[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 27. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Romske nevladine organizacije o pisanju "Sandej mirora"

Ne prodajemo decu
bogatim Evropljanima

Ne postoji "romska mafija", već samo Romi koji se, kao i neki drugi, bave nelegalnim poslovima

PODGORICA (Beta) - Predstavnici romskih nevladinih organizacija u Podgorici ponovili su tvrdnje da su neosnovani medijski napisi o tome da Romi prodaju svoju decu "bogatim Evropljanima".
- Kada bismo mi prodavali svoju decu, ne bismo bili siromašni, rekao je predstavnik romske NVO "Rom" Nedžmedin Šalja, koji je, takođe, na konferenciji za novinare, porekao tvrdnje da postoji "romska mafija".

Ocenu o "romskoj mafiji" izrekao je nedavno, takođe, Rom Vladan Stanojević, povodom pisanja londonskog tabloida "Sandej miror" o tome da Romi u Podgorici, navodno, prodaju svoju decu.
- Vladan Stanojević ne predstavlja ni domicilne, ni doseljene Rome u Crnoj Gori - rekao je Šalja, koji je ocenio da Stanojević Rome pokušava da zloupotrebi u političke svrhe.

Šalja je rekao da će romske organizacije pokrenuti sudski postupak protiv Stanojevića zbog pomenutih tvrdnji o navodnoj prodaji dece.
I predsednici Romskog demokratskog centra, Udruženja doseljenih Roma "Egipat" i NVO "Romski put" Ivan Toskić, Skender Šalja i Miljaim Krasnići su, na istoj konferenciji za novinare, naglasili da se Romi ne bave prodajom svoje dece.
- To još nisam čuo. Mi smo ovde došli sa Kosova da spasimo svoju decu, a ne da ih prodajemo, reči su Skendera Šalje.

Toskić, Nedžmedin Šalja, Skender Šalja i Krasnići su od crnogorske policije zatražili da ispita navode Stanojevića o postojanju "romske mafije".
I Toskić je objasnio da ne postoji "romska mafija". Postoje Romi koji se, kao i drugi, bave nelegalnim poslovima, ali ne postoji nikakva organizovana romska mafija, precizirao je Toskić.

Predstavnici romskih NVO su ponovili podatke o siromaštvu Roma i podsetili na projekte tih organizacija za zapošljavanje Roma. Toskić je precizirao da se ti projekti odnose na kovačnicu za proizvodnju poljoprivrednog alata, proizvodnju biođubriva i briketa za grejanje.

Prema njegovim rečima, kroz realizaciju tih projekata moglo bi se zaposliti oko dve hiljade Roma. Predstavnici Roma, kako su naveli, nameravaju da o tome razgovaraju i s predsednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem.


vesti po rubrikama

^društvo

16:23h

Lekari Srbije i Kosmeta traže pomoć za Srbe i nealbance na Kosmetu

16:35h

Romske nevladine organizacije o pisanju "Sandej mirora"

16:43h

DSS predložila preuređenje broja i nadležnosti ministarstava

16:51h

Danas je 11 godina od otmice 19 putnika iz voza u Štrpcima

17:00h

Godišnjica Beogradskog univerziteta

17:10h

Gradiće se biciklistička staza od izvora do ušća Dunava

 


     


FastCounter by LinkExchange