreda darovitih trinaestogodišnjaka. Da li će ovo biti i ostvarljivo zavisi i od novog ministarskog tima koji je formirala dr Ljiljana Čolić. Koliko će za konačnu odluku biti presudno što je jedan od njenih pomoćnika dosadašnji direktor Matematičke gimnazije dr Ljubomir Protić - znaće se uskoro.

Svojim parafom dr Knežević je odobrio inicijativu za uvođenje ogleda koji je zapravo jedna originalna i nesvakidašnja ideja da nadareni matematičari i informatičari sedmi razred osnovne škole nastave u Matematičkoj gimnaziji tako što će 70 odsto njihovog programa biti istovetno školskim sadržajima namenjenim njihovom uzrastu, a 30 odsto će biti posvećeno razvijanju talenta koji poseduju .

Rešeto za darovite

Trinaestogodišnjaci daroviti za matematiku i informatiku moraće da se izbore za mesto u eksperimentalnim odeljenjima Matematičke gimnazije po posebnim kriterijumima. Vrednovaće se uspeh na takmičenjima koja organizuje Društvo matematičara Srbije, rezultata testa posebnih sposobnosti i uspeha u prethodnom školovanju. Kandidate mogu da prijavljuju samo roditelji ili staratelji, ali tek posle razgovora sa predstavnicima škole.

Prethodna garnitura prosvetnih vlasti ocenila je da je kolektiv Matematičke gimnazije pokazao da ume da radi sa darovitim učenicima i da će moći da sprovede treći ciklus osnovnog obrazovanja (sedmi, osmi i deveti razred) u vidu ogleda. Prema odluci bivšeg ministra Kneževića ogled bi trebalo da traje tri godine, s tim što je za to vreme moguća promena broja odeljenja koja su uključena u ogled, o čemu opet, odlučuju nadležni koji će biti zaduženi da vrednuju rezultate ovog svojevrsnog eksperimenta "in vivo".

- Želim da pohvalim prethodnog ministra da je ipak nešto i dobro uradio, ova odluka je upravo takva. Predloženo je da se ogled izvodi u dva odeljenja. Mislim da će u njima biti po 20 do 25 đaka koji neće biti samo iz Beograda. Svako ko bude ispunio uslove biće primljen - kaže za "Glas" dr Ljubomir Protić, novi pomoćnik ministra prosvete za razvoj obrazovanja i međunarodnu saradnju, koji je, dok je bio direktor Matematičke gimnazije, često kritikovao Gašu Kneževića i njegove ministarske poteze.

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

15:40h

Porodica uglednih ugostitelja Gajića iz Orešca kod Smedereva

15:48h

Ukoliko bude prihvaćena odluka: Gimnazijalci sa 13 godina?

15:56h

Mreža za restituciju uputila apel narodnim poslanicima

16:03h

Nagrada za diplomski rad na Salonu arhitekture

16:11h

Akademija lepih umetnosti: Sto indeksa besplatno

16:19h

Počinje obnova Hilandara

16:27h

Posle četiri dana generalnog štrajka u valjevskom "Krušiku"

16:35h

Norveški savet za izbeglice: Pomoć za gradnju kuća

16:43h

Predlog Društva Srbije za borbu protiv raka

   


     


FastCounter by LinkExchange