[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Trbušni ples najnoviji hit u beogradskim plesnim školama

Treperenje pupkom, njihanje
bedrima, na srpski način

Vežbaju i tinejdžerke i sedamdesetogodišnjakinje

Zavijanje kao u birtiji na periferiji Istanbula čulo se ispred plesne škole na Dorćolu. Orijentalni ritmovi mešali su se sa tangom iz susedne sale. Stariji bračni par bio je u strasnom "tango argentino" zagrljaju, dok su u kompijskoj prostoriji pet-šest devojaka mešalo stomacima u stilu Alabine.

Beograđanke Zorka, Milica i Nina studentske dane prekraćuju uz zvuke orijenta. Vežbaju trbušni ples!
- Kada sam rekla roditeljima da vežbam trbušni ples, u početku nisu baš bili oduševljeni jer ovde vladaju predrasude da su igračice žene niskog morala, što svakako nije tačno. Ovo je samo hobi koji nas ispunjava velikom radošću. Bitno je postati svestan svoje ženstvenosti i izraziti je simboličnim pokretima tela - kaže dvadesetogodišnja Nina.

Poslednjih meseci u Beogradu je nastala prava pomama za orijentalnim plesom. Sve češće se u beogradskim noćnim klubovima mogu videti zanosne plesačice trbušnog plesa, koje to rade ništa manje vešto od čuvenih egipatskih. Trbušni ples pokušavaju da nauče mnoge, uglavnom mlađe Beograđanke, u raznim plesnim školama u gradu. Zašto je "pusto Tursko" trenutno u modi, pokušali smo da saznamo u plesnoj školi "Beli dens".

- Ženama je dosadilo da izigravaju muškarce! Dosta im je više grubih veština zato se ponovo okreću ovoj vrsti plesa koja im vraća ženstvenost. Dobro se, pri tom, zabavljaju, a uživaju i u muzici koja je poslednjih godina popularna ne samo kod nas, već i u svetu. Orijentalni ples omogućuje spoznaju jedne nove filozofije. Žena treba da izrazi svoju nežnu prirodu i da se konačno, posle mnogo godina, oslobodi uloge muškarca - otkriva nam tajne orijentalne igre dvadesetšestogodišnja Maja Filipović, instruktor plesa u "Beli densu".

Ulazak na čas muškarcima je zabranjen da bi se devojke osećale opušteno. Nisu sve zainteresovane za javno prikazivanje i, kako kažu, žele da nauče orijentalni ples, onako, za svoju dušu. Ima i polaznica koje se bliže sedmoj deceniji života i kada bi bile izložene pogledima mladića, čas bi više podsećao, kako kažu instruktori, na cirkusku predstavu nego na nastavu plesa.

Instruktorka Maja je u Italiji usavršila ovu vrstu igre. Pre toga, vežbala je moderan balet i folklor.
- Ovde se najpre uči trbušni, a kasnije i osnove egipatskog i indijskog plesa. Uvode se i rekviziti, poput vela, koji predstavlja neizostavni deo orijentalnog plesa, kao i sablja zbog atraktivnosti scenskog nastupa. Posle trbušnog plesa, koji je veseo i atraktivan, uči se i egipatski, koji se smatra najstarijom i najtežom igrom na planeti.

Pokreti su spori, izraženiji, duži, dok se trbušni ples svodi na brzo treperenje trbuha, što, naravno, nije nimalo lako. Da bi se savladali osnovni pokreti, potrebno je godinu dana naporne vežbe. Kroz orijentalni ples žena izražava svoj karakter. Ako je stidljiva, pogled će biti oboren, ukoliko je zavodljiva, osmehom će otkriti svoje težnje. I dok su smerne obučene u kostime pastelnih tonova, druge će izabrati žive, vatrene boje - objašnjava Maja.

Ž. MILENKOVIĆ
FOTO:A. STEVANOVIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:34h

Trbušni ples najnoviji hit u beogradskim plesnim školama

15:57h

Unakazivanje reklama pomodni politički pokret u Francuskoj

16:12h

Čudesni materijal za koji je Vida Popović 1986. godine dobila nagradu "Eureku" možda rešenje za manastir na Atosu

16:40h

Otkrivena još jedna tajna dubokog kosmosa

   
 


     


FastCounter by LinkExchange