[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 4. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ekonomisti o programskim obećanjima mandatara nove vlade

Ni reči o stranim investicijama

Za dr Boška Mijatovića sporan ponuđeni koncept protekcionizma i uvozne supstitucije. Nejasno kako će vlada doprineti ubrzanom razvoju Srbije, smatra dr Jurij Bajec

BEOGRAD- Govor Vojislava Koštunice pred srpskim parlamentom daje okvire za buduću politiku, ali je ujedno i politički govor namenjen javnosti, pa ga zato ne treba uzimati doslovno u svakoj reči. Praktičan život će svakako donositi izmene i preciziranja, a tu su i MMF i Svetska banka koji uz finansijsku podršku daju energične savete o privrednim reformama u našoj zemlji, komentariše dr Boško Mijatović iz Ekonomskog instituta, ističući da iz reči mandatara nove vlade provejava već poznati koncept ekonomskog patriotizma G17 plus o zaštiti domaće proizvodnje, carinskim i vancarinskim sredstvima i njenom podsticanju subvencijama i od strane države obezbeđenim kreditima.

- Tako se govori o potrebi da se spreči neki uvoz po dampinškim cenama, posebno u poljoprivredi, o osnivanju institucija za podsticanje izvoza, zameni uvoza domaćom proizvodnjom, o ustanovljavanju prioritetnih sektora proizvodnje i njihovom podsticanju, o sistemu novčanih stimulacija u agraru. To je koncept alternativan dosadašnjem konceptu liberalizacije spoljne trgovine. Verujem da to nije dobro i da je suprotno onome što se događa u svetu, a to je smanjivanje carinske i vancarinske zaštite u procesu pridruživanja EU.

Takav koncept- protekcionizma i uvozne supstitucije- ne može dati željene rezultate, što je više puta potvrđeno i kod nas i u drugim zemljama, jer predstavlja podsticaj neefikasnosti privrede, kao i rentama, i jer ne doprinosi jačanju konkurentnosti, što se inače podvlači u govoru mandatara.

Dr Mijatović, uz to, naglašava da je povećanje izvoza i popravljanje platnog bilansa moguće na dva načina- korekcijom kursa ili kombinacijom administrativnih ograničenja uvoza i poodsticanja izvoza finansijskim merama. Po njegovom mišljenju, prvi način je "zdraviji", a nova vlada izgleda preferira zadržavanje nerealnog kursa i ovu drugu pomenutu kombinaciju. Dr Mijatović ističe da je itekako tačna spoznaja mandatara da je situacija veoma teška i konstatuje da vladi svakako treba dati vremena da se pokaže na delu, jer ćemo je po tome i ceniti, a ne po inauguracionom govoru budućeg premijera.

Socijalna pitanja po strani

- U programskom govoru budućeg premijera građani su, verovatno, očekivali i neke kratkoročne udarne teme sa kojima će se nova vlada baviti, a koje bi imale brzi efekat na položaj velike većine siromašnih građana i onih koji su ostali, ili će ostati bez posla. Takođe, vrlo malo toga je rečeno o socijalnim pitanjima, te je ostala nejasna socijalna i razvojna orijentacija nove vlade, konstatuje dr Bajec.

Izuzetno je značajno što je u svom programskom govoru mandatar nove vlade podvukao približavanje Srbije Evropskoj uniji, što je srećno povezano i sa temama koje nisu čisto ekonomske, poput privrednog kriminala, korupcije, zalaganja za ljudska prava, ali koje su u EU sastavni deo ocene da li je neka zemlja podobna za buduće članstvo, kaže dr Jurij Bajec iz Ekonomskog instituta. Po njegovom mišljenju, dobro je insistiranje na održavanju makroekonomske stabilnosti, ali je u Koštunicinom programskom govoru ostalo nedorečeno kako vlada namerava da doprinese ubrzanom razvoju Srbije.

Takođe, smatra dr Bajec, nedorečene, a i međusobno nekonzistentne su i najavljene mere za jačanje konkurentnosti sa promenama u poreskoj i carinskoj politici. Na primer, dobro je zalaganje da bogati treba da ponesu veći teret u tranziciji, ali se istovremeno najavljuje i povećanje poreza na promet, koji pogađa sve građane, objašnjava ovaj ekonomista, uz konstataciju da nagoveštene mere ekonomske politike nisu povezane sa instrumentima koji bi trebali da budu glavne poluge ubrzanog razvoja Srbije, što trenutno jeste njen glavni problem.

U Koštunicinom obraćanju parlamentu praktično nema ni reči o stranim direktnim investicijama, pa ostaje otvoreno i pitanje koje pare će biti finansijska baza za ozbiljne investicione poduhvate neophodne Srbiji. Ono što je svakako dobro, jeste nagoveštaj mandatara da će se nastaviti proces privatizacije i da na tom planu ne bi trebalo očekivati neke krupnije promene, smatra dr Bajec.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:10h

Ekonomisti o programskim obećanjima mandatara nove vlade

17:18h

Maršićanin: Neće biti rupe u budžetu

17:25h

Centralna banka Crne Gore podržala inicijativu NBS

17:35h

Velimir Ilić: Nedovoljno pšenice u Robnim rezervama

17:43h

Od danas potpisivanje ugovora Robnih rezervi sa skladištarima o razmeni

17:51h

Komercijalna banka nameravala da preuzme Astra banku u likvidaciji

18:00h

Kori Udovički: Nije reč o pripajanju Astra banke

18:10h

Skupštinskom odboru stigla hrpa žalbi na privatizaciju

18:19h

Spor JP "Kostolac" i nekolicine njihovih inžinjera o proizvodnji filtera

 


     


FastCounter by LinkExchange