[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 16. 2. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zbog odavanja informacije da su britanski obaveštajci za SAD špijunirali SB UN

Optužena službenica

Katarina Gan tvrdi da je otkrila tajnu sledeći svoju savest

LONDON (Beta-AFP) - Bivša službenica britanske obaveštajne službe, prevodilac u štabu za komunikacije britanske vlade Katarina Gan, pojaviće se danas pred sudom u Londonu zato što je objavila tonski snimak, napravljen uoči rata u Iraku, na kojem američki obaveštajci od svojih britanskih kolega traže da prisluškuju predstavnike u Savetu bezbednosti UN.

Ganova je u junu prošle godine dobila otkaz, a 13. novembra je optužena na osnovu zakona o državnoj tajni. Prema tom zakonu, neovlašćeno otkrivanje informacija o bezbednosti predstavlja prekršaj. Ganova bi u slučaju da bude proglašena krivom mogla da dobije najviše dve godine zatvora.

Savest

Katarina Gan, koja se nalazi na slobodi, priznala je da je otkrila tajnu informaciju sledeći svoju savest kako bi sprečila nezakoniti rat u kojem bi hiljade iračkih civila i britanskih vojnika poginulo ili bilo ranjeno.

Londonski Obzerver je u martu 2003, pre početka rata u Iraku, objavio sadržaj snimka američke Nacionalne agencije za bezbednost u kojem se od britanskih kolega traži da otkriju kako će predstavnici šest zemalja u Savetu bezbednosti glasati o drugoj rezoluciji o Iraku kojom bi se opravdala vojna intervencija. Ta rezolucije nije, međutim, nikada bila ni podneta na glasanje, već su SAD i Velika Britanija samostalno krenule u rat protiv Iraka.

Vraćajući se na tu špijunsku operaciju, Obzerver je pre nedelju dana pomenuo mogućnost da je i Kina bila jedna od meta tog prisluškivanja, pošto je Katarina Gan specijalista za mandarinski kineski. List je takođe naveo da je britanska služba pomogla američkim kolegama.


vesti po rubrikama

^svet

17:11h

Službenica odala informacije da su britanski obaveštajci za SAD špijunirali SB UN

17:20h

Završen samit Iraka i šest susednih zemalja

17:28h

Međunarodni pritisak na palestinskog premijera

17:36h

Protivnici Uga Čaveza demonstrirali u Karakasu

17:48h

Virus ptičjeg gripa i dalje hara Azijom

        


FastCounter by LinkExchange