[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 9. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Danijel Biren, francuski ambijentalni umetnik, gost predstojećeg pančevačkog Bijenala

Uvek radim na licu mesta

U Pančevu monumentalna umetnička intervencija na otvorenom. Predstoji teška faza izbora, jer su mi sve ponuđene lokacije vrlo interesantne

Specijalni gost predstojećeg Internacionalnog bijenala vizuelnih umetnosti "Otvaranje" u Pančevu je proslavljeni francuski ambijentalni umetnik Danijel Biren. Pančevački bijenale se zvanično otvara 29. maja, a izložbeni prostor će biti - ceo grad. Specijalno za ovu manifestaciju, francuski umetnik će izvesti monumentalnu umetničku intervenciju u otvorenom prostoru. Prošle godine, Biren je održao zapaženu retrospektivu u pariskom Muzeju Bobur koju su kritičari ocenili kao jednu od deset najboljih izložbi ikada održanih u tom izložbenom prostoru.

Danijel Biren (1938, Bulonj Bijankur) osnivač je aktivističko-umetničkog pokreta BMPT koji je obeležio avangardnu scenu šezdesetih. Pokret BMPT svojim akcijama i radikalnim intervencijama u potpunosti se poistovetio sa stavovima situacionističke internacionale. Biren je realizovao monumentalne urbane projekte na trgovima Pale-Roajala (Pariz) i Plas de Ter (Lion) koji predstavljaju visoko zvanično priznanje. Njegova dela nalaze se u svim najvećim kolekcijama svetskih metropola umetnosti.

Vaš lajt-motiv, crveno-bele pruge, bile su i glavno obeležje Napoleonove imperije. Aludirate li i na slavne dane Francuske kao kolonijalne sile?
- Dominantno obeležje moga rada su crveno-bele i plavo-bele paralelne linije, uvek istih dimenzija, koje prevode kartezijanski filozofski diskurs u nezavisno likovno delo. Iako me svrstavaju u konceptualiste, moj rad u velikoj meri oponira ideologiji konceptualizma koji nikada nije zaista napao tradicionalnu galerijsku hijerarhiju i prezentaciju umetničkih dela.

Primera radi, izlagao sam moje pruge kao tapete na izložbi Džaspera Džonsa... čak i iza slika u stalnoj postavci Muzeja Bobur, tako da većina posetilaca i ne zna da se moji radovi nalaze iza slika Pikasa, Braka i drugih klasika. Jedini trag je mala pločica koja je naznaka da se iza velikih slika moderne nalaze moje intervencije. Došao sam u Pančevo da se upoznam sa prostorom. Uvek radim "in situ" (na licu mesta), tako da je moja retrospektivna izložba "Muzej koji nije postojao" u Boburu u izvesnom smislu bila i antiteza i nadgradnja klasičnog koncepta retrospektive.

Kako ste parirali takvom izazovu, budući da većinu Vaših radova čine instalacije i intervencije u otvorenom prostoru?
- Ja i moji asistenti smo napravili 70 soba u izložbenom prostoru Bobura. Ceo sprat smo podelili na kubuse, koji su demonstrirali glavne principe po kojima sam izvodio svoje dosadašnje radove. Boje za zidne intervencije smo ređali isključivo po abecednom redu (smeh).

Moja instalacija na trgu Pale-Rojal je prilično uzburkala duhove i mnogi su je smatrali za nesklad, "debalans" strogoj klasicističkoj arhitekturi. Ali ako bolje upoznate istoriju tog zdanja, videćete da nema mesta purizmu, jer je celo zdanje rezultat i suprotstavljenih interesa i suprotstavljenih stilova. Najveću satisfakciju nalazim u činjenici da su se Parižani u potpunosti saživeli sa mojom instalacijom.

Šta ćete predstaviti na pančevačkom Bijenalu?
- Ne znam (smeh). Znate, sada mi predstoji teška faza izbora, jer su mi sve ponuđene lokacije vrlo interesantne. Otkrio sam toliko raznolikih mesta, od čistih prostora kao što su galerije, do siromašnih kuća i deponija đubreta, koje bi se mogle izvrsno animirati. Moj boravak u Pančevu je učinio da počnem da razmišljam u potpuno drugačijem pravcu.

S. Đ. Marković
Foto: A. Jovanović


vesti po rubrikama

^kultura

16:14h

Slavni svetski flautista Emanuel Paji, uz nedavno gostovanje u Beogradu

16:22h

Program Trećeg filmskog festivala Trajbeka u Njujorku

16:30h

Roman "Poseta kraljevog lekara" Pera Ulova Enkvista

16:39h

Napokon i zvaničan kraj Internacionalnog džez festivala "Nišvil"

16:47h

Danijel Biren, francuski ambijentalni umetnik, gost predstojećeg pančevačkog Bijenala

16:55h

Objavljeno elektronsko izdanje knjiga Danila Kiša

17:03h

Disova nagrada Radmili Lazić

17:16h

"Šindlerova lista" u DVD izdanju

17:25h

Izložba crteža Džoje Ratković Gavele u Galeriji "Haos"

17:33h

Savet Evrope pomaže snimanje evropskih filmova     


FastCounter by LinkExchange