[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 4. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Aerodrom u Mostaru nema radar za kontrolu leta jer nije visoko prometan

Ko je kriv za tragediju?

Salko Begić: Po lošem vremenu, pilot sam odlučuje o sletanju, kontrola leta mu samo daje podatke o vremenu

SARAJEVO/SKOPLJE - Glavni istražitelj Direkcije civilne avijacije BiH za ispitivanje uzroka pada aviona makedonske delegacije Salko Begić rekao je da se sletanje na mostarski aerodrom obavlja pomoću prilazne karte i radio veze sa aerodromom. "Pilot aviona koji želi da sleti na aerodrom u Mostaru tu operaciju obavlja prema prilaznoj karti koju poseduje, uz pomoć radio veze sa aerodromom", rekao je Begić za "Dnevni avaz".

"U lošim vremenskim uslovima pilot sam odlučuje hoće li obaviti sletanje. Kontrola leta iz Mostara samo mu daje podatke o vremenskim uslovima i ništa više", rekao je Begić.

Begić je kazao da je za preslušavanje crnih kutija potrebna posebno opremljena laboratorija i obučeno ljudstvo, te da takve laboratorije niko u regionu nema, a da se jedine dve kvalitetne u Evropi nalaze u Parizu i Nirnbergu.

Bez radara

Radar za kontrolu leta na mostarskom erodromu uklonjen je pre godinu dana, a pre šest meseci uklonjen je još jedan uređaj za kontrolu leta, izjavio je jedan zvaničnik civilne avijacije BiH. Radar i uređaj za kontrolu leta su premešteni jer je zbog malog prometa u Mostaru procenjeno da opremu ne treba zadržavati na tom aerodromu, prenela je agencija Hina izjavu neimenovanog zvaničnika.

Predsednički izbori

Po dobijanju dokumentacije o identifikaciji tela makedonskog predsednika, ustavni sud Makedonije potvrdiće da je mandat predsednika Trajkovskog završen, a predsednik Parlamenta Ljubčo Jordanovski zvanično će preuzeti funkciju predsednika države. Ustavom je predviđeno da Jordanovski, kao predsednik Parlamenta, treba odmah da raspiše predsedničke izbore, koji bi bili održani u roku od 40 dana.

Tužilaštvo BiH, kome su predate crne kutije iz aviona, još nije odlučilo kojoj državi će biti date na preslušavanje.
Na sarajevskom aerodromu, uz najviše počasti, u sredu pre podne za Skoplje su ispraćeni posmrtni ostaci makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog, šest članova makedonske delegacije i dva pilota, koji su 26. februara poginuli u avionskoj nesreći kod Mostara.

Na aerodromu u Sarajevu, poslednjem ispraćaju prisustvovali su članovi predsedništva BiH, poslanici u Skupštini BiH, članovi diplomatskog kora u toj zemlji, makedonski ministri pravde i odbrane, zamenik generalštaba vojske Makedonije i komandir makedonske garde.

Sahrana makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog, biće održana u petak, 5. marta, a kako je saopštilo Ministarstvo inostranih poslova Makedonije, očekuje se prisustvo 65 delegacija iz sveta.

Ustavni sud Makedonije najverovatnije do dana sahrane neće dobiti dokumentaciju o identifikaciji tela makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog, koja je neophodna kako bi pravno konstatovao kraj njegovog predsedničkog mandata - javili su skopski mediji.


vesti po rubrikama

^balkan

15:30h

Aerodrom u Mostaru nema radar za kontrolu leta jer nije visoko prometan

15:38h

Stejt department: Albaniju i dalje ugrožava pranje novca

15:45h

Holbruk demantovao da se sa Karadžićem išta dogovorio

   


     


FastCounter by LinkExchange