[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 4. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Gosti Festa: Goran Rebić i Ali Reza Amini

O Dunavu i snežnim pahuljama

Ali Reza Amini uživa u noćnom životu Beograda, Rebić žuri kući u Beč, gde ga čeka dvomesečna beba. Kako se "čita" Beket u Iranu. Reka kao vekovna granica

I iranski reditelj Ali Reza Amini i austrijski reditelj našeg porekla Goran Rebić, rođen u Vršcu, stari su znanci Festa, jer smo na beogradskom festivalu gledali njihove filmove "Kazna" i "Pisma na vetru". Ove godine Rebić potpisuje film "Dunav", koji je otvorio festival u Manhajmu (i tamo dobio nagradu), a prikazan je i na Vijenalu u Beču, Sandens festivalu, San Sebastijanu. Kapetana broda igra slavni nemački glumac Oto Sander, a u manjim, ali važnim ulogama pojavljuju se Sonja Savić, Svetozar Cvetković, mlada Joana Flora.

Amini dolazi sa "Snežnim pahuljama" nagrađenim u Solunu i Lokarnu. Pošto se poklonio publici, Amini je sa odličjem Festa, "Srebrnom plaketom", krenuo u noćni život, bio na koncertu grupe La sinema i divno se proveo. Goran Rebić žuri kući u Beč, gde ga čeka dvomesečna beba.

Ali Reza Amini kaže da niko od iranskih reditelja na njega nije izvršio presudni uticaj, već su to učinili Emir Kusturica i Teo Angelopulos.
- U Iranu se reditelji dele na one koji se trude da rade po uzoru na legendarne Mahmalbafa i Kjarostamija i one koji nastoje da budu samosvojni. Spadam u drugu grupu, a pošto sam studirao pozorište, ono na mene ima veliki uticaj. Scenario za film "Sićušne pahulje" zasnovao sam na Beketovoj drami "Čekajući Godoa".

Dramu sam pročitao još kao student i želeo da je postavim u pozorištu. Učinilo mi se da osmogodišnji rat između Iraka i Irana dobro komunicira sa Beketovom dramom. Postoje naravno razlike, ali jače su sličnosti u ambijentu, emocijama i atmosferi.

Nagrade i priznanja iz sveta, visoke ocene domaće kritike za iransku publiku ne znače baš ništa, kaže Amini. Iako su "Sićušne pahulje" dobile odlične kritike, film je podelio publiku.

"Krupna riba" i "13" u bioskopima

U redovnu bioskopsku distribuciju od danas ulaze dva filma prikazana na Festu, bajkovita "Krupna riba" Tima Rota sa sjajnom glumačkom ekipom koju čine Juan Mekgregor, Albert Fini, Džesika Lang, Helena Bonam Karter i Stiv Bušemi.
Film "Trinaest", transformacija jedne trinaestogodišnjakinje, doneo je rediteljki Ketrin Hardvik nagradu za režiju na Sandens festivalu, a glavna glumica Helen Hant "Leoprada" na festivalu u Lokarnu. Uvoznik "Tak".

Posle ukidanja sankcija, američki filmovi su ponovo u bioskopu, ali su Iranci rezervisaniji prema nekima, kao recimo prema svetskom hitu "Terminator 3". Zato je Džim Džarmuš ne samo Aminijev omiljeni američki reditelj, već to važi i za širu publiku.

U filmu Gorana Rebića, Dunav je ogledalo za zemlje kroz koje prolazi. Rebić kaže Dunav je mračan, ali on teče ka Istoku, gde se nalazi svetlo. Svetlo nije samo na Zapadu. Ne sme postojati samo imigracija od Istoka ka Zapadu, već Zapad mora da se podseti onog što je zaboravio, zbog svog tempa života.

- Rođen sam nedaleko od Dunava. Prve tekstove o Dunavu napisao sam još 1993. Dunav je uvek bio zanimljiva granica između različitih zemalja i kultura, još od Rimskih vremena, ostao je to i danas, negde u podsvesti. Dunav je bio i ostao granica, između Austrougarske i Otomanskog carstva, između NATO i ostalih. Svi su čekali na proširenje EU i sada je Dunav opet postao simbol razdvajanja. Čekao sam formiranje toka Dunava da bih ga iskoristio u suprotnom smislu. Nadam se da će Dunav opet postati glavna magistrala i živo telo koje spaja razne kulture.

Najgledaniji "Izgubljeni u prevodu"

Do polovine Festa ili 1. marta prodato je 60 205 ulaznica. Najgledaniji je film Sofije Kopole "Izgubljeni u prevodu", koji je videlo 3500 gledalaca, a na drugom mestu je "Slon" Gasa van Santa, koji je otvorio festival (3300 gledalaca). Na trećem mestu nalazi se "Bazen" Fransoa Ozona (2800 gledalaca). Među filmovima koji se prikazuju u terminima koji nisu udarni "vode" "Sanjari" Bernarda Bertolučija, saopštila je direkcija Festa.

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

16:45h

Gosti Festa: Goran Rebić i Ali Reza Amini: O Dunavu i snežnim pahuljama

16:52h

Igi Pop na Exitu

16:59h

Slovenački sastav Hic et nunc večeras u Domu omladine

17:10h

Izložba "Politikini biseri"

17:17h

"Ružno pače" na "Zvezdarištu"

 


     


FastCounter by LinkExchange