[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 28. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tela svih devet članova makedonske delegacije pronađena kod sela Huskovići, u blizini Stoca

Tri dana žalosti za Trajkovskim

Ožalošćeni građani iskazuju poštovanje predsedniku Borisu Trajkovskom paleći sveće i polažući cveće ispred Sobranja Makedonije

SKOPLJE/STOLAC - Tela makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog i osam putnika i članova posade aviona makedonske vlade, koji se u četvrtak srušio u Hercegovini, pronađeni su kod sela Huskovići, u blizini Stoca.

Delovi srušenog aviona pronađeni su u rejonu sela Rotimlje, u zaseoku Hruskovići, opštini Stolac, i rasuti su u krugu od oko 50 metara. Ostatke aviona locirale su helikopterske jedinice koje su sprovodile potragu zajedno sa spasilačkim ekipama Sfora i policije RS i Federacije BiH. Kako je izjavio direktor Republičke direkcije Civilne zaštite Dragan Tupajić, na mesto nesreće upućene su specijalne ekipe deminera RS i FBiH, s obzirom na to da je avion pao na miniran teren.

Uzroci pada aviona, koji je makedonsku državnu delegaciju prevozio na međunarodnu konferenciju o investiranju u BiH, koja se održava u Mostaru, još se ispituju, ali se pretpostavlja da je u pitanju jaka kiša i gusta magla koja je u četvrtak ujutro prekrila južne delove BiH.

Demonteri s lica mesta pretpostavljaju da je avion makedonske delegacije pokušao prinudno da sleti na ravnicu u selu Huskovići, 15 kilometara od Mostarskog aerodroma.

Zamenik državnog tužioca BiH Nedžida Kroso izjavila je da je sačuvan poslednji razgovor pilota nestalog aviona makedonske vlade, u kojem se nalazio predsednik Boris Trajkovski, sa kontrolom leta na mostarskom aerodromu. Ona je najavila da će traka biti detaljno saslušana.

Zvaničnici regiona, Evrope i sveta nastavljaju sa izražavanjem najdubljeg žaljenja zbog pogibije Trajkovskog, opisujući ga kao reformistu i političara zaslužnog za spasavanje zemlje od rata u leto 2001, kada je potpisan Ohridski mirovni sporazum.

Podrška

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana obećao je u Skoplju makedonskom premijeru Branku Crvenkovskom i predsedniku parlamenta i vršiocu dužnosti šefa države Ljupču Jordanovskom punu podršku u teškim trenucima za nastavak započetog procesa nacionalnog pomirenja i evropskog kursa, koji je sprovodio predsednik Boris Trajkovski.

Američki državni sekretar Kolin Pauel nazvao je makedonskog predsednika istaknutim liderom i borcem za sve građane Makedonije, a ministar inostranih poslova Grčke Tasos Gianitsis ocenio je da je njegova smrt veliki gubitak za Balkan.

Povodom pogibije makedonskog predsednika, šest članova delegacije i dva pilota, Veće ministara BiH formiralo je Krizni štab za detalje o tom događaju.

Nastavljena konferencija

U Mostaru je, i pored pogibije makedonske delegacije, održan drugi dan konferencije o investiranju u BiH u okviru radnih stolova učesnika. Prvi radni sto bio je posvećen bankarstvu, drugi industriji i energetici, a treći infrastrukturi. Organizovani su i posebni okrugli stolovi posvećeni sektoru poljoprivredno-prehrambene industrije, turizmu, trgovini i uslugama. S obzirom na pogibiju makedonske delegacije, otkazano je završno plenarno zasedanje.

Tokom dana potpisan je i Memorandum o razumevanju Dojč konzaltinga iz Minhena sa gradom Mostarom.
Učesnici konferencije prisustvovali su komemorativnom skupu u Narodnom pozorištu u Sarajevu održanom povodom pogibije makedonske delegacije.

Na pola koplja

Makedonska vlada proglasila je trodnevnu žalost povodom tragične nesreće predsednika Borisa Trajkovskog, a zastave na svim državnim institucijama postavljene su na pola koplja. Nacionalni savet bezbednosti ocenio je da sve institucije izvršavaju svoje ustavne dužnosti i preduzimaju sve predviđene mere i aktivnosti. Savet je zaključio da ne postoje pretnje za stabilnost i bezbednost zemlje.

Nastradali

U avionu su, pored predsednika Makedonije Borisa Trajkovskog, bili i savetnici u kabinetu predsednika Danka Jukovska-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, zatim Mile Krstevski iz MUP-a Makedonije, Boris Velinov i Ace Božinovski iz obezbeđenja predsednika, kao i piloti Mirko Markovski i Branko Jordanovski.

Agencije - I. R.


vesti po rubrikama

^balkan

16:22h

Tela svih devet članova makedonske delegacije pronađena kod sela Huskovići, u blizini Stoca

16:31h

Atina: TV debata političkih lidera razočarala i učesnike

16:40h

Stjepan Mesić se zalaže za saradnju sa Srbijom

   


     


FastCounter by LinkExchange