[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 13. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Hag ispituje nestanak nekoliko stotina Srba u Sisku tokom 1991. godine

Intenzivirana istraga

Tela ubijenih Srba bacana u Savu, tajno sahranjivana po okolini ili su im leševi bacani u visoku peć Sisačke železare

ZAGREB (Srna/Tanjug) - Haški istražitelji intenzivirali su istragu o nestanku i ubistvima nekoliko stotina Srba u Sisku i okolini tokom 1991. godine, piše zagrebački "Vjesnik". Istražitelji su u Zagrebu u Sisku već razgovarali s porodicama ubijenih i to će nastaviti i narednih dana.

Prema pisanju današnjeg zagrebačkog dnevnika "Vjesnik", Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju taj slučaj neće prepustiti hrvatskom pravosuđu jer ono, sudeći po dosadašnjim potezima, nije pokazalo volju želju da ta ubistva budu rešena.

Optužbe

Karlovački Odbor za ljudska prava optužuje Brodarca za te zločine i tvrdi da je znao za ubistva i tolerisao ih pošto, usprkos mnogobrojnim prijavama, nije preduzimao istragu zbog masovnog nestanka Srba. Prema nezvaničnim procenama, u leto i jesen 1991. u Sisku i okolini je nestalo ili ubijeno više stotina Srba. Mnogi od njih su ili bacani u Savu ili tajno sahranjivani po okolini ili su im leševi, po nekim izjavama, bacani u visoku peć Sisačke železare.

Iako je još u oktobru 1991. Tuđmanov savetnik Stjepan Herceg informisao šefa države, premijera Franju Gregurića i tadašnjeg šefa obaveštajnih službi Josipa Manolića, nikakvog odgovora nije bilo, a odvođenja srpskih civila su nastavljena.

Prema iskazima svedoka, u Sisku je vladao strah, Sava je svakodnevno izbacivala srpske leševe, a sve istrage bile su prekidane "naređenjem odozgo". Te iskaze i Hercegovu prepisku objavio je časopis "Hrvatska ljevica", koji uređuje dr Stipe Šuvar, nekadašnji visoki funkcioner Saveza komunista i SFRJ, a sada predsednik Socijalističke radničke partije (SRP) tvrdnje u njemu niko nije demantovao.

"Vjesnik" je najavio da će haški islednici razgovarati sa Hercegom, ali i sa Đurom Brodarcem, tadašnjim načelnikom sisačke policije i sadašnjim sisačkim županom, kao i njegovim pomoćnikom za specijalnu policiju Vladimirom Milankovićem. Tadašnji predsednik Vrhovnog suda Vjekoslav Vidović o svemu je obavestio tadašnjeg predsednika Vlade Franju Gregurića, koji je, nakon što je upoznat sa događajima u Sisku "naglo prekinuo sastanak" i nikada ništa nije preduzeo.


vesti po rubrikama

^balkan

16:46h

Hag ispituje nestanak nekoliko stotina Srba u Sisku tokom 1991. godine

16:53h

Vlada RS nezadovoljna radom komisije o Srebrenici

17:01h

U Sarajevu počeo sastanak predstavnika država sukcesora bivše SFRJ

17:12h

Novo usporavanje u pregovorima kiparskih grka i Turaka o ujedinjenju Kipra

17:21h

Istanbulski bombaši-samoubice obučavani u kampovima islamskih terorista

   


     


FastCounter by LinkExchange