[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 4. 3. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Advokatske komore povodom sukoba dvojice kolega na suđenju u slučaju "Ibarska magistrala"

Advokatima preti i
brisanje iz imenika

Nikola Barović i Dušan Mašić mogli bi u drugom slučaju samo da plate novčanu kaznu. Šešlija: Teža povreda profesionalne etike

BEOGRAD - Incident na suđenju za zločin na Ibarskoj magistrali, čiji su učesnici bili advokati Nikola Barović i Dušan Mašić, izazvao je brzu reakciju advokatskih komora Beograda i Srbije, koje će preduzeti mere za pokretanje disciplinskog postupka protiv dvojice svojih članova.

Na javnom pretresu advokati su vređali jedan drugog zbog čega je suđenje prekinuto ali, kako su zabeležili izveštači sa suđenja, predsednik sudskog veća nije ih novčano kaznio. Verbalni sukob dvojice advokata, začinjen psovkama i uvredama, umalo se nije izrodio i u tuču.

Vladimir Šešlija, predsednik Advokatske komore Srbije, izjavio je za "Glas" da se u ovom slučaju radi o težoj povredi kako Statuta komore tako i Kodeksa profesionalne etike.

- Za ovakve teže povrede može se izreći i mera brisanja iz imenika advokata ili novčana kazna. Očigledno je da se ovde radi o nedoličnom ponašanju prilikom zastupanja na sudu, kao i prema kolegi advokatu. Satut je tu potpuno jasan i to je regulisano članovima 124 i 126. Mi smo kao advokatske asocijacije odlučili da odmah reagujemo ovim povodom - rekao je Šešlija.

Tim povodom komore su sačinile i saopštenje za javnost u kojem se ukazuje na dužnost advokata da pri obavljanju advokatske profesije, u drugim javnim aktivnostima i u privatnom životu čuvaju ugled profesije i svoj vlastiti ugled i da doprinesu opštoj pravničkoj kulturi.

- Postupci advokata koji su izazvali incidente na glavnom pretresu i doveli do prekida suđenja su neprihvatljivi i za svaku osudu. Ovakvo ponašanje advokata predstavlja grubo kršenje Kodeksa profesionalne etike i Advokatske komore Beograda i Advokatska komora Srbije će preduzeti sve neophodne mere za zaštitu ugleda advokature i insistiraće na efikasnom postupku utvrđivanja odgovornosti svih učesnika u ovom incidentu koji su advokati i članovi ovih komora - navodi se u saopštenju.

Inače, disciplinski postupak pokreće tužilac osnovne komore čiji su advokati članovi Advokatske komore Beograda. On se vodi pred disciplinskim sudom AKB, a po žalbi pred istim organom AKS. To su disciplinski organi koji su potpuno nezavisni u radu, a postupak je sličan klasičnom sudskom postupku gde se uzimaju iskazi advokata i izvode dokazi.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^hronika

18:16h

Advokatske komore povodom sukoba dvojice kolega na suđenju u slučaju "Ibarska magistrala"

18:24h

Na suđenju za zločin na Ibarskoj magistrali svedočio saobraćajac koji je zaustavio kamion-ubicu

18:32h

Milan Veruović uskoro na klupi za svedoke

18:41h

Prijavljen boravak u Srbiji imalo 741.520 stranaca

18:50h

Novoj Vladi Srbije već prvog dana prete afere - biografija Dragana Jočića (DSS) pod sumnjom

18:59h

Prekinuto suđenje "veterničkom klanu" zbog incidenta koji je izazvao prvooptuženi

19:06h

Ubila dva sina, a zatim i sebe

19:15h

Posle saobraćajne nesreće: Odbojkašu bolje

 


     


FastCounter by LinkExchange