[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 9. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kako je tekla evakuacija ruskih istraživača sa polarne stanice na Severnom polu

Pod talasom leda

Od dosadašnje 32 ekspedicije, šest bilo okončano spasilačkom operacijom. Kako helikopter nije mogao biti spušten na led, učesnici ekspedicije su podizani pomoću specijalnih aparatura

Svet je obišla vest da je 12 istraživača sa ruske polarne stanice "SP-32", koja je počela da tone na Arktiku - spašeno - i da su svi živi i zdravi stigli u nedelju u Sankt Peterburg. "Naučni program je u celosti realizovan i celokupna naučna oprema je sačuvana. Sve podatke istraživanja mi smo poneli sa sobom", izjavio je načelnik stanice "Severni pol - 32 " (SP-32) Vladimir Košeljov.

Ono što se desilo sa stanicom je "redovna situacija, jedino što je ovog puta pomeranje leda bilo veliko. Ledeni talas je za veoma kratko vreme progutao naš smeštajni prostor, dizel-centralu i druge objekte, tako da je stanica u roku od 15-20 minuta nestala. Taj ledeni talas bio je veličine od pet do 12 metara", kaže načelnik "SP-32".

Pratili atomske podmornice

Prva ploveća ekspedicija "Severni pol", kojom je rukovodio Ivan Papanjin, počela je da radi 21. maja 1937. godine, a stanica "Severni pol-2" je ustanovljena tek 1950. godine otkada se polarna istraživanja organizuju svake godine. Cilj prvih stanica bio je podizanje prestiža SSSR, ali u vreme perioda hladnog rata one su postale odbrambeni objekat strateške važnosti: služile su da preciziraju maršrutu atomskih podmornica i slično. Rad plovećih ruskih istraživačkih stanica je iz materijalnih razloga prekinut 1991. godine, a tek 2003. se stvorila mogućnost da se podigne ruska zastava nad Arktikom. Bila je to "SP-32".

Ploveća polarna stanica je "ruska karakteristika, kao babuška ili čaj", piše agencija "RIA novosti". Taj efektni i jeftini način istraživanja Arktika smislio je 1929. godine Vladimir Vize, istraživač, koji je radio u Peterburškom arktičkom institutu. Ploveća naučna stanica na santi leda manje košta od ledolomca, a naučnicima daje mogućnost da istražuju tokom cele godine.

Ekspedicija sa 12 učesnika, uglavnom saradnika Peterburškog arktičkog i antarktičkog naučnog instituta, iskrcala se 26. aprila 2003. na odabranoj santi, debljine 2,5 metar i dimenzija devet kilometara sa 0,5 kilometara.

Tokom 10 meseci, stanica "SP-32" je prešla 2.750 kilometara, a polarni istraživači su imali brojne naučne zadatke, među kojima i istraživanje promene klime u regionu. Planirana evakuacija je trebalo da bude 20. marta, za šta je angažovan brod "Jamal", jer su još od januara naučnici znali da ledena santa može da se raspadne. Teškoće su bile svakodnevne.

Uništena je uzletna staza, tako da istraživačima nisu mogle da stižu letelice s hranom i drugim neophodnim potrebštinama. Ostajala je nada da će polarna stanica izdržati do evakuacije.

Međutim, 3. marta popodne je na nju krenuo ogroman talas leda. Došlo je do sudara i raspada sante. Istraživači, koji su se u to vreme pakovali aparature, uspeli su da izlete iz kućica. Niko nije nastradao. Međutim, brzo je potonulo 90 odsto prostora stanice, zajedno sa stambenim blokom i skupim aparaturama.

Tada je rukovodilac stanice Košeljev poslao signal SOS preko Arktičkog regiona uprave pogranične vojske. Bila je potrebna hitna evakuacija. No, tamo je vladao ciklon, što je onemogućavalo dolazak spasilaca.

Rukovođenje operacijom preuzeo je Artur Čilingarov, predsednik Asocijacije ruskih polarnih istraživača i deputat Dume. Na ostrvu Špicbergen je organizovan štab. U spasavanju je učestvovao helikopter MI-5, koji je u stanju da leti 1000 kilometara bez sletanja. No, kako helikopter nisu mogli da spuste na led, učesnici ekspedicije su podizani pomoću specijalnih aparatura. Pucanje leda je obična situacija i svaki polarni istraživač je na to pripremljen, kažu "polarci", podsećajući da je od dosadašnje 32 ekspedicije "Severni pol", šest bilo okončano spasilačkom operacijom.

Međutim, rušenje stanice "SP-32" neće pomesti dalja polarna istraživanja, jer Centar "Pol" već saopštava da će ove godine organizovati "SP-33".

LJ. ŠUKOVIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:12h

Sastavljač rodoslova Milan Simić otkrio nepoznate detalje o srpskom junaku

15:43h

Za Dan žena razgrabljeni vibratori u beogradskim seks-šopovima

16:11h

Kako je tekla evakuacija ruskih istraživača sa polarne stanice na Severnom polu

16:37h

Televizijska emisija spojila Milana Petrovića s biološkim roditeljima

   
 


     


FastCounter by LinkExchange