[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 17. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Gde se gubi profesionalna distanca između advokata i klijenata

Mali korak do jataka
i saučesnika

Advokat Nebojša Milosavljević: Ima advokata koji iz straha od podzemlja postaju prišipetlje okorelih kriminalaca

BEOGRAD - Gde je granica između klijenta i advokata, kada se i na koji način gubi profesionalna distanca između branioca i branjenika koji za sobom ima više dokazanih krivičnih dela i drugih očiglednih kriminalnih aktivnosti. Od branioca do jataka često je samo jedan korak, a uočena je i pojava da pojedini advokati postaju praktično službenici koji rade kako im bogati gazda kaže pa i onda kada ne dobijaju isto tako bogate honorare.

- Nažalost, u našoj advokaturi ova pojava je prisutna već duže vreme, a postoje kolege koji bi za novac bili spremni da sve urade čak i pod cenu gubitka ugleda, ličnog i profesionalnog dostojanstva. Uočena je kod pojedinih branilaca tendencija da ne brane samo za krivično delo zbog kojeg je klijent optužen ili osumnjičen već, da brane njegov "lik i delo", idući čak i tako daleko da u njima vide svoje idole - izjavio je za "Glas" advokat Nebojša Milosavljević.

On napominje da neki branioci, iz straha od podzemlja, pristaju da klijente brane prema njihovim uputstvima, a ne pravilima struke i profesionalne etike.
- Oni postaju prišipetlje svojih gazda. Čak daju i izjave kako je njihov klijent potpuno nevin, pokušavaju da u javnosti usmeravaju tok krivičnog postupka iako činjenice govore sasvim suprotno. Tu je i poznato obećavanje strankama da će dobiti, recimo, uslovnu kaznu i to za krivično delo za koje, kako god okreneš, sleduje zatvor. Tu je i jedna podvarijanta. Dešava se da i nadležni državni organi u ovoj oblasti naprave neke formalne propuste prilikom procesa, a da pojedini advokati onda iste toliko naduvaju u javnosti da ispada da se radi o montiranom suđenju ili da ti propusti znače da je klijent čist kao suza - objašnjava Milosavljević.

Takođe, uočljivo je da neki od ovakvih "advokata" ne stižu pred sud niti odgovaraju bilo kome i na bilo na koji način za svoje postupke.
- Ono što je posebno strašno to je što se iza imena nekih "poznatih" advokata u stvari kriju u suštini sitni branioci, ali to ih sigurno, i pored toga što je pravnička javnost dobro upoznata ko su oni, ne onemogućava da različitim vezama dolaze do nekih predmeta. Ali, pored njih ima i onih za koje niko nikada nije čuo niti zna išta o njihovim pravničkim kvalitetima, a pojavljuju se kao branioci u takozvanim medijskim predmetima za koje je zainteresovana javnost - kaže Milosavljević.

Krajnje je vreme da se progovori i ovim problemima, dodaje Milosavljević, i da se stane na put "advokatskim prostitutkama" koji na pomenute načine krnje ugled profesije.

Mnogi advokati od ugleda početkom žestoke kriminalizacije društva devedesetih godina praktično su ostali bez mnogih velikih predmeta, a tiho na mala vrata nametnuli su se neki koje niko od sudija ne bi ni prepoznao niti znao ko su i šta su.

Već skoro petnaest godina traje borba advokature za donošenje zakona u ovoj oblasti koji bi omogućio advokatskim komorama da imaju presudan uticaj na upis u advokatski imenik, ali kao da su sve Vlade i režimi ovo pitanje smatrali sporednim. Ali kriminal nije sporedan, on se u Srbiji vidi iz aviona, a protiv njega bez institucija pa i advokature koja će sama odlučivati o svojoj sudbini boljitka teško da će biti.

I.Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

15:02h

Prim. dr Dobrica Janković o "zaslugama" aktuelnog direktora Hitne pomoći

15:10h

Meteorolozi za idući vikend: Opet minus deset

15:16h

Posle dvonedeljnog zimskog raspusta u Srbiji danas počinje drugo polugođe

15:23h

Gde se gubi profesionalna distanca između advokata i klijenata

15:30h

Šta se srednjoškolcima sviđa, a šta im je smarajuće u veronauci i građanskom vaspitanju

 


     


FastCounter by LinkExchange