[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 20. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Lideri DSS,G17 i NS juče potpisali koalicioni sporazum a očekuje se da SPO to učini danas

Vuk hoće bolje i više

Pregovori zapeli sa Draškovićem koji, kako se govori, ima problema sa poverenjem najbližih saradnika

BEOGRAD - Lideri DSS, G17 i NS, potpisali su juče posle jednočasovnog razgovora u sedištu DSS, koalicioni sporazum o novoj vladi. Očekuje se, kako je rekao Vojislav Koštunica da će lider SPO Vuk Drašković to učiniti danas posle sednica poslaničkog kluba i Predsedništva stranke. Pregovarači su odbili da otkriju detalje sporazuma. Miroljub Labus, predsednik G17 rekao je posle sastanka: "Potpisali smo koalicioni sporazum i vreme je da počnemo da radimo".

Posle ovoga, v.d. predsednika Republike Dragan Maršićanin danas bi zvanično mogao da poveri mandat za sastav vlade Koštunici, a glasanje o njoj na dnevnom redu republičkog parlamenta moglo bi da bude, kako je najavljeno, do kraja iduće sedmice. Poslednjih dana pregovori čelnika stranaka koje će činiti novu vladu, prolazili su kroz velike krize, a međusobni nesporazumi i želje za pojedinim funkcijama uticali su i na rad parlamenta.

"Preko glave"

Pregovori o sastavu vlade vođeni su i juče pre podne u stranačkim prostorijama u Skupštini Srbije, zbog čega je kasnio početak zasedanja. Nijedan od lidera stranaka demokratskog bloka nije želeo da otkriva detalje o tome ko je šta tražio a šta dobio na sastanku kod Koštunice. Međutim, novinari su imali prilike da zapaze nezadovoljnog Bojana Dimitrijevića iz SPO, viđenog inače na mestu ministra trgovine, u razgovoru sa jednim poslanikom kako glasno komentariše kako mu je "svega preko glave".

Puklo je?!

Zahladneli odnosi među liderima SPO i NS, kako kaže naš izvor, ilustruje i činjenica, da je Drašković tražio čelno mesto u ministartsvu saobraćaja, za koje bi predložio Veroljuba Stevanovića, ali da Velja Ilić nije pristao. On je viđen na čelu ministarstva za kapitalne investicije i javne radove, koje će objediniti ranije resore građevine, saobraćaja i telekomunikacija. Upućeni tvrde da Velimir Ilić vodi svoje interese i da pregovara s Koštunicom i bez dogovora s Draškovićem.

Izvori "Glasa" kažu da su dogovori zapeli sa Vukom Draškovićem. Naime, kako smo i ranije pisali, lider SPO nezadovoljan što i on nije konsultovan u vezi sa personalnim rešenjima za novo rukovodstvo NBS, zatražio je da tri najvažnija ministarstva: policije, pravde i finansija podele sve članice u vladi ili da bar svaka ima svoje predstavnike na mestima zamenika ili pomoćnika.

Po saznanju "Glasa", lider SPO je za svoju stranku tražio i resore energetike, poljoprivrede i turizma i trgovine. Izvor "Glasa" navodi da će na čelu ministarstva za energetiku biti predstavnik DSS Radomir Naumov, a da se G17 svim silama upire da ministar trgovine bude Dušan Vujović. Međutim, juče je potvrđeno da će ministarstvo poljoprivrede, biti dodeljeno G17.Izvori "Glasa" predviđali su da će onda trgovina i turizam najverovatnije biti povereni Bojanu Dimitrijeviću iz SPO, na šta, kako kažu, Drašković ima primedbu.

Naime, iako to niko ne želi da komentariše, pominje se da je ovaj funkcioner SPO zajedno sa liderom NS, u Draškovićevom odsustvu, deo poslanika SPO u parlamentu privoleo da pristanu na manjinsku vladu sa podrškom SPS. Sagovornik "Glasa", koji je želeo da ostane anoniman tvrdi, da se, ukoliko Vuk nastavi sa ovakvom promenom raspoloženja, može dogoditi da većina članova poslaničkog kluba SPO -NS nastave sa svojom "politikom" nezavisno od Draškovića, a njemu bi se mogao pridružiti zasad sigurno samo Vojislav Mihailović.

V. Nikolić


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Lideri DSS, G17 i NS juče potpisali koalicioni sporazum a očekuje se da SPO to učini danas

17:20h

Koliko će (ne)stabilna biti manjinska vlada uz podršku socijalista?

17:30h

Montgomeri: Podrška SPS-a otežaće posao vladi

17:45h

Intervju: Dušan Petrović o vladi, izbornoj Skupštini stranke

17:55h

Stav ministra odbrane SR Nemačke

18:05h

Radikali traže od Anana da zaštiti Šešelja

18:15h

Nekadašnji komandant OVK tužio Radu Trajković

23:40h

Lipljan: Dvoje mrtvih

   


     


FastCounter by LinkExchange