[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 27. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


DSS predložila preuređenje broja i nadležnosti ministarstava

Za efikasniju i jeftiniju vladu

Primedbe DS-a na predloženi zakon protumačene kao "guranje u vladu"

BEOGRAD - Demokratska stranka Srbije ponudila je parlamentu zakon kojim se preuređuje broj i nadležnosti ministarstava, a o kom je parlament juče raspravljao i zatim ga usvojio. Namera predlagača je, kako kažu, da buduću vladu učini efikasnijom i jeftinijom. U dosadašnjem sastavu vlade je 19 ministarstava, a buduća vlada Vojislava Koštunice brojaće 17.

Opozicija, prvenstveno DS, imala je dosta primedaba na predlog DSS-a u vezi organizacije vlade, pa je podnela više amandmana, ali su njihove sugestije loše primljene i protumačene kao "guranje u vladu".

Grupa Borisa Tadića je odbacila takve insinuacije, navodeći kako samo žele da budu državotvorni i da doprinesu boljoj organizaciji poslova u vladi, te da kao odgovorna poslanička grupa imaju na to pravo. Konceptu DSS-a zamerali su da ne vodi računa o funkcionalnosti buduće vlade, da nema koordinacije u radu pojedinih resora, a da je priča o jeftinijoj vladi "čist populizam".

Neće se mešati

Što se tiče radikala, oni se ovoga puta neće mešati u predlog DSS-a, pa tako juče ova poslanička grupa nije ni koristila svoje pravo u raspravi. G17, plus pored ostalog, pozdravlja način na koji u parlamentu komuniciraju pozicija i opozicija, ističu da se oni sada uvažavaju, što treba nastaviti, dok SPO u prvi plan ističe značaj osnivanja ministarstva za dijasporu.

Protest

Nekoliko stotina Srba sa Kosova stiglo je juče oko 13 časova i 30 minuta ispred Skupštine Srbije u nameri da predsedniku Parlamenta i drugim zvaničnicima prenese zabrinutost za nerešena ubistva sunarodnika u pokrajini. Saobraćaj u Ulici srpskih vladara bio je blokiran u oba pravca, a ispred Skupštine je bio postavljen kordon od desetak policajaca. Obraćajući se okupljenima, Predrag Marković je obećao da će Skupština učiniti sve što je u njenoj moći da zaštiti prava "svih svojih građana, čiji su i oni deo".

- Kako će vlada biti efikasnija ako nema koordinacije u restrukturiranju velikih javnih preduzeća, ili ko će koordinirati smanjenje troškova za vojsku i druge izdatke, i da li evropske integracije mogu da se prepuste samo ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom - pitao je Aleksandar Vlahović, u ulozi poslanika DS-a. On i ostali poslanici DS-a su ponavljali da su njihove sugestije krajnje dobronamerne, i da nema razloga da se svaka primedba koja potiče iz DS-a odbacuje. Vlahović je rekao da se efikasnost vlade ne meri sitnim uštedama, nego novcem koji stiže u budžet i naveo kako je novoj vladi u budžetu ostavljeno 350 miliona evra.

Odgovoreno mu je kako su sve ideje mogli da sprovedu i u protekle tri godine, dok su bili na vlasti, a što se budžeta tiče, da je u njemu, prema zvaničnim podacima saopštenim u Odboru za finansije, tek 192 miliona evra i to sa sve novcem koji pripada fondu za restituciju. Neki poslanici DSS-a, kao recimo Dragan Maršićanin, izrazili su otvorenu sumnju u dobre namere DS-a, govoreći kako se zna "kako su kordinirani" poslovi u vladi, posebno oko evropskih integracija koje je vodio Čedomir Jovanović.

Demokrate su predlagale uvođenje više potpredsedničkih mesta, a ne samo jedno, kako bi se koordinirali i povezali poslovi u pojedinim resorima. Recimo, posao restrukturiranja velikih javnih preduzeća, zatim evropske integracije, velike investicije, ili smanjenje budžetskih troškova - od vojske do zdravstva. Navođeno je da su neka ministarstva preglomazna, recimo za kapitalne investicije i da bi budući ministar Velja Ilić, trebalo da bude genije da bi taj posao dobro radio, a nije. Predlagano je i da se odvoje saobraćaj i telekomunikacije. Postavljeno je i pitanje zašto u kapitalnim investicijama nema energetike i osnivanje posebnih ministarstava za sport, ekologiju, informatičku delatnost.

Socijalisti su govorili da nijedno od predloženih 17 ministarstava nema u delokrugu svoga rada pitanje koncesija, ali su podržali ideju o osnivanju posebnog ministarstva sporta i omladine i glasali su za koncept organizacije vlade koju je predložila DSS.

M. Dapčević


vesti po rubrikama

^društvo

16:23h

Lekari Srbije i Kosmeta traže pomoć za Srbe i nealbance na Kosmetu

16:35h

Romske nevladine organizacije o pisanju "Sandej mirora"

16:43h

DSS predložila preuređenje broja i nadležnosti ministarstava

16:51h

Danas je 11 godina od otmice 19 putnika iz voza u Štrpcima

17:00h

Godišnjica Beogradskog univerziteta

17:10h

Gradiće se biciklistička staza od izvora do ušća Dunava

 


     


FastCounter by LinkExchange