[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 4. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Reprezentativni objekti u okolini Bora decenijama propadaju

Dvorci u korovu

Nekadašnja jedinstvena izložba faune južnog Kučaja odavno je razgrabljena. Ukraden je bronzani spomenik velikog mađarskog pesnika i borskog logoraša Mikloša Radnotija

Nije samo apartmansko naselje "Jelen-Hajat" na Crnom vrhu, površine 520 hektara, više od tri godine prepušteno zubu vremena, u opštini Bor, godinama i decenijama, propadaju i hoteli, moteli, bazeni, vile, novoizgrađeni prostori za zabavu, žičare, planinarski domovi, ali sudbini je prepuštena i jedna rezidencija, pa čak i dvorac kralja Aleksandra Karađorđevića.

- Da je ispoštovan dogovor i data nam na gazdovanje Miloševićeva rezidencija na Dubašnici i da je RTB dozvolio da koristimo najveću i najfunkcionalniju diskoteku u objektu "Kapija Bor", dnevno bi inkasirali najmanje sedam hiljada dolara - što bi moglo da se uloži u brži razvoj turističkih projekata celog kraja - rekao je pre neki dan novinarima predsednik SO Bor Krsta Kalčić.

Kalčićeve namere nisu sporne, ali neminovno je i pitanje: Zašto se dozvolilo da - istovremeno - Brestovačka banja bude prazna i izložena propadanju zdanja i od izuzetnog istorijskog i kulturno značaja. Motel "Metalurg" na Borskom jezeru je odavno ruina, planinarski dom na Crnom vrhu je "zarobljen" u gradilištu "Hajata", žičare uništene...

Krivci su, i to je nesumnjivo, i bivša, socijalistička i DOS-ova vlast, pa čak ni Titovi komunisti nisu puno brinuli za turističke bisere od čije lepote (dvorac kralja Aleksandra u Brestovačkoj banji) zastaje dah.

Dvorac u korovu, bez podova i nezastakljenih prozora, bez igde ikoga, danas liči na najobičniju napuštenu stambenu zgradu. Nekadašnja jedinstvena izložba faune južnog Kučaja (preparator Mića Popović, radnik Muzeja rudarstva) odavno je razgrabljena ili je - većim delom - uništena zbog nemara. U odajama dvorca gosti banje viđali su vazda guštera i zmija. Čovekova noga, istina je, retko ulazi u zdanje, mada je pre godinu i po dolazio gospodin iz Karić kompanije koji je izrazio volju da obnovi "kraljevsku kuću". Do dogovora, ipak, nije došlo a dvorac je već "pojeo" zub vremena. Mogla bi se, doduše, spasiti bar arhitektonska zamisao i urediti okolina brežuljka, nekada omiljenog i stranim diplomatama i državnicima.

Još jedna izuzetna građevina, od pre tri i po godine, nikome i ničemu ne služi - rezidencija Slobodana Miloševića na Dubašnici.
- Iz republičke policije, sa najvišeg mesta, imali smo obećanja da će nam rezidenciju dati na upotrebu, ali ni od toga nikakva vajda. Izgrađena je 1980. godine i bila je namenjena Titu. Gosti iz Italije, strasni lovci (rezidencija je u ograđenom muflonskom lovištu od 1.000 hektara) najviše su se zanimali. I deo "Kapije Bora", ranije predviđen za diskoteku Marka Miloševića, kapaciteta 2.500 gostiju, godinama je prazan i nedovršen. Taj objekat je vlasništvo RTB-a - kaže Krsto Kalčić.

U Brestovačkoj banji, gde je jedino otvoren motel "Srpska kruna", od 1973, sagrađen je i olimpijski bazen koji je radio samo tri meseca i "procureo". Planirano je da se, kasnije, tu napravi klizalište, pa košarkaško igralište, te staklenik za cveće i - opet ništa.

I motel "Metalurg" na samoj ivici Borskog jezera, na najlepšem mestu, primao je goste do pre petnaestak godina, a potom je "podvrgnut" renoviranju koje nikada nije okončano. Puno para je bačeno bez ikakve potrebe. Štaviše, pre četiri godine, sa istog mesta, ukraden je bronzani spomenik velikog mađarskog pesnika i borskog logoraša Mikloša Radnotija, što je novi dokaz nemara i nečuvanja istorijskih i turističkih vrednosti.

Da je bilo, opšte je mišljenje, više sluha, ove zime bi planinarski dom na Crnom vrhu, sa ski-stazama, "služio narodu. I ski-lift na planini Stol je više puta pokraden...

- Početkom devedesetih godina porušeno je i pretopljeno kao staro gvožđe Vajfertovo okno na starom rudniku bakra, jedna od atrakcija koju bi danas turistički poslenici rado pokazivali gostima Bora i okoline. I stari površinski kop (najdublji u Evropi, 500 metara) svojevrsna je, zaboravljena turistička atrakcija. I čuvene Zlotske pećine (veličine i lepote Postojnske jame) nedovoljno su posećene i iskorišćene u turističke svrhe. Nekada je i hotel "Jezero" radio cele godine, sada samo leti. Ipak, najveća nesreća je crnovrški "Hajat" koji je trebalo da "povuče" ceo turistički lanac, preko borskog aerodroma, do Lepenskog vira i Dunava - rekao je znalac borskog kraja Miloje Piljević.

B. FILIPOVIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

16:10h

Reprezentativni objekti u okolini Bora decenijama propadaju

16:25h

Naučnici potvrdili homoseksualnost kod 450 vrsta životinja

16:48h

Osim što podižu grobnice kao dvorce, u Braničevu troše silne pare za pomene i sahrane

17:10h

Taj ludi, ludi svet: Teže bez duvana nego u zatvoru

   
 


     


FastCounter by LinkExchange