[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 28. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Polovičan ishod jučerašnje sednice Pokrajinske skupštine u Novom Sadu

Vojvođani dobili zastavu

Himna će sačekati neku drugu priliku. Za mesec dana prvi akademici VANU

NOVI SAD - Skupština Vojvodine je juče donela odluku o novoj zastavi pokrajine, a predlog da Vojvodina dobija i himnu nije ni razmatran, pošto je Demokratska stranka, koja u vladajućoj koaliciji ima najviše poslanika, u poslednji čas uskratila podršku takvoj inicijativi. Inicijativa da Betovenova "Oda radosti" postane himna Vojvodine je povučena odmah na početku sednice, dok je predlog nove zastave glatko usvojen (protiv su bili samo poslanici DSS-a).

Prema obrazloženju šefa poslaničke grupe DS-a u pokrajinskom parlamentu Borislava Novakovića, Demokratska stranka "kao državotvorna partija" nije mogla da podrži predlog da pokrajina dobije himnu "pošto je himna obeležje državnosti".

Lažna dojava
Uvodni deo jučerašnje sednice održan je u sali za sednice gradskog parlamenta, pošto je policija uoči zasedanja dobila dojavu o podmetnutoj bombi u zgradi pokrajinske skupštine. Posle pregleda zgrade utvrđeno je da nikakva eksplozivna naprava nije ni bila postavljena, pa su se pokrajinski poslanici posle usvajanja dnevnog reda ponovo vratili u salu u kojoj se održavaju sednice parlamenta.

U skladu sa ranijim najavama, zastava Vojvodine ima crveno-plavo-belu osnovu, u kojoj je srednje (plavo) polje veoma prošireno (zauzima 80 odsto površine) i na njemu su u krug poređane tri žute zvezdice. Prema obrazloženju predlagača, raspored boja, koji je identičan kao i kod srpske zastave, simbolizuje vezu Vojvodine sa Srbijom, a tri žute zvezdice predstavljaju Srema, Banat i Bačku i potvrđuju opredeljenje pokrajine za povezivanje sa Evropom.

Pokrajinski parlament je izabrao i Matičnu komisiju Vojvođanske akademije nauka i umetnosti, koja u roku od mesec dana treba da izabere prvih 15 akademika i tako praktično konstituiše novu ustanovu. U komisiju su izabrani reditelj Želimir Žilnik, pijanistkinja Rita Kinka, profesori na Novosadskom univerzitetu Bela Buranj, Bogumil Hrabak, Veselin Lazić i Miloš Tešić, član SANU Bela Ribar, članovi mađarske i ukrajinske akademije nauka Rudolf Kastori i Julijan Tamaš i još nekoliko članova.

DS obuzdava jastrebove

Prema saznanjima našeg lista, konačna odluka DS-a da se ne podrži predlog za himnu, doneta je u četvrtak uveče na sednici stranačkog pokrajinskog odbora, kojim predsedava novoizabrani potpredsednik DS-a Bojan Pajtić. Učesnik sednici PO DS-a sa kojim smo razgovarali potvrdio nam je da je stranačka struja koju predvodi Gordana Čomić pokušala da obezbedi podršku inicijativi da Vojvodina dobije himnu, ali da su oni ostali u manjini.
- Samo izjašnjavanje na PO nije bilo posebno dramatično, jer autonomašku struju u pokrajinskom DS-u čine oni koji su na nedavnim stranačkim izborima bili na poraženoj strani i koji sada uglavnom ćute i čekaju da vide šta će novo rukovodstvo preduzeti. Zato ni Pajtiću nije bilo posebno teško da "progura" svoj stav, rekao je naš sagovornik.


R. Kukobat


vesti po rubrikama

^društvo

16:16h

Kod nas se još dobro drži običaj da se hleb pre kupovine dobro prepipa

16:24h

Savet kompanije MPA: Uskladiti savezne i republičke zakone o pirateriji

16:32h

Sindikat "Nezavisnost" RTS-a pita koga predstavlja Upravni odbor

16:40h

Nova šansa da izbeglice dođu do krova nad glavom

16:49h

Univerzitet u Beogradu proslavio rođendan

16:57h

Polovičan ishod jučerašnje sednice Pokrajinske skupštine u Novom Sadu

17:05h

Advokatska komora Srbije piše Društvu sudija Srbije

17:13h

Kolin Pauel: Izuzev na Kosmetu, stanje ljudskih prava u SCG, uglavnom, dobro

   


     


FastCounter by LinkExchange