[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 28. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Forbsov" svetski klub dolarskih milijardera za 2003. ima 587 članova

Bil Gejts 10 godina na vrhu

Prosečna starost bogataša na listi 64 godine. Dvadeset sedmoro mlađih od 40.

Svetski klub dolarskih milijardera ima ove godine 587 članova, prema 476 u 2003. godini, izračunao je američki časopis "Forbs", koji tradicionalno sastavlja listu najbogatijih u svetu. Ukupno neto bogatstvo članova "milijarderskog kluba" skočilo je na 1.900 milijardi dolara, sa 1.400 milijardi prošle godine, čime je načinjen preokret, posle tri godine smanjivanja broja ultrabogatih i "stanjivanja" njihove imovine, ukazala je "Forbsova" urednica Lujza Krol, koja je radila na sačinjavanju liste.

Štaviše, svetska lista ultrabogatih, zahvaljujući oporavku cena akcija i jakom evru, nikad nije bila duža. Suosnivač "Majkrosofta" Bil Gejts desetu godinu zaredom je na vrhu, sa neto bogatstvom procenjenim na 46,6 milijardi dolara, prema 40,7 milijardi lane. Gejtsova ukupna imovina je, međutim, 1998. godine bila procenjena na 100 milijardi dolara.

Američki investitor Voren Bafet, drugoplasirani, uvećao je bogatstvo za 12,4 milijarde na 42,9 milijardi dolara, primaknuvši se Gejtsu, sa kojim se inače takmiči na turnirima bridža, prenela je agencija AP. Nemački trgovinski magnat Karl Albreht ostao je na trećem mestu, sa 23 milijarde, za petama su mu saudijski princ Alvalid bin Talal Alsaud sa 21,5 milijardi i suosnivač "Majkrosofta" Pol Alen, na petom mestu, sa 21 milijardom dolara.

Bogati u zatvoru

Posebno obeležje ovogodišnje liste je da uključuje i milijardere "iza rešetaka". Među njima su najbogatiji Rus Mihail Hodorkovski, bivši izvršni direktor "Jukosa", čija je imovina procenjena na 15 milijardi dolara, zatim akcionar te kompanije Platon Lebedev sa 1,8 milijardi i japanski tajkun Jasuo Takei sa 6,2 milijarde.

Slede potom, do desetog mesta, Helen Valton, udovica osnivača imperije "Val-Mart" Sema Valtona i četiri člana njene porodice, koji svi dele šesto mesto sa po 20 milijardi dolara. Urednici "Forbsa" primećuju da je "'Valtonovo' brdo para veće od 'Majkrosoftovog' i 'Bafetovog' zajedno". Jačanje evra u odnosu na dolar doprinelo je da na svetsku listu dolarskih milijardera dospeju ukupno 22 nova imena, među kojima i autorka popularnih romana o Hariju Poteru Džeki Rouling, tačno sa milijardom.

Na listi su ukupno 164 milijardera iz Evrope, prema 134 prošle godine, a njihova neto imovina skočila je za 47 odsto na 578 milijardi dolara. Zahvaljujući visokim cenama nafte, Rusija sada ima još osam novih milijardera, njih ukupno 25, što je stavlja na treće mesto, posle SAD i Nemačke, kojima je, uz viši kurs evra i rast cena akcija, pogodovalo i smanjenje poreza na dividende, kapitalnu dobit i nekretnine.

Da se bogatstvo ne pravi na brzinu, potvrđuje podatak da je prosečna starost svih milijardera na listi ostala 64 godine, ali ima i dvadeset sedmoro koji su mlađi od 40. Kao i obično, na listi dominiraju stariji, oženjeni muškarci. Žena ima samo 53, a neoženjenih ili neudatih tek 24.

Sa svetske liste dolarskih milijardera ove godine je ispalo samo šest imena, u poređenju sa 67 prošle i 83 2002. godine, navodi Krolova.

A.G.


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:37h

"Forbsov" svetski klub dolarskih milijardera za 2003. ima 587 članova

16:04h

Takmičenje novinara u brzom ispijanju piva u Domu omladine

16:42h

Uprkos "anatemi" pravoslavne crkve juče u Turiji počela 20. "Kobasicijada"

17:14h

Treći Sajam medija završen juče u Novom Sadu

   
 


     


FastCounter by LinkExchange