[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 5. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kraljevo nedelju dana posle zatvaranja slavina

Okrenuti prema Lopatnici

KRALJEVO - Kada je Ibar pre nedelju dana poplavio kraljevačke bunare, Kragujevcu je prosleđen zahtev za isporuku vode sa Gružanskog jezera. Ali su Kraljevčani ubrzo odustali od te namere, jer je u ovaj vodosistem već "prodrla" zagađena voda. Da bi se pustila zdrava voda, sistem prethodno treba isprati i dezinfikovati. Ta operacija trajala bi dva dana. Za to vreme Kraljevo bi bilo i bez sanitarne vode.

Na osnovu obrađenih podataka iz 14 uzoraka vode od 28. i 29. februara , pet uzoraka je bakteriološki neispravno, a sedam i fizički i hemijski. Ohrabrenje je da u vodi nema fenola, ali voda se i dalje ne može koristiti za piće i pripremanje hrane.

Nema fenola u vodi

Analize su pokazale da u gradskom vodovodu nema fenola, ali je pet uzoraka pokazalo bakteriološku, a sedam fizičko-hemijsku neispravnost, pa voda nije za piće.

U Kraljevu kažu da je ovaj grad zbog ,,slabog" kvaliteta vode sa Gružanskog jezera strateški opredeljen na vodovodni sistem Lopatnica, koji je još uvek u fazi pripreme za izgradnju. U Kriznom štabu Kraljeva ovo je razmatrano, ali se u principu ostalo na tome da voda sa Gružanskog sistema nije kvalitetna i da se Kraljevo strateški ne može opredeliti ka tom sistemu, već ka Lopatnici. A deo kraljevačke opštine već godinama koristi vodu sa Gružansog jezera.

Poznavaoci vodovodnih prilika kažu da istu takvu vodu piju i Kragujevčani i da ih čudi što Kraljevo uporno izbegava priključenje na sistem Gruža, u kome ima dovoljno vode za oba grada. U ovom sistemu kažu da već isporučuju 16 hiljada kubika vode mesečno, cevovod koji ide prema Kraljevu je stalno pod pritiskom i njime se napajaju dva usputna kraljevačka sela i prigradsko naselje Šumarice. Kažu da je ova voda, prerađena i dovedena do kvaliteta vode za piće, došla do samog ulaska u Kraljevo. U Gružanskom jezeru, čiji je obim 42 kilometra, inače, ima 64,2 miliona kubika vode .

Kraljevčani su okrenuti samo prema Lopatnici. Kao moguće rešenje nameće im se i gradnja brane na Rzavu, kod Čačka, ali oni odbijaju i tu ponudu, jer žele svoj vodovod.

R. Barjaktarević


vesti po rubrikama

^Srbija

15:37h

Niš: Sekretara Gradske skupštine optužuju za nepotizam pri zapošljavanju

15:43h

Kikinda: Hleb 25 dinara

15:50h

Kruševac: Slobodan Gajić štrajkuje glađu

15:56h

Požarevac: Letnje bašte od 15. aprila

16:02h

NIŠ: Martovska izložba knjiga

16:09h

Užička distribucija brojila očitava dvomesečno

16:16h

Preševo: Albanci se dogovaraju o formiranju Nacionalnog saveta

16:22h

Kraljevo nedelju dana posle zatvaranja slavina

16:28h

Aranđelovac: Voda mutna, ali zdrava

16:34h

Bor peti dan bez vode za piće

16:41h

Pokrajinska vlada uvodi internu televiziju

16:47h

Kladovo: Modernizacija hitne pomoći

16:53h

Novi Sad: Suština spora u Zmaj Jovinoj gimnaziji još nije rešena

   
 


     


FastCounter by LinkExchange