[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 4. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Koštunica ima formulu za opstanak Srba na Kosmetu

Kantonizacija nije podela

Suštinska autonomija za Srbe na Kosovu i Metohiji podrazumeva teritorijalnu autonomiju, kulturnu i personalnu autonomiju

BEOGRAD - Premijer Srbije Vojislav Koštunica je prekjuče, predstavljajući poslanicima program svog kabineta, najavio novi pristup u rešavanju ovog pitanja. Koštunica je ukazao da nema rešavanja pitanja statusa Kosova i Metohije bez učešća Srbije i SCG, te da za Srbiju reč "status" u vezi Kosmeta može da ima mnogo značenja, ali nikako značenje nezavisnosti.

Nov pristup u rešavanju kosmetskog problema ogleda se i u želji da se kod Unmika i međunarodnih činilaca insistira na drugačijem postavljanju institucionalnih okvira zaštite interesa srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. Kao urgentno pitanje, premijer je naznačio uspostavljanje novih mehanizama zaštite dela stanovništva, njihove imovine i kulturnih dobara Pokrajine i kao formulu koja Srbima obezbeđuje osnovne uslove opstanka naznačio suštinsku autonomiju srpske zajednice.

-Ova ideja naišla je na neodobravanje kod Albanaca koji u ovome vide korak ka podeli Kosmeta, ali je premijerov predlog ponovo ujedinio lidere kosovskih Srba i predstavnike različitih partija koji podržavaju ovu ideju.

Kantoni

Kantoni bi, objašnjava Ivanović, bili organizovani u severnom delu Kosova, centralnom, u Kosovskom Pomoravlju, na području Istoka i Kline, gde je organizovan povratak Srba, i u Sirinićkoj župi. Severni deo se oslanja na Srbiju, centralni bi bio povezan sa njom preko Novog Brda i Kosovskog Pomoravlja, onih nekoliko sela iz Metohije oslanjalo bi se na severni deo. Jedino bi Sirinićka župa, uz Sredačku i Goru, ostala u izolaciji.

Suštinska autonomija za Srbe na Kosovu i Metohiji, objašanjava poslanik DSS u Parlamentu Državne zajednice Dragan Lazić, podrazumeva teritorijalnu autonomiju, kulturnu i personalnu autonomiju, podelu na entitete, odnosno kantonizaciju Kosmeta. Lazić, međutim, upozorava da ovde nije reč o klasičnoj kantonizaciji, već dovođenju Kosmeta na nivo personalne autonomije.

-Drugačije bi se razgovaralo da su srpska naselja povezana međusobno. Ona su raštrkana poput šara na leopardovoj koži, mnoga bez mogućnosti međusobne komunikacije. Zato će se prilikom obrazovanja vlasti na Kosovu i Metohiji i obezbeđivanja ovakve suštinske autonomije za srpsku zajednicu na Kosovu, morati da vodi računa i o nacionalnom sastavu stanovništva u pokrajini koje je bilo 1999. godine, pre progona stanovništva - ističe Lazić.

Lider SPOT-a Momčilo Trajković, koji je još 1998. godine, zajedno sa profesorom Dušanom Batakovićem i vladikom Artemijem zagovarao kantonizaciju, kaže da je projekat premijera Koštunice dobar, ali strahuje da je kasno da se sprovede u delo, ukoliko izostane dodatna državna strategija.

Uz upozorenje da nije reč ni o kakvoj podeli, predsednik SNV severnog Kosova Milan Ivanović kaže da su entiteti bili prihvatljiviji pre progona Srba. Danas je, dodaje Ivanović prihvatljivija kantonizacija, ali upozorava da se nov pristup u rešavanju kosmetskog problema ne može rešiti sa starim kadrovima.

Lj. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Iz Crne Gore različite reakcije o budućnosti državne zajednice

17:15h

Koštunica ima formulu za opstanak Srba na Kosmetu

17:20h

Posle premijerovog ekspozea o dvosmernoj saradnji s Tribunalom

17:30h

Gde je zapelo kod izrade Studije o izvodljivosti?

17:45h

Većinom glasova, Skupština Srbije izglasala novu Vladu

17:55h

Javnost je već upoznata sa sastavom nove vlade, a kako izgleda iz astrološkog ugla

23:30h

Vladika Artemije podneo ostavku

23:35h

Primopredaja dužnosti obavljena u Vladi Srbije

23:40h

Labus: Manjak u budžetu

 


     


FastCounter by LinkExchange