[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 26. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prikazan dokumentarni film o bokseru Marijanu Benešu

(Bio jednom) jedan šampion

On je bio šampion u nečemu što je imalo svoja pravila, svoje kordinate. To je bio ring i to je bio boks. A onda se sve oko njega, oko nas, srušilo

Bila jednom jedna zemlja i bio jednom jedan šampion. Dokumenatrni film o Marijanu Benešu "Bio jednom jedan šampion", prema knjizi Tome Marića i u režiji Dejana Strike, (produkcija Nezavisna Radio Televizija Banjaluka) prikazan je juče u Kinoteci. Od 355 mečeva u amaterskoj konkurenciji, 272 dobijena, 56 mečeva u profesionalnoj, 50 dobijenih, prvak Evrope 1973. godine u poluvelter kategoriji, 11 Rusa na kolenima, svakodnevno po 20 kilometara futinga, ulazak u ring posle žutice, borba sa povređenim okom.

Deset hiljada gledalaca u Banjaluci, Splitu, Beogradu, Zenici, borbe u Danskoj, Španiji, nemilosrdna profesionalna karijera, Alen Delon i Žan Pol Belmondo na mečevima, Delonova ponuda sa blanko čekom, sreća među prijateljima i porodicom u Banjaluci. A onda 1992. godina, kraj jedne zemlje i kraj karijere jednog šampiona.

Pre projekcije filma, pomalo tužna slika Marijana Beneša, teško priča, pomažu mu da sedne, ne vidi. Ipak, duhovitosti i plemenitosti ne nedostaje. Sin profesora muzike i sam je svirao violinu, ima deset knjiga poezije (jednoj je naslov "Druga strana medalje"). Ipak, opet bi išao u ring, iako to nikome ne preporučuje. Prema rečima Tome Marića, knjiga je trebalo da bude "lokalna".

- Ipak, nije tako. Gledali su film ljudi u Tuzli, Sarajevu, idemo u Novi Sad, Rijeku, Split, Zagreb. Poruka filma je da je Marijan Beneš nepobediv. On je bio šampion u nečemu što je imalo svoja pravila, svoje koordinate. To je bio ring i to je bio boks. A onda se sve oko njega, oko nas, srušilo, došlo je vreme bez pravila i on tu nije hteo da se snađe. Baš kao što je nedavno odgovorio na pitanje da li je Bosanac ili Jugosloven - "Ja sam ostao mali Titov pionir", rekao je Marić, dobacujući novinarima koji su na sto ispred Beneša stavljali svoje diktafone da se ne plaše, jer "šampion udara samo jednom".

Marijan Beneš govori sporo, tiho. Ipak, u Banjaluci, u koju se vratio, trenira svakog dana. Ne preporučuje boks, naročito ne izvan ringa, kaže "Okrenite leđa onima za koje mislite da možete da ih prebijete". Iz publike u Kinoteci pitanja, čak i suze, imitiranje njegovog udarca. Beneš sve prima mangupski, kaže "ne može vam niko pomoći, ako sami sebi ne pomognete. Meni je pomogla tvrdoglavost. To je loše, "ali ja je nikada ne bih menjao".

- I znam, svako vreme ima svoje šampione. Ja ću za 20 godina biti smešan, rekao je Marijan Beneš. A onda je krenuo film, i sigurna sam da niko nije pomislio da je ono što je gledao bilo smešno.

T. Čanak


vesti po rubrikama

^kultura

15:47h

Izložba španskog umetnika Kristobala Torala u Galeriji SANU

15:55h

Lajbah u Studentskom kulturnom centru večeras i sutra uveče

16:03h

Premijera kabarea za decu u pozorištu "Boško Buha"

16:10h

Revija Međunarodnog arheološkog filma

16:17h

Novi filmovi u bioskopima: Osloni se na mene

16:24h

Počinju "Kočićevi dani"

16:33h

Vupi Goldberg piše knjige za decu

16:41h

Prikazan dokumentarni film o bokseru Marijanu Benešu

16:50h

Flautista Ljubiša Jovanović večerašnjim koncertom obeležava 25 godina rada

16:58h

Posthumni napad Elijasa Kanetija na Ajris Merdok

17:05h

Da li će "Pljačka" preteći "Zonu"

   


     


FastCounter by LinkExchange