[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 9. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Razgovori DC-a i DS-a o ujedinjenju u poodmakloj fazi

Mićunović jača Poziciju Tadića

Lider DC-a viđen za predsednika Političkog saveta Demokratske stranke

BEOGRAD - Pregovori Demokratskog centra i Demokratske stranke o ujedinjenjeu su u poodmakloj fazi i realno bi bilo da to bude završeno u narednih nekoliko meseci - relativno brzo, potvrdio je juče Dušan Petrović, potpredsednik DS-a. Prema njegovim rečima, ujedinjenje DC-a sa DS trebalo bi da se odvija kroz novu Skupštinu Demokratske stranke.

- To znači da bi trebalo da se održi nova Skupština DS na kojoj će se promeniti Statut stranke, čime bi se stvorila mogućnost za završetak tog procesa i bilo rešeno pitanje uloge Dragoljuba Mićunovića u DS-u - rekao je Petrović, dodajući da se o ujedinjenju pregovara i sa predstavnicima GSS-a, ali da je zbog prilika u toj stranci situacija nešto složenija.

Prema najavama koje stižu iz DC-a, Dragoljub Mićunović se, ukoliko dođe do ujedinjenja, neće zadovoljiti nekim počasnim mestom, već očekuje da će mu pripasti mesto u najužem rukovodstvu DS-a.

Kako "Glas" saznaje, Mićunoviću će najverovatnije pripasti mesto predsednika Političkog saveta DS-a, čime bi automatski, po Statutu, postao i član Predsedništva stranke.

Tomislav Kresović, analitičar agencije BINA kaže za "Glas"da je najavljeno ujedinjenje DC-a i DS-a prirodno stanje. Prilikom oktobarske promene 2000. godine, DC je postao faktor promena u Srbiji i faktor za stvaranje političke većine i vlade.

Logičan put

Vladimir Vuletić, analitičar, ocenio je da je ukrupnjavanje političke scene Srbije logičan put i da su poslednji izbori pokazali da male stranke nemaju baš puno šanse za uspeh.
- Biće još ukrupnjavanja na političkoj sceni Srbije i to će pre biti iz političke nužnosti, nego iz volje - ocenio je Vuletić i dodao da bi ujedinjenje DC-a i GSS-a u Demokratsku stranku bilo logično. Prema njegovim uverenju, tom bloku pripada i stranka Miroljuba Labusa G 17 plus i ne isključuje se mogućnost da u budućnosti (ne bliskoj) dođe do ujedinjenja te partije sa Demokratskom strankom.

On je podsetio da je Dragoljub Mićunović bio prvi predsednik Demokratske stranke, kao i to da je sukob između njega i pokojnog premijera Zorana Đinđića bio u vezi sa političkom strategijom i upravljanjem DS-om.

- DC je prihvatio da bude koalicioni partner DS-a u DOS-u, jer su imali zajedničke interese i na taj način su neutralizovani sukobi. Posle atentata na Zorana Đinđića DS je imala potrebu da se Mićunović približi stranci kao političkom izvorištu iz 1990. Godine, što je rezultiralo uključivanjem DC-a u DS na poslednjim izborima - rekao je Kresović. Očigledno je, kako on kaže, da se ide na opciju da posle ujedinjenja ovih stranaka Mićunović bude počasni predsednik kao veteran u okviru reformisane DS, čime bi bio pojačan uticaj Borisa Tadića na međunarodnom planu, jer lider DC-a ima veliki ugled u svetu.

- Sjedinjenjem DC i DS otvoriće se put da u bliskoj budućnosti (od tri do pet meseci) otpočne proces "rastakanja" DS-a na grupu Tadić - Mićunović i Živković - Jovanović. Prva bi se zvala Demokratska stranka, a druga Stranka demokrata - Zoran Điniđić ili Partija demokrata - ističe Kresović. On dodaje i da se može očekivati ujedinjenje niza drugih manjih partija u koalicije ili veće stranke.

L. Č. - R. N.


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Razgovori DC-a i DS-a o ujedinjenju u poodmakloj fazi

17:15h

Šami o funkcijama u parlamentu SCG

17:25h

Koštunica za dve nedelje u Briselu

17:35h

Tomislav Nikolić o predsedniku SCG

17:40h

Hari Holkeri razgovarao sa Vojislavom Koštunicom

17:50h

Advokat Vujačić tvrdi da Milošević napušta SPS i prelazi u SRS

17:55h

Lider SPO Vuk Drašković 13 godina posle Devetomartovskih demonstracija

23:40h

U pripremi novi sajt vlade: Uklonjena stranica o Đinđiću

   


     


FastCounter by LinkExchange