[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 27. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Lekari Srbije i Kosmeta traže pomoć za Srbe i nealbance na Kosmetu

Horor na putu do lekara

Kamenovanje ambulantnih zgrada, stanova lekara i sanitetskih vozila - uobičajeno

BEOGRAD - Etički komitet Srpskog lekarskog društva i Društvo komiteta lekara Kosova i Metohije uputili su apel Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, generalnom sekretaru UN, Evropskoj uniji i drugim međunarodnim organizacijama da pod hitno zaustave nečovečan odnos prema Srbima i drugim nealbancima kojima su na Kosmetu ugrožena osnovna ljudska prava, na život i lečenje.

- Od dolaska mirovnih snaga sa Kosmeta je proterano oko 250.000 Srba i drugih nealbanaca, a ostalo ih je svega 120.000. Većina živi izvan gradskih sredina, potpuno izolovano u takozvanim enklavama, a njihov broj se svakodnevno smanjuje zbog aktivnog terora, onemogućavanja lečenja bolesnih, prebijanih i ranjenih Srba, bez obzira na uzrast. Ovi ljudi žive u uslovima najcrnjeg nacističkog geta, okruženi agresivnim i organizovanim albanskim ekstremistima. Lišeni su komunikacije, medicinske pomoći, kao i hrane, sve do gladovanja - izjavio je juče prof. dr Dragoslav Ercegovac, predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva.

Bilans

Od dolaska Unmika na Kosmetu je kidnapovano i ubijeno pedesetoro dece, proterano je 15 profesora i vrhunskih medicinskih naučnika, ubijeno je šest, a kidnapovenao 12 lekara i drugih medicinskih radnika.

Porođaji

Dr Milan Jakovljević, zamenik direktora ZC Kosovska Mitrovica, izjavio je da je ova bolnica jedina multietnička bolnica, u kojoj sedam odsto osoblja nisu Srbi ili nealbanci. Od 696 porođaja u prošloj godini u ovoj bolnici, 73 porodilje bile su Albanke. Nasuprot tome, prema njegovim rečima, u porodilištima u kojima rade isključivo Albanci nije se porodila nijedna srpska porodilja. Čak 78 odsto srpskih porodilja odlučuje se za porođaj u kućnim uslovima.

Prema njegovim rečima, prve žrtve represije i fizičkih likvidacija albanskih ekstremista bili su vrhunski stručnjaci kosovske medicine. Sa Kosmeta je, navodi on, "nestalo" ili proterano svih 168 profesora medicine i stomatologije s Prištinskog univerziteta i to srpke nacionalnosti, a za prvih šest meseci od dolaska Unmika proterano je i više od 6.000 medicinskih radnika.

- Time je ostvaren monstruozan plan da se srpsko i nealbansko stanovništvo liši medicinske pomoći. Lečenje ovog stanovništva je moguće danas isključivo u bolnicama u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, gde se radi u skučenim uslovima i bez savremene rutinske dijagnostičke opreme (rendgena, ultrazvuka, laboratorije za analize krvi i urina), aparata za reanimaciju i savremenih lekova - navodi dr Ercegovac, napominjući da je stanovništvu u enklavama lekarska pomoć skoro nedostupna.

U početku im je, prema njegovim rečima, pratnju obezbeđivao Unmik, a sada, kako kaže dr Milan Jakovljević, zamenik direktora Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici, bolesnici iz udaljenih krajeva sami, noću, krenu kolima, rizikujući da će biti ubijeni, kamenovani, oteti.

- Kamenovanje i samih ambulantnih zgrada i lekarskih stanova, kao i bolesnih na putu lekaru postalo je gotovo pravilo. Čekajući na pratnju koja je kasnila pet sati, naš lekar je kod porodilje Sonje Bogićević iz Goraždevca do bolnice u Kosovskoj Mitrovici mogao samo da konstatuje smrt ploda - kaže dr Ercegovac.

Prof. dr Zdravko Vitošević, sekretar SLD-a, istakao je i da u zdravstvenim ustanovama u kojima nema zaposlenih Srba, Srbi i ne mogu da računaju na lekarsku pomoć. Oko 98 odsto njih je izjavilo da otvoreno strahuje da zatraži pomoć u takvim uslovima zbog nekih primera, poput slučaja ranjenog dečaka Đorđa Ugrenovića, koji je preživeo masakr u Goraždevcu, a kome je lekar Albanac na otvorenu i hirurški netretiranu ranu stavio gips.

Teško opisati

- Teško je opisati kako smo živeli dole, bez struje, nemate nikakve informacije o tome šta se dešava jer nemate televiziju ili novine. Uveče kad legnem pomolim se: "Bože, hvala ti što mi se danas ništa nije desilo", a ujutro se zahvalim što sam i ovu noć preživela - pokušala je na neki način da opiše svoje dane na Kosovu Dragana Vasić, supruga dr Josifa Vasića, koji je na jučerašnji dan ubijen ispred bolnice u Gnjilanu.

D. Stanimirović
Foto: R. Ristić


vesti po rubrikama

^društvo

16:23h

Lekari Srbije i Kosmeta traže pomoć za Srbe i nealbance na Kosmetu

16:35h

Romske nevladine organizacije o pisanju "Sandej mirora"

16:43h

DSS predložila preuređenje broja i nadležnosti ministarstava

16:51h

Danas je 11 godina od otmice 19 putnika iz voza u Štrpcima

17:00h

Godišnjica Beogradskog univerziteta

17:10h

Gradiće se biciklistička staza od izvora do ušća Dunava

 


     


FastCounter by LinkExchange