[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 13. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Naletanje "miksera" na devojku otvorilo stara pitanja

Kamionom legalno

kroz centar grada

Odlukom grada, saobraćaj teretnih vozila kroz gradsko jezgro moguć uz posebnu dozvolu, a kazna za kršenje propisa 1.000 dinara

Saobraćajna nesreća u kojoj je pre dva dana, na uglu Siđelićeve i Mileševske ulice teško povređena Irena Nikolić, na koju je naleteo "Energoprojektov" kamion mikser, ponovo je otvorila pitanje prolaska teretnih vozila kroz centar grada.

S obzirom na to da je u gotovo svim evropskim zemljama teretnim vozilima zabranjen prolaz kroz uža gradska jezgra, postavlja se pitanje da li je nesreća možda mogla biti izbegnuta da je i kod nas saobraćaj regulisan na sličan način.

Prema rečima Milenka Škipine, zamenika načelnika Uprave saobraćajne policije, uzrok nesreće je to što je vozač kamiona bio pijan i prošao kroz crveno svetlo.
- Odlukom Gradskog sekretarijata za saobraćaj, na mestu na kome se dogodila nesreća, dozvoljen je prolaz teretnim vozilima, tako da ovom vozilu nije bila neophodna posebna dozvola za prolazak tuda. Saobraćajna policija kontroliše prolaz ovakvih vozila kroz prestonicu prema "Odluci grada o režimu tranzitnog saobraćaja teretnih motornih vozila i za motorna vozila koja snabdevaju grad" - kaže Škipina.

On dodaje da se nepoštovanje ovog režima tretira kao nepostupanje po saobraćajnim propisima i da je za to predviđena novčana kazna od 1.000 dinara.

Međutim, Milan Vujanić, član gradske vlade zadužen za saobraćaj, kaže da je za prolazak bilo kog kamiona groz grad, i to ne samo kroz centar, neohodna posebna dozvola Sekretarijata za saobraćaj.

Za vozila koja snabdevaju prodavnice, peru ulice, održavaju vodovod, javnu rasvetu i zelenilo Odlukom je predviđeno da te delatnosti mogu da se obavljaju od 8.30 do 11.30 pre podne i od 17 do 6 sati sutradan ujutru. Prema rečima Zorana Rubinjonija, saobraćajnog inženjera, nije moguće strogo zabraniti kamionima prolaz kroz grad, jer bi to onemogućilo snabdevanje prodavnica.

- Grad je doneo Odluku po kojoj oni, načelno, ne mogu da se kreću kroz grad, a postoji i tačno utvrđeno vreme kada im je kretanje dozvoljeno. Za kontrolu sprovođenja ove Odluke nadležna je saobraćajna policija, a koliko je ta kontrola kvalitetna, to je posebno pitanje - kaže Rubinjoni, i dodaje da postoji i mogućnost snabdevanja manjim dostavnim vozilima, ali o tome još odlučuju sama preduzeća.

O. Slavković


vesti po rubrikama

^Beograd

19:34h

Naletanje "miksera" na devojku otvorilo stara pitanja

19:41h

Kotlarnica u "Studenjaku" nedovoljna za potrebe akademaca

19:48h

Zbog radova u Mekenzijevoj i Ulici 14. decembra izmene trasa GSP-a

19:55h

Radnici auto-kuće "Zemun" i juče štrakovali

20:03h

Izjednačene cene voća i povrća na beogradskim pijacama

20:12h

Naslov

   


     


FastCounter by LinkExchange