[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 9. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Program Trećeg filmskog festivala Trajbeka u Njujorku

Život se vraća na Menhetn

NJUJORK (Beta-AP) - Južnoafrička demokratija i uslovi u brazilskom zatvoru samo su neke od tema 150 filmova koji će biti prikazani na trećem filmskom festivalu Trajbeka u NJujorku, izjavio je Robert de Niro, jedan od osnivača manifestacije. Značajna pažnja na festivalu biće posvećena povratku života na Menhetn posle terorističkih napada 11. septembra 2001. "Smatrali smo da nam je potrebno nešto da pomognemo našem susedstvu i našem gradu", rekao je De Niro.

Na festivalu, koji se održava prva dva vikenda u maju, biće prikazani igrani, dokumentarni i kratkometražni filmovi, kao i premijere velikih studija. Trajbeka festival je prošle godine privukao 350.000 gledalaca koji su potrošili 47 miliona dolara. Na programu festivala će, pored ostalog, biti "Coffee & Cigarettes" (Kafa i cigarete), u kojem režiser Džim Džarmuš "prisluškuje" razgovore uz kafu u kojima se teme kreću od Pariza do alternativne medicine, kao i razgovor sa režiserom Martinom Skorsezeom i kompozitorom Hauardom Šorom, dobitnikom Oskara za "Gospodara prstenova".

Festival je od Njujorka načinio "prestonicu nezavisne kinematografije", rekao je Čarls Gargano, predsednik kompanije "Impajer stejt divelopment", koja je izdvojila 200.000 dolara za Trajbeka film institut. Program festivala saopštili su De Niro, Gargano, guverner Džordž Pataki, glumci Kevin Bejkon i Kira Sedžvik i umetnik Džulijan Šnabel.

Manifestacija je osnovana u januaru 2002, kao dobrotvorna manifestacija kojom su De Niro, Džejn Rozental, Martin Skorseze i Kreg Hatkof želeli da udahnu život Menhetnu posle 11. septembra. Osamdeset odsto događaja na festivalu je besplatno. Na festivalu će biti prikazan i film "Karandiru" brazilskog režisera Hektora Babenka, istinita priča o lekaru koji radi u brazilskom zatvoru. Biće prikazan i film koji čine snimci koje su napravili zatvorenici u zatvoru Karandiru. Na programu su i porodični filmovi, kao i ulična parada.


vesti po rubrikama

^kultura

16:14h

Slavni svetski flautista Emanuel Paji, uz nedavno gostovanje u Beogradu

16:22h

Program Trećeg filmskog festivala Trajbeka u Njujorku

16:30h

Roman "Poseta kraljevog lekara" Pera Ulova Enkvista

16:39h

Napokon i zvaničan kraj Internacionalnog džez festivala "Nišvil"

16:47h

Danijel Biren, francuski ambijentalni umetnik, gost predstojećeg pančevačkog Bijenala

16:55h

Objavljeno elektronsko izdanje knjiga Danila Kiša

17:03h

Disova nagrada Radmili Lazić

17:16h

"Šindlerova lista" u DVD izdanju

17:25h

Izložba crteža Džoje Ratković Gavele u Galeriji "Haos"

17:33h

Savet Evrope pomaže snimanje evropskih filmova     


FastCounter by LinkExchange