[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 17. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prim. dr Dobrica Janković o "zaslugama" aktuelnog direktora Hitne pomoći

Sinovicu za pravnicu

Direktor Marinković obnovio ugovor s pogrebnim firmama

BEOGRAD - Zahtev tri sindikata Zavoda za hitnu medicinsku pomoć za smenom direktora dr Aleksandra Marinkovića je potpuno opravdan jer on ništa nije uradio za ovu ustanovu od vitalnog značaja ne samo za Beograd već i šire. Ne odobrava specijalizacije, ukinuo je Stručno metodološki centar i časopis "Halo 94" koji je izuzetno značajna pomoć za lekare, a nije sasvim poznato ni da li se i kako sada koristi oprema iz pomoći koja je stigla dok sam ja bio direktor - izjavio je juče za "Glas" prim. dr Dobrica Janković, bivši direktor Hitne pomoći, koji je, kako kaže, morao da se oglasi u medijima ovim povodom da se ne bi kaljao ugled jedne važne ustanove.

Ono što je još sporno u poslovanju dr Marinkovića, tvrdi dr Janković pod punom moralnom i materijalnom odgovornošću, jeste to što je dr Marinković po imenovanju za direktora obnovio ugovore sa privatnim pogrebnim kućama.

- To je postojalo pre nego što sam ja bio direktor, ali sam ja ukinuo jer sam smatrao da je neprimereno da naša kuća na taj način dobija novac i to je plodno tlo za razne mahinacije. Na primer, sklope se ugovori sa raznim kućama koje potom potkupe lekare da bi baš toj firmi, a ne nekoj drugoj javili kada neko umre i dali im podatke o srodnicima kojima ta firma posle nudi svoje usluge. To je sada dr Marinković ponovo uveo - tvrdi dr Janković koji je sa direktorske funkcije otišao u penziju, a sada radi kao konsultant u privatnoj klinici za bolesti zavisnosti.

Sam zaposlio pravnicu

Dr Marinković u cilju istrage nije mogao da govori o detaljima kojima se bavi policija u Zavodu, ali je istakao da je u pitanju prekomerno raspisivanje recepata u periodu dr Jankovića.
- Tu pravnicu je upravo zaposlio dr Janković zbog toga što nije hteo da vrati na radno mesto bivšeg pravnika, a zbog čega se vodio i postupak pred sudom u kom je dr Janković proglašen krivim - tvrdi dr Marinković.
Inače, na ovu odluku suda dr Janković je uložio žalbu Vrhovnom sudu, ali posle toga nije bilo nikakvog odgovora.

On dodaje i da je Marinković zaista pod sumnjivim uslovima izdao restoran društvene ishrane, što je pokušavano i više puta ranije dok je on bio direktor.

- Zna se da je sadašnji direktor došao na to mesto po partijskoj liniji, odnosno članstva najpre u DS-u, a potom i u Laburističkoj partiji, ali ga nikada nije interesovala lekarska struka kao takva. On i predsednica sindikata dr Tijana Milošević napravili su štetu ovoj ustanovi, poznatoj između ostalog i po tome što su u njoj nekad bili lekari koji su izveli prvo oživljavanje na terenu. Dr Marinković je za pet dana dobio titulu primarijusa i ja ću, kao predsednik Sekcije urgentne medicine Srbije pred Etičkim komitetom Srpskog lekarskog društva, da pokrenem pitanje njegovog primarijata - navodi dr Janković.

Dr Janković negira da je on ostavio dug novom direktoru, kako u medijima tvrdi dr Marinković, a što se donacija tiče sve ono što je u Zavod stiglo za njegovog mandata, sada je, tvrdi dr Janković, ruinirano.

- Autobus koji nam je stigao od norveške ambasade, čujem da Zavod sada prodaje, a donator je zamislio da to bude pokretna hirurška ambulanta. U torbama u kojima se nalazi oprema za lekare sada više nema svih aparata, jer se nije vodilo računa o tome da neko ne ukrade - kaže dr Janković, dodavši da je dr Marinković u Zavodu zapošljavao svoje ljude, kao što je zaposlio svoju sinovicu za pravnicu.

Nije istina

- Nije istina da sam ja ukinuo specijalizacije, već je to odlukom Ministarstva privremeno stopirano, a dr Janković je upravio kršio taj pravilnik tako što je odobravao specijalizacije. Što se tiče mrtvozoračkih kuća, sa njima nemamo sklopljene ugovore i to sam ja strogo zabranio - izjavio je za "Glas" dr Aleksandar Marinković, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, po čijim tvrdnjama finansijska policija u Hitnoj pomoći ne ispituje trenutno njegovo poslovanje već upravo poslovanje za vreme mandata dr Jankovića koji je, tvrdi Marinković, kršio Uredbe o platama i po tom osnovu sada Fond od Zavoda potražuje oko osam miliona dinara.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

15:02h

Prim. dr Dobrica Janković o "zaslugama" aktuelnog direktora Hitne pomoći

15:10h

Meteorolozi za idući vikend: Opet minus deset

15:16h

Posle dvonedeljnog zimskog raspusta u Srbiji danas počinje drugo polugođe

15:23h

Gde se gubi profesionalna distanca između advokata i klijenata

15:30h

Šta se srednjoškolcima sviđa, a šta im je smarajuće u veronauci i građanskom vaspitanju

 


     


FastCounter by LinkExchange